Moldovenii au iesit la vot! Si-au ales noul Parlament
UPDATE: Alegerile legislative din Republica Moldova, desfasurate duminica in 1.977 de sectii de votare, pot fi declarate valabile, intrucat prezenta alegatorilor la vot a depasit rata necesara de 50% plus unu.
Cei mai activi alegatori sunt si de aceasta data cei din raionul Basarabeasca, unde 73,28% dintre cetatenii cu drept de vot si-au exprimat optiunea electorala. La polul opus se afla alegatorii din raionul Falesti, unde au votat 42,98% dintre persoanele incluse in listele electorale.
Comentatorii au denuntat in ultimele spatamani dificultatile intampinate de opozitie pentru a-si face auzite mesajele. Nu intamplator, senatul Statelor Unite a votat in luna februarie o rezolutie prin care indemna guvernul de la Chisinau sa organizeze un scrutin corect si democratic.
Nu autoriatilor modolvenesti li se poate imputa totusi incidentul petrecut astazi in satul de bastina al presedintelui Vladimir Voronin. Oamenii n-au putut vota la sectia din sat, pentru ca militienii transnistreni au ocupat de dimineata sectia de votare si nu au permis desfasurarea alegerilor.
Sediul liceului din Corjova a fost inconjurat inca din zori de utilaje grele, indeosebi tractoare. Satenii au reusit totusi sa intre in scoala si sa scoata urna de votare in curte, in jurul careia au improvizat un protest.
De pe margine asistau neputinciosi mai multi observatori straini trimisi de Uniunea Europeana, OSCE, Ambasada SUA ori Ucraina. Intre timp, Comisia Electorala Centrala s-a intrunit in sedinta de urgenta. Dupa o discutie de aproape o ora, aceasta a decis ca alegatorii din Corjova sa poata vota in baza unor liste suplimentare in satele invecinate. Un compromis care nu le-a convenit tuturor.
O atmosfera mult mai linistita a domnit la Chisinau, unde prezenta la vot a fost masiva. Potrivit sondajelor realizate in campania electorala, peste 36% dintre moldoveni si-au exprimat intentia de vot in favoarea Partidului Comunist al lui Vladimir Voronin.
Tocmai fragmentarea opozitiei este de natura sa-i avantajeze pe comunisti, pentru ca putine partide de opozitie vor putea trece pragul electoral de 5 procente.
Aceste premise nu tocmai favorabile n-au stirbit insa entuziasmul studentilor basarabeni din Iasi si Galati, veniti sa voteze la Ambasada Republicii Moldova din Bucuresti.
Problemele din ultimele saptamani de la granita Romaniei cu Republica Moldova i-au determinat pe tineri sa se mobilizeze. Ar fi putut sa mearga doar doua ore pana la Chisinau, insa de teama sa nu fie opriti la vama, au ales sa bata drumul de aproape trei ori mai lung pana la Bucuresti.
Cele doua sectii de votare organizate astazi in Bucuresti au fost toata ziua pline cu moldoveni dornici sa-si exercite dreptul constitutional.
Singurele incidente semnalate la Bucuresti au fost legate de imposibilitatea de a vota in cazul celor care nu aveau pasapoartele asupra lor.