Reconstituirea catastrofei: o ancheta foarte delicata si multe necunoscute
Oficialitatile israeliene de rang inalt dau voalat de inteles ca ar fi gasit cutia neagra a aparatului de zbor, insa este atat de avariata, incat le va fi extrem de greu, daca nu imposibil, sa o decripteze.
Vezi aici imagini de la locul tragediei
Ramasite ale militarilor morti in Bucegi, duse la Brasov
Ancheta militara israeliano-romana, pazita mai ceva ca un secret de stat
Ancheta la care participa zeci de specialisti este anevoioasa. Ajung foarte greu in zona in care s-a facut praf aparatul de zbor. In plus, dupa impact, elicopterul s-a topit cu cei sapte oameni cu tot. Cateva ramasite au fost stranse miercuri cu mare grija si in curand vor fi identificate.
Locul accidentului a fost cercetat si miercuri in amanunt. Dimineata, un elicopter a survolat zona, dupa care a stat o vreme la punct fix. Cel mai probabil, specialistii au fotografiat si cartografiat zona de impact, dupa care au intrat in scena militarii si criminalistii.
Acestia din urma, imbracati in salopete albe, au strans toate ramasite umane imprastiate prin iarba. Colegii lor au cautat piesele elicopterului.
Cel mai tare i-a interesat sa dea peste cutiile negre.
Intr-un final, au fost adusi si cainii de urma. Pot ajuta enorm la gasirea membrilor echipajului. Actiunea a durat cel putin trei ore, dupa care a fost oprita din cauza vremii.
La doi kilometri distanta a aparut o tabara pentru militarii care participa la ancheta. Au fost instalate corturi, semn ca israelienii intentioneaza sa stea mai multe zile. Din acest loc au decolat si aterizat elicopterele.
Specialistii au dus resturile umane in Brasov, la laboratorul de medicina legala. Prietenul unuia dintre militarii morti era deja acolo si astepta vesti.
Cele cateva ramasite umane descoperitte marti seara la locul accidentului si aduse la laboratorul de medicina legala din Brasov sunt studiate de doi medici legisti israelieni care au venit la Brasov insotiti si de doi rabini militari. La aceasta investigatie participa si un procuror militar roman. Anchetatorii n-au vrut sa divulge ce se va intampla cu fragmentele umane. Cu siguranta trebuie expertizat ADN-ul pentru a se stabili careia dintre victime apartine fiecare fragment.'
Si rabinii ajunsi in Romania au o misiune aparte. Printre ei se afla Rafi Peretz, rabinul- sef al armatei israeliene, responsabil cu identificarea trupurilor militarilor morti. Sunt voci care il contesta, pentru ca in 1992 a fost implicat intr-un accident de elicopter soldat cu moartea a doi oameni.