Vezi cifrele definitive dupa alegerile europarlamentare de duminica!

×
Codul embed a fost copiat

Alianta PSD-PC a obtinut cele mai multe voturi, confirma datele facute publice de Biroul Electoral Central. La mai putin de un procent si jumatate distanta, se afla cei din PD-L. Liberalii, aflati pe a treia pozitie, vor sa conteste rezultatul votului.

 

E sigur acum, la finalul numaratorii: 31,7% din voturi au mers la alianta PSD-PC, adica 11 social-democrati vor zbura spre Bruxelles si Strasbourg.

La o mica distanta in spate, de aproapre 100.000 de voturi, sunt democrat-liberalii, care vor avea zece mandate in noul legislativ european.

Liberalii au prins cinci locuri in Parlamentul European si sunt total nemultumiti, nu de alta, dar, spun ei, aceste alegeri sunt "cele mai fraudate de dupa '89 incoace".

Citește și
Gheorghe Flutur
Flutur: PDL si Elena Basescu au castigat alegerile
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Uniunea Maghiarilor a obtinut trei mandate, iar PRM nu mai are reprezentare in Parlamentul de la Bucuresti, dar va fi prezent, tot cu trei reprezentanti, la Bruxelles.

Singurul independent care pleaca in inima Europei este fiica presedintelui, Elena Basescu. Ea a strans 4,22%.

Cat priveste interesul pentru institutiile europene, nu ne putem mandri. Doar aproximativ un roman din patru a trecut duminica pe la urne.
 

Mai jos puteti vedea o lista cu politicienii care ne vor reprezenta in Parlamentul European:

PDL:

Theodor Dumitru Stolojan: Politician si economist roman, Stolojan a urmat cursurile Academiei de Studii Economice din Bucuresti intre 1961 si 1966.

Este deputat in Parlamentul European din partea PD-L inca din 2007. Intre 16 octombrie 1991 si 18 noiembrie 1992 a detinut functia de prim-ministru al Romaniei din partea FSN.

In 1996 a sustinut candidatura la presedintie a candidatului PDSR Ion Iliescu. Stolojan a reintrat in politica in 2000 si a candidat la presedintie din partea PNL.

In 2002 a fost ales presedinte al PNL. In 2003 isi anunta candidatura la presedintie din partea Alientei Dreptate si Adevar - alianta intre PD ai PDL -, dar renunta si ii lasa locul lui Traian Basescu, care castiga alegerile.

In 2004 se retrage din PNL si formeaza Platforma liberala care in 2006 devine Partidul Liberal Democrat (PDL). In decembrie 2007 PLD fuzioneaza cu PD si formeaza Partidul Democrat Liberal (PD-L). Traian Basescu l-a desemnat pentru un nou mandat de premier in 2008, dar la 15 decembrie, Theodor Stolojan a renuntat la candidatura pentru functia de prim-ministru.

Monica Macovei: Este un avocat si politician roman. Ea a detinut, in perioada 29 decembrie 2004 - 5 aprilie 2007, functia de Ministru al Justitiei în Guvernul Tariceanu. Monica Macovei nu era membru al nici unui partid politic, intrand in cadrul executivului ca independenta, fiind sustinuta de catre Partidul Democrat si de presedintele Romaniei, Traian Basescu.

La data de 13 februarie 2007 Senatul Romaniei a adoptat o motiune simpla cu denumirea de „Minciuna - adevarul justitiei Macovei“ impotriva ministrului Justitiei. Motiunea a fost anuntata de Partidul Conservator pe 3 ianuarie 2007, la trei zile dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Motiunea a cuprins acuzatii, cum ar fi lipsa unei strategii de reforma a sistemului judiciar. Dupa adoptarea motiunii impotriva sa, Monica Macovei a refuzat sa demisioneze, iar premierul Calin Popescu-Tariceanu a refuzat sa o demita.

Monica Macovei a fost inlocuita din functia de ministru al justitiei la data de 5 aprilie 2007, odata cu restructurarea Guvernului Tariceanu prin iesirea Partidului Democrat de la guvernare.

Traian Ungureanu: Este absolvent al Facultatii de Filologie din Bucuresti, specializarea romana-engleza. Este unul dintre ziaristii romani de calibru. In februarie 2007, presa cita surse din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, potrivit carora, intr-o discutie cu premierul Calin Popescu Tariceanu, ministrul demisionar al MAE, Mihai Razvan Ungureanu, l-ar fi propus pe Traian Ungureanu pentru postul de ambasador al Romaniei la Londra.

Stirea se confirma cand Administratia Prezidentiala precizeaza ca a inaintat aceasta propunere premierului Tariceanu. Acesta a refuzat propunerea motivand ca Traian Ungureanu nu ar avea experienta diplomatica. Presa si chiar Ungureanu au explicat refuzul premierului in contextul conflictului dintre palatele Cotroceni si Victoria in cadrul caruia ziaristul s-a pozitionat de partea presedintelui Traian Basescu.

Cristian Preda: Este profesor de politologie roman. A publicat mai multe carti in acest domeniu. In perioada martie 1999 - decembrie 2000 a detinut functia de consilier prezidential pentru politica interna la Presedintia Romaniei.

La data de 21 septembrie 2005 a fost numit in functia de comisar guvernamental pentru Francofonie si secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe, fiind in acelasi timp si reprezentant personal al Presedintelui Traian Basescu pentru Francofonie. La data de 15 martie 2007, prin decret prezidential, Cristian Preda a fost numit in functia de consilier prezidential la Departamentul de Educatie si Cercetare al Administratiei Prezidentiale a Romaniei. La inceputul anului 2009, Cristian Preda decide sa se inscrie in Partidul Democrat Liberal.

Marian-Jean Marinescu: Este un politician roman, membru al Partidului Democrat Liberal. Este membru al Parlamentului European. Marian-Jean Marinescu este absolvent al Facultatii de Aeronave a Universitatii Politehnice Bucuresti (1976). Dupa absolvire a lucrat ca inginer la Avioane SA Craiova si la Filiala Craiova a Institutului de Aviatie Bucuresti. A intrat in politica in anul 1992, ca membru al Partidului Democrat. In perioada 1996 - 2000 a fost Prefect al judetului Dolj. In 2004 a fost ales Deputat de Dolj pe listele Aliantei Dreptate si Adevar. In septembrie 2005 a fost desemnat Observator al Romaniei in cadrul Parlamentului European. A devenit membru al Parlamentului European de la 1 ianuarie 2007 si a fost ales deputat european pe listele PD in noiembrie 2007.

Sebastian Valentin Bodu: Este un jurist si om politic roman, care a indeplinit functia de Presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), cu rang de secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice in perioada 2005-2007. Sebastian Bodu devine membru al Partidului Democrat in anul 2002. In februarie 2005, Sebastian Bodu devine presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), cu rang de secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice. Dupa eliberarea sa din functie de presedinte al ANAF, Bodu a lucrat ca avocat, partener la cabinetul de avocatura "Danescu, Danescu & Asociatii" SCPA din Bucuresti. La alegerile europarlamentare din 25 noiembrie 2007 a fost ales ca deputat al Romaniei in Parlamentul European pe lista Partidului Democrat.

PSD:

Adrian Severin: Este un politician roman, membru al Partidul Social Democrat. Intre 12 decembrie 1996 si 29 decembrie 1997 a detinut functia de ministru de externe al Romaniei. Din septembrie 2005 Adrian Severin a fost cel mai proeminent euro-observator roman in Parlamentul European, pentru ca odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana sa devina europarlamentar. In cadrul Parlamentului European, Adrian Severin a fost presedinte al Delegatiei socialiste romane din cadrul Grupului Socialist, presedinte al Delegatiei UE-Ucraina si membru supleant al Comisiei pentru afaceri externe si a Delegatiei pentru relatiile cu tarile din Europa de Sud-Est. Mai mult, este membru a Conventiei privind viitorul Europei si face parte din Comisia constitutionala.

Rovana Plumb: este un politician roman, membru al Partidul Social Democrat.

Ioan-Mircea Pascu: Este un politician roman, membru al Partidul Social Democrat. La data de 1 iulie 1990, Ioan Mircea Pascu a fost numit in functia de consilier prezidential, cu rang de prim-adjunct al ministrului, in cadrul Departamentului de analiza politica al Presedintiei Romaniei, la Directia pentru politica externa.

Silvia-Adriana Ticau: Este deputat european, membra a Grupului Socialist din Parlamentul European, Vicepresedinte al Comisiei pentru transport si turism - TRAN si membra a Comisiei pentru Schimbări Climatice- CLIM, a Delegatiei pentru relatiile cu India, a Grupului pentru coordonarea Strategiei de la Lisabona, a Grupului de lucru PES referitor la criza din industria constructoare de masini si membru supleant a Comisiei pentru industrie, cercetare si energie-ITRE si Delegatiei pentru relatiile cu Mercosur.

Daciana Sarbu: Este un politician roman, membru al Partidul Social Democrat si deputat de Arges. In 2007 a fost aleasa reprezentanta a Romaniei in Parlamentul European. In septembrie 2004 a fost aleasa presedinte al Ligii Tinerelor Social Democrate. Intre 2002 - 2004 a fost Secretar General al Tineretului Social Democrat. Este membru PSD din 2001.
Intre 1996 - 2001 a fost membru PDSR. A fost observator In Parlamentul European din iunie 2005.

Corina Cretu: Este un politician roman, membru al Partidul Social Democrat. Intre anii 1992-1996 si 2000 - 2004 a fost consilier prezidential, si purtator de cuvant al Presedintelui Romaniei, Ion Iliescu. Din anul 2004 este membru in Comisia pentru Politica Externa a Senatului Romaniei si membru titular in Adunarea Parlamentara a OSCE. Intre 21 aprilie 2005 - 10 decembrie 2006, in urma Congresului Extraordinar al Partidului Social Democrat, Corina Cretu a fost aleasa Vicepresedinte al partidului. Din 27 iunie 2005 pana la 1 ianuarie 2007, data la care a devenit europarlamentar, a fost membru in delegaţia de observatori ai Romaniei la Parlamentul European.

Victor Bostinaru: A fost este un deputat roman in legislatura 1990-1992, 1992-1996 si 1996-2000, ales in judetul Dambovita pe listele partidului FSN.

Catalin-Sorin Ivan: Vicepresedinte al organizaţiei Tineretului Social Democrat-TSD- National. Responsabilitatea sa in cadrul acesteia este legata de relatiile externe. Fost consilier local, in Iasi, pana la alegerile locale din iunie 2008, activitatea sa politica a inceput in 2002, cand a intrat in PSD. La numai un an de la debutul sau politic a devenit vicepresedinte filialei TSD Iasi, iar din 2006 a fost numit presedinte al organizatiei. In aprilie 2005, a intrat in Consiliul Judetean al filialei PSD din Iasi, in acelasi an fiind numit Secretar al Departamentului pentru Educatie, Cercetare, Tineret si Sport al PSD.

PNL:

Norica Nicolai: Este un politician roman, senator din partea judetului Cluj in legislatura 2000-2004, aleasa pe listele PNL, realeasa la alegerile din 28 noiembrie 2004, pe listele Aliantei Dreptate si Adevar. In guvernul condus de Victor Ciorbea a indeplinit functia de secretar de stat din partea PNTCD. In august 2000 a fost exclusa din PNTCD, alaturi de Alexandru Ciocalteu si Sorin Dumitriu. Cei trei semnasera o scrisoare prin care au anuntat ca il sprijina candidatura lui Theodor Stolojan pentru functia de presedinte al Romaniei. Pe 11 august 2000 a aderat la PNL. La alegerile parlamentare din 26 noiembrie 2000 a fost aleasa senator de Cluj din partea PNL. Plasarea ei pe lista electorala a judetului Cluj a produs tensiuni in filiala judeteana a PNL. Pe 17 decembrie 2007 a fost desemnata de Calin Popescu-Tariceanu pentru functia de ministru al justitiei, desemnare pe care presedintele Traian Basescu a refuzat sa o confirme.

Adina Valean: Este un politician roman, membru al Parlamentului Romaniei reprezentand circumscripţia electorala nr. 12 Calarasi. Membra a Partidului National Liberal si a Parlamentului European. A absolvit matematica. A intrat in PNL in 1999. Intre 2000 si 2002 a fost secretar general al Tineretului National Liberal.

Renate Weber: Este o jurista din Romania care, la alegerile pentru Parlamentul European din 2007, a fost aleasa eurodeputat din partea PNL. Anterior intrarii în politica, s-a remarcat in societatea civila pentru activitatea in domeniul apararii drepturilor omului. in perioada 1998-2005 si, respectiv, 2006-2007, a ocupat functia de Presedinta a Fundatiei Soros Romania. In decembrie 2004 a devenit consiliera presedintelui Romaniei pe afaceri constitutionale si juridice, functie din care a demisionat in decembrie 2005. Este primul reprezentant al Romaniei caruia i s-a incredintat conducerea unei misiuni UE de observare a alegerilor (2008). In ianuarie 2000 a fost judecatoare ad-hoc la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului de la Strasbourg. In ianuarie 2006, isi deschide propriul cabinet de avocatura in cadrul Baroului Bucuresti. In septembrie 2007, Renate Weber s-a inscris in PNL.

Ramona Manescu: Este un politician liberal din Romania, de profesie jurist. La alegerile europarlamentare din 2007 a fost ales eurodeputat din partea PNL.

Cristian Busoi: Este un politician roman, membru al Parlamentului Romaniei din partea PNL. Intre 24 aprilie 2007 - decembrie 2007 a reprezentat Romania in Parlamentul European, in locul eurodeputatului Adrian Cioroianu, devenit ministru de externe al Romaniei.

UDMR:

Tokes Laszlo: Este episcopul Eparhiei Reformate de Piatra Craiului, cu sediul in Oradea. La alegerile europarlamentare din 2007 a fost ales eurodeputat independent din partea Romaniei, obtinand 176.533 de sufragii, reprezentand 3,44% din totalul voturilor exprimate pe tara. In anul 1996 Tőkés a devenit presedintele de onoare al Uniunii Mondiale a Maghiarilor. Apoi, în 1999, a fondat Universitatea Crestina Partium, ocupand si functia de presedinte al Universitatii. In anul 2003 a fost ales presedinte al Consiliului National Maghiar din Transilvania. In 2007, episcopul a fost audiat de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii in vederea stabilirii daca acesta a colaborat sau nu cu Securitatea.

Winkler Iuliu: Este un politician roman de etnie maghiara, care a indeplinit, in perioada 29 decembrie 2004 - 5 aprilie 2007, functia de ministru delegat pentru comert in cadrul Guvernului Tariceanu. Inscris in anul 1991 ca membru al Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR), Iuliu Winkler a fost ales ca membru al Biroului Municipal Hunedoara al UDMR (1994) si apoi ca membru al Biroului Permanent Judetean Hunedoara al UDMR (1996). Devine apoi vicepresedinte (2000-2001) si presedinte al UDMR – Organizatia judeteana Hunedoara (din anul 2001). A fost reales in aceasta functie in anii 2003, 2005 si 2007. Din anul 2000, este membru al Consiliului Reprezentanţilor Unionali UDMR, iar din anul 2007 este membru al Consiliului Permanent UDMR. In urma alegerilor din noiembrie 2000, Iuliu Winkler a fost ales ca deputat de Hunedoara pe listele UDMR. La data de 29 decembrie 2004, Iuliu Winkler a fost numit in functia de ministru delegat pentru comert in cadrul Guvernului Tariceanu. El a fost desemnat apoi de catre UDMR pentru a ocupa functia de secretar de stat in Ministerul pentru IMM-uri, Comert, Turism si Profesii Liberale. Iuliu Winkler a fost numit Ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. El şi-a preluat atributiile de ministru la data de 7 august 2007. La alegerile europarlamentare din 25 noiembrie 2007, a candidat pentru postul de deputat in Parlamentul European pentru mandatul 2007-2009, dar aflandu-se pe pozitia trei nu a fost ales.

Sogor Csaba: Este un pastor reformat si politician maghiar din Romania. Si-a inceput activitatea politica in anul 1990 ca membru al UDMR. Din 1995 este membru al Consiliului Reprezentantilor Unionali. Ca membru al acestui for a fost ales pentru prima data in cadrul Congresului UDMR de la Cluj. Csaba Sógor a fost ales ca senator din partea judetului Harghita, pe listele partidului UDMR, in legislatura 2000-2004. La alegerile europarlamentare din 2007 a fost ales eurodeputat din partea UDMR.

Szilagyi Zsolt: Este un politician maghiar din Romania, deputat UDMR de Bihor in perioada 1990-2004

PRM

Corneliu Vadim Tudor: Este un scriitor, politician si jurnalist roman. Este fondatorul si presedintele Partidului Romania Mare. A fost discipolul lui Eugen Barbu. A scris numeroase poeme in care ridica in slavi cuplul dictatorial, Elena si Nicolae Ceausescu. A fost senator in Parlamentul Romaniei din 1992. La alegerile generale din 1996 a candidat pentru functia de presedinte al Romaniei, clasandu-se pe locul cinci din 16 candidati. In 2000, a candidat la Presedintia Romaniei, ajungand in turul doi, unde a obţinut 33,17% din voturi.

George Becali: Este patronul echipei Steaua Bucuresti, om de afaceri si politician roman. In 2000 a candidat pentru Camera Deputatilor din partea unei asociatii a italienilor din Romania, ratand cu putin intrarea in Parlament. A preluat Partidul Noua Generatie de la un fost primar al Bucurestiului, a carui presedinte este din 10 ianuaie 2004. In anul 2004, a participat la alegerile pentru presedintia Romaniei, fiind candidatul acestui partid. A obtinut 1,77% din optiunile de vot. La alegerile europarlamentare din 25 noiembrie 2007, s-a aflat pe prima pozitie pe lista PNG, dar partidul sau s-a aflat la mica distanta sub pragul electoral.

Elena Basescu (EBA) - independent

Este fiica cea mica a presedintelui Romaniei, Traian Basescu. In data de 24 februarie 2008 a fost aleasa in functia de secretar general al Organizatiei de Tineret a Partidului Democrat-Liberal din Romania (cu 377 voturi pentru si 6 impotriva), fapt care a dus la demisia fizicianului Eugen Stamate din Comisia Prezidentiala pentru Educatie, in semn de protest. In data de 18 martie 2009 Elena Basescu a demisionat din PD-L si a decis sa candideze ca independent la alegerile pentru Parlamentul European.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Funar: Absenteismul de la europarlamentare, greva electorala a cetatenilor
Funar: Absenteismul de la europarlamentare, greva electorala a cetatenilor

PRM considera ca absenteismul masiv inregistrat in Romania la alegerile europarlamentare inseamna "o greva electorala" a cetatenilor si un raspuns la cele sase luni de "guvernare pompieristica" a PDL si PSD, a declarat Gheorghe Funar.

Flutur: PDL si Elena Basescu au castigat alegerile
Flutur: PDL si Elena Basescu au castigat alegerile

Secretarul general adjunct al PDL, Gheorghe Flutur, a sustinut ca PDL si Elena Basescu au castigat alegerile europarlamentare, explicand ca democrat-liberalii si EBA au avut un avans de 2,86% din voturi fata de PSD+PC.

Geoana: PSD a castigat euroalegerile, PDL a pierdut, va salutam din mers
Geoana: PSD a castigat euroalegerile, PDL a pierdut, va salutam din mers

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca disputa cu PDL pe marginea numarului de mandate de europarlamentar poate fi clarificata prin consultarea rezultatelor oficile ale BEC, care claseaza PSD pe primul loc, scrie Mediafax.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.