O defectiune tehnica, cauza accidentului aviatic de la Tuzla

Ultima actualizare: 29-06-2012 19:17

Procurorii militari au terminat dupa mai bine de trei luni de investigatii ancheta in acest caz si au decis sa nu inceapa urmarirea penala fata de nicio persoana.

Defectiunea care a condus la prabusirea avionului nu ar fi putut fi observata la inspectia tehnica facuta inaintea zborului. La aceasta concluzie au ajuns anchetatorii dupa numeroase expertize.

Practic, accidentul s-a produs din cauza unei piese numita ce s-a rupt in timp ce pilotul incerca sa decoleze. Aceasta tija este parte a sisetmului care controleaza directia in care se deplaseaza aernoava. Prin miscarea mansei, pilotul ii poate cere avionului sa urce sau sa coboare.

O  bucata din acest sistem a cedat, ceea ce a facut ca aparatul sa nu mai raspunda la comenzi. Asa se face ca aeronava a urcat brutal si apoi a coborat, indiferent de manervele pe care pilotul si copilotul le-au incercat. La impactul cu solul avionul s-a rupt in mai multe bucati si a luat foc imediat.

In 5 iulie, Ministerul Apararii anunta ca in urma accidentului de la aerodromul din Tuzla si-au pierdut viata patru militari din cadrul Fortelor Aeriene si opt din cadrul Fortelor Navale. Au supravietuit accidentului capitanul Daniel Balsanu, pilotul aeronavei, si maistrul militar clasa a IV-a, Marius Nazare, cei doi dand declaratii anchetatorilor in legatura cu cele intamplate pe aerodromul din Tuzla.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO