Curtea de Apel Bucuresti judeca miercuri recursul lui Vintu

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: "Favorizarea unui infractor condamnat la 15 ani de inchisoare pentru savarsirea unor fapte ce au prejudiciat paturi largi de populatie dovedeste un pericol deosebit si justifica o masura preventiva severa".

In acesti termeni isi motiveaza decizia magistratul care a hotarat sa ii tina 29 de zile in arest pe Sorin Ovidiu Vintu si pe cei doi colaboratori ai acestuia: Octavian Turcan si Alexandru Stoian.

Tribunalul Bucuresti a indeplinit luni procedura, inainte ca dosarul sa se mute la Curtea de Apel, pentru recurs. Dupa patru zile de asteptare, judecatorul a explicat in scris de ce a luat o decizie dura.

Documentul trece in revista probele procurorilor, bazate pe interceptarile telefoanelor dintre Vintu si fugarul Nicolae Popa, dar si criticile avocatilor, care se plang de incalcari ale procedurilor.

Magistratul Ana Maria Tranca le reproseaza lui Vintu, Stoian si Turcanu ca au sfidat legea atunci cand l-ar fi sprijinit pe Popa, condamnat la 15 ani de inchisoare pentru falimentul FNI: "Cercetarea in stare de libertate a celor acuzati ca sprijina material si moral un condamnat definitiv la executarea unei pedepse de 15 ani închisoare pentru comiterea unor infractiuni ce au generat prejudicii imense sutelor de mii de victime devin circumstante ce ar putea incuraja si alte persoane si comita infractiuni".

Citește și
Sorin Ovidiu Vantu
Vintu mananca din nou! A renuntat la protest dupa 24 de ore
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Judecatoarea adauga faptul ca intreaga poveste pleaca de la prabusirea FNI si ca cei care au pierdut bani atunci ar fi asteptat sa il vada dupa gratii pe Nicolae Popa: "Infractiunile retinute in sarcina inculpatilor sunt de o gravitate extrema iar din actele cauzei rezulta ca lasarea lor in libertate ar avea urmari imediate si indirecte asupra ordinii publice".

Un alt motiv pentru care judecatorul de la Tribunal a acceptat cererea de arestare a celor trei este legat de acuzatia ca suspectii l-ar fi finantat pe Popa cu 200.000 de euro anual ca sa ii cumpere tacerea: "Inculpatii au dovedit nu doar perseverenta infractionala accentuata, dar si ignoranta fata de sistemul de justitie. Astfel, desi cunosteau ca autoritatile romane au efectuat cereri de comisii rogatorii si asistenta judiciara, inculpatii au actionat in scopul zadarnicirii executarii pedepsei".

Ana Maria Tranca a constatat, de asemenea, ca impricinatii au dat dovada de neglijenta: "Folosirea in convorbirile telefonice de catre inculpati, care erau deja urmariti penal si stiau acest lucru, a unui limbaj direct si prin care acestia discuta deschis si detaliat despre activitati infractionale de favorizare a infractorului este oarecum surprinzatoare, dar ar putea fi explicata printr-o posibila subestimare a posibilitatilor tehnice de interceptare ale autoritatilor romane".

Tot cu aceasta ocazie aflam un lucru extrem de important: Nicolae Popa a dat declaratii la Jakarta la cererea procurorilor romani, insa a negat cu vehementa ca ar fi fost finantat de Sorin Ovidiu Vintu. Este insa contrazis de o serie de documente financiar-contabile emise de o banca din Cipru, dar si de autoritatile indoneziene.

De acum incolo incepe lupta avocatilor care trebuie sa demonteze acest document la Curtea de Apel.

Motivarea deciziei de arestare din care am aflat ca interceptarile convorbirilor telefonice purtate de Sorin Ovidiu Vintu cu Nicolae Popa, dar si de cei doi apropiati ai sai, au fost facute de Serviciul Roman de Informatii, intr-un dosar de siguranta nationala, si este importanta din doua motive: pe de o parte ii ajuta pe avocatii suspectilor sa isi construiasca apararea pe care o vor sustine in recursul de la Curta de Apel, cand vor cere eliberarea lui Vintu, Stoian si Tzurcan; pe de alta parte, fara ea, dosarul nu poate ajunge la instanta de recurs, care trebuie sa aiba dosarul complet inainte de a decide ziua procesului.

Daca recursul va fi admis, cei trei vor fi eliberati imediat. In caz contrar, raman acolo 29 de zile. Intre timp pot cere revocarea, eliberarea sub control judiciar si, de ce nu, eliberarea pe cautiune.

Contestatia lui Sorin Ovidiu Vintu privind arestarea sa se va judeca miercuri. Curtea de Apel Bucuresti va decide daca omul de afaceri va fi in continuare cercetat in arest sau in stare de libertate.

De asemenea, tot miercuri se vor judeca si recursurile lui Turcan si Alexandru Stoian.

In timp ce inculpatii cer sa fie cercetati lor in libertate, Parchetul vrea mentinerea lor in arest.

Motivarea instantei:

Sorin Ovidiu Vintu, Octavian Turcan si Alexandru Stoian au continuat, dupa arestarea lui Nicolae Popa la Jakarta, sa ingreuneze in mod direct si indirect extradarea acestuia catre Romania. I-au acordat sprijin material si moral, se arata in motivarea instantei privind arestarea preventiva a lui S.O.V.

De asemenea, judecatorii de la Tribunalul Bucuresti sustin ca lasarea in libertate a inculpatilor ar prezenta un pericol concret pentru ordinea publica.

Magistratii sustin ca desi inculpatii sunt cercetati de mai multe luni si li s-a aplicat masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara inca din 2009, acestia au continuat sa-i ofere ajutor lui Nicolae Popa.

"Gravitatea si periculozitatea crescuta a faptelor este determinata si prin analiza mijloacelor pe care le-au folosit. Astfel, insistenta infractionala este evidenta".

Judecatorii admit ca masura privarii de libertatea reprezinta o masura "extrema", dar la fel de "incontestabil este si faptul ca infractiunile retinute in sarcina inculpatilor sunt de o gravitate extrema".

Importanta motivarii deciziei de arestare esti vitala pentru avocatii apararii. Asta deoarece acestia afla ce  probe au fost depuse la dosar de catre Parchet, decisive atunci cand s-a emis mandatul de arestare preventiva pe numele omului de afaceri.

Printre probe se numara interceptarile telefonice dintre Vintu si Nicolae Popa, directorul FNI. Probabil ca vor iesi la iveala si numeroase alte marturii, care nu sunt cunoscute in prezent.

Motivarea deciziei va fi adaugata la dosarul care va pleca spre Curtea de Apel, unde se va judeca recursul.

Pana atunci, Vintu ramane dupa gratii. In ipoteza in care recursul va fi respins, apararea are la indemana cateva proceduri care l-ar putea ajuta pe Sorin Ovidiu Vintu sa isi recapete libertatea, printre care si eliberarea pe cautiune.

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Revista presei: Afla toate secretele din spatele arestarii lui Vintu
Revista presei: Afla toate secretele din spatele arestarii lui Vintu

In Jakarta, un ofiter de securi­tate ales de Vintu veghea ca Nicolae Popa sa nu se predea, precum Ioana Maria Vlas. Popa poate depune marturii importante in dosarele FNI si FNA.

Vintu mananca din nou! A renuntat la protest dupa 24 de ore
Vintu mananca din nou! A renuntat la protest dupa 24 de ore

Sorin Ovidiu Vintu imparte celula cu 2 politisti arestati pentru coruptie. Si dupa 24 de ore, in care a refuzat explicit ratia si pastilele pentru boala de care sufera, a acceptat totusi mancarea. Informatia a fost data publicitatii de autoritati.

Vintu catre Popa: Sunt bombardat cu cerinte de bani din 7000 de directii
Vintu catre Popa: Sunt bombardat cu cerinte de bani din 7000 de directii

Asa cum era de asteptat, in presa au aparut mai multe stenograme ale unor convorbiri telefonice, unele purtate chiar de SOV cu Nicolae Popa. Aceste inregistrari fac parte din referatul prin care se solicita arestarea preventiva a lui Sorin Ovidiu Vintu.

Recomandări
Ministrul Sănătății anunță că se lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat
Ministrul Sănătății anunță că se lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat

Alexandru Rafila, a declarat joi, în contextul acuzaţiilor care i se aduc medicului Cătălin Cîrstoiu, că ar trebui făcută o declaraţie pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituţiile publice, că nu direcţionează pacienţi la privat.

Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE
Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca şi (România) efectuează astăzi percheziţii în mai multe locaţii.

Românii blocați în Dubai din cauza inundațiilor, supărați pe autoritățile române: Niciun receptor ridicat, nu au făcut nimic
Românii blocați în Dubai din cauza inundațiilor, supărați pe autoritățile române: Niciun receptor ridicat, nu au făcut nimic

236 de români blocați de aproape două zile pe Aerportul din Dubai lovit crunt de inundații au revenit joi dimineață în țară.