Sefi de la Banca Transilvania si de la Bank of Cyprus, acuzati de procurori
Caz rasunator pe piata financiara din Romania. Presedintele si fostul vice-presedinte al Bancii Transilvania sunt acuzati de procurorii de la crima organizata ca au manipulat tranzactionarea la bursa a unui pachet insemnat de actiuni.
Mai exact, ar fi avut informatia ca Bank of Cyprus intentioneaza sa cumpere titluri ale bancii din Cluj-Napoca si au profitat de situatie in folos personal.
Oficialii spun ca dosarul instrumentat de DIICOT nu a ajuns inca la Tribunal, asa incat nu este foarte clar cand va incepe procesul. Cel mai probabil, dupa terminarea vacantei judecatoresti.
Cert este ca in acest dosar vor fi judecati pentru acuzatii ca manipularea pietei de capital si spalare de bani nu doar presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania si fostul vicepresedinte, ci si directorul general si un angajat al Bank of Cyprus, dar si alte patru persoane care ar fi contribuit la finalizarea acestei afaceri presupus ilicite.
Procurorii DIICOT afirma ca cei doi reprezentanti ai Bank of Cyprus ar fi inregistrat un profit de aproximativ 45.000 de euro.
La scurt timp dupa ce DIICOT dadea publicitatii trimiterea in judecata a celor opt persoane, Bursa de Valori Bucuresti a suspendat pentru doua ore si 20 de minute tranzactionarea actiunilor Bancii Transilvania.
Ulterior, in afacere ar fi intrat si actualul sef al Bancii, Horia Ciorcila, despre care procurorii sustin ca ar fi luat noua milioane de actiuni pe care le-ar fi vandut ulterior prin intermediul a doua companii off-shore. Beneficiarul: aceeasi Bank of Cyprus.
Acelasi gen de tranzactii il aduc in prim plan si pe directorul general al bancii cipriote, dar si pe un angajat al acesteia.
Actiunile cumparate in nume personal, susustin anchetatorii, au fost vandute de cei doi pe Bursa de Valori catre banca la care lucrau, obtinand un profit ilicit iin suma de 196.505 lei, se arata in comunicatul DIICOT.
Toate tranzactiile au fost monitorizate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.
La scurt timp dupa finalizarea cercetarilor, opt persoane au fost trimise in judecata. Principalul vizat de aceasta ancheta respinge orice vinovatie.
Cu toate acestea, procurorii DIICOT au pus sub sechestru bunuri si imobile in valoare de 13, 5 milioane de euro.
Printre acestea este posibil sa fie si casa lui Horia Ciorcila. Estimata la peste un million de euro, ea este amplasata intr-un cartier select al Clujului.
Este al doilea caz in care procurorii DIICOT acuza oameni de afaceri de manipularea pietei de capital, dupa dosarul Rompetrol, in care sunt judecati la Bucuresti mai multe persoane, intre care si miliardarul Dinu Patriciu.
Sursa: Pro TV
Etichete: bursa, actiuni, banca transilvania, ilegalitati,
Dată publicare:
12-07-2010 00:00