Romanii, speriati de efectele exploziei solare. Au luat cu asalt spitalele

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Exploziile solare cele mai puternice din ultimii 4 ani, care i-au alertat deopotriva pe cercetatori, dar si pe oamenii simpli devin de acum o prioritate si in Consiliul Europei.

Oficialii au anuntat astazi ca o comisie pe probleme de mediu va studia cat se poate de serios efectele nocive pe care le au campurile electromagnetice asupra corpului uman. Apoi vor intra in vigoare masuri de protectie valabile pentru toate tarile de pe continent.

Cea mai puternica explozie solara din ultimii ani incepe sa isi faca simtite efectele si in Romania. La Iasi, de exemplu, medicii primesc tot mai multi pacienti care se plang ca se simt rau si isi pun simptomele pe seama acestui fenomen.

In ultimele ore, la Spitalul de Urgente din Iasi au ajuns zece pacienti care s-au plans de dureri de cap si ameteli.

S-au speriat, mai ales ca nu se stiau cu vreo afectiune de care sa lege aceste simptome. Asa ca toti au pus aceste manifestari pe seama exploziei solare, cea mai puternica din ultimii patru ani, dupa cum au declarat specialistii.

Citește și
Supernova
Asa arata un tsunami provocat in spatiu de o explozie solara

La spital, dupa ce le-au administrat un tratament perfuzabil, medicii i-au linistit. Nu sufera de vreo afectiune grava cauzata de explozia solara, ci pur si simplu resimt efecte ale oboselii si stresului.

Medicii le recomanda oamenilor sa nu se ingrijoreze in legatura cu efectele activitatii solare. Durerile de cap, de expemplu, pot fi banale migrene ce nu sunt legate neaparat de acest fenomen.

Explozia solara a avut loc in noaptea de luni spre marti, in jurul orei 03:56, ora Romaniei, si a fost clasificata de astronomi ca o eruptie de clasa X2, clasificarea cea mai inalta.

De altfel, NASA a anuntat ca explozia solara de la inceputul saptamanii acesteia a fost cea mai puternica din ultimii patru ani. Eruptia de marti a fost precedata, in decursul ultimelor zile, de o serie de alte explozii solare de mai mica intensitate, din categoriile M si C.

Fluxul de plasma ejectat de eruptia solara, adica o masa imensa de particule si radiatii, se deplaseaza spre atmosfera terestra cu o viteza de 410 kilometri pe secunda, scriu jurnalistii de la gazeta.ru, citand date oficiale obtinute de satelitul american STEREO.

Potrivit specialistilor Laboratorului de astronomie si studierea Soarelui de pe langa Institutul Lebedev din Moscova, fluxul de plasma va provoca o furtuna magnetica puternica.

Comunicatiile radio bazate pe unde ultrascurte din China, afectate de explozia solara

Dezvaluirea a fost facuta de televiziunea de stat chineza, care a citat surse din cadrul Administratiei de Meteorologie chineze. Potrivit institutiei, in cursul zilei de joi, au fost afectate transmisiile bazate pe unde radio scurte din sudul Chinei, scrie si agentia de presa Xinhua.

Potrivit NASA, fenomenul aurorei boreale s-a intensificat in emisfera nordica.

NASA a confirmat ca exploziile solare pot afecta comunicatiile radio pe Pamant.

Cum ne afecteaza explozia solara si fluxul de plasma care se deplaseaza spre Terra:

- intensificarea fenomenului aurorei boreale - NASA a confirmat deja ca se intampla acest lucru in emisfera nordica;

- efecte asupra instalatiilor electrice: "Trebuie sa avem grija fata de instalatiile energetice foarte importante. Astfel de furtuni solare produc pulsuri mari de tensiune si s-au intamplat multe situatii de scurtcircuite pe arii mari, s-au topit linii de transport", explica seful Agentiei Spatiale Romane, Ioan Mariu Piso;

Atunci cand campul magnetic terestru este puternic perturbat, el produce curenti de o intensitate mare la suprafata Terrei, a explicat Philippe Escoubet, un responsabil al programului european Cluster, conceput pentru studia efectele pe care vanturile solare le are asupra planetei noastre, scrie Mediafax.

"Acesti curenti trebuie sa gaseasca un mijloc prin care sa treaca mai departe, iar ei gasesc liniile de inalta tensiune", a adaugat acelasi cercetator. Curentii electromagnetici pot sa circule de-a lungul cablurilor, insa transformatoarele de la capatul acestor linii sunt avariate.

- si sistemele de comunicatie pot fi afectate, asa cum s-a intamplat in sudul Chinei;

- efecte medicale - "Fata de celelalte explozii, care au fost mai mici, observam un numar mai mare de oameni cu dureri de cap, ameteli, vajaieli in urechi, depresii", a declarat pentru Stirile ProTv medicul neurolog Vlad Ciurea;

- efecte pot exista si asupra satelitilor si a sistemelor de navigatie bazate pe acest tip de tehnologie, inclusiv asupra semnalelor folosite pe Pamant.

Efectele exploziei solare se simt deja. Afla care sunt

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
VIDEO. O explozie solara a lovit Pamantul luni noapte.Vezi cum te afecteaza
VIDEO. O explozie solara a lovit Pamantul luni noapte.Vezi cum te afecteaza

UPDATE: Cea mai puternica explozie solara din ultimii 4 ani a fost inregistrata marti dimineata, spun expertii. O masa imensa de particule si radiatii se indreapta spre Pamant.

Asa arata un tsunami provocat in spatiu de o explozie solara
Asa arata un tsunami provocat in spatiu de o explozie solara

Vedeti acel inel roz, stralucitor, in mijlocul Spatiului? Este unda de soc provocata de Supernova 1987A care a aprins un inel de gaz eliberat dupa distrugerea stelei nascuta acum 20.000 de ani. Totul se petrece la doar un an lumina distanta de Pamant.

Recomandări
Armata Română în alertă, după ce a detectat un ”semnal de ţintă aeriană de mici dimensiuni” la 15 kilometri de Chilia Veche
Armata Română în alertă, după ce a detectat un ”semnal de ţintă aeriană de mici dimensiuni” la 15 kilometri de Chilia Veche

Ministerul Apărării a anunţat, joi seara, că radarele Armatei au detectat un ”semnal de ţintă aeriană de mici dimensiuni” la 15 kilometri de Chilia Veche.

Noi detalii în cazul prăbușirii avionului în Kazahstan. Rușii ar fi confundat aparatul cu o dronă a Ucrainei
Noi detalii în cazul prăbușirii avionului în Kazahstan. Rușii ar fi confundat aparatul cu o dronă a Ucrainei

Avionul companiei din Azerbaidjan, prăbușit în Kazahstan, a fost cel mai probabil, lovit de o rachetă sol-aer a unui sistem rusesc Panțir, care l-ar fi confundat cu o dronă ucraineană.

Facturile Nordis, prezentate de Marcel Ciolacu, prezintă mai multe semne de întrebare cu privire la veridicitatea lor
Facturile Nordis, prezentate de Marcel Ciolacu, prezintă mai multe semne de întrebare cu privire la veridicitatea lor

Marcel Ciolacu s-a ținut de cuvânt și a postat pe TikTok documente care, spune el, ar fi dovada că a plătit din banii personali zborurile la Nisa și Madrid.