Bartolomeu Anania: "Moartea e o pregatire a omului pentru ceea ce urmeaza"
Biblia, asa cum o stiu romanii crestini, a fost tradusa acum treizeci de ani de Bartolomeu Anania. Tot el a fost izvor nesecat de versuri, atat in anii grei de inchisoare, cat si in sihastrie.
A fost vindecator de trupuri, dar mai ales de inimi, profesor cu har si scriitor de pilde pentru copii. A mobilizat energii pe care regimul potrivnic din anii de dupa razboi le-ar fi vrut vesnic in umbra.
Luni seara s-a stins dupa o grea suferinta, in patria sa. Asa cum a decis inca de acum o saptamana, cand, la Viena, i s-a dat de inteles ca este deja... aproape de Ceruri.
"Dupa moarte exista Inviere. Moartea nu este un fenomen prin ea insasi, este o pregatire a omului pentru ceea ce urmeaza. Eu sunt un om foarte in varsta si e normal sa ma gandesc la sfarsitul meu pamantesc, dar nu mi-e frica. E vorba de ceea ce nu moare in om - sufletul. Stiu dinainte ca il pun inaintea Domnului", spunea Bartolomeu Anania.
Inaintea Celui de Sus a plecat luni seara Preasfintitul Bartolomeu Anania. Vestea era anuntata, cu un glas stins, de cel care i-a stat alaturi pana in ultima clipa, Arhiepiscopul Vicar Vasile Somesanul, de la Mitropolia Clujului.
Sicriul a fost depus mai intai in curtea Mitropoliei, iar in jur s-au adunat crestini atinsi, candva, de vorbele sale.
Racla a fost apoi asezata in Catedrala. Va ramane aici pana la inhumare, ca toti cei care l-au iubit sa-si poata lua ramas bun. De ore intregi il vegheaza pe cel trecut dintre noi maicuta Macrina, cea care l-a ingrijit cu devotament neclintit, pana luni.
"E foarte important si ma adresez aici in special tineretului. Nu va mai croiti viata fara sa aveti macar o certitudine pentru ziua de maine si nu mai traiti la intamplare. Batranetea singur e foarte foarte trista, dragii mei", le spunea candva Bartolomeu Anania credinciosilor.
Si la fel, ne sfatuia pe toti: "Pentru morti nu ne rugam pentru viata care s-a terminat, adica cea biologica. Sufletul nu se pierde pentru ca este substanta nemuritoare, este metafizic si nemuritor".
Un testament scris arata, in vorbe simple si tulburatoare, sinceritatea cu care acest om luminat cerea, modest, indurare pentru pacate: "Cer iertare tuturor acelora carora le-am gresit intr-un fel sau altul, asa cum eu la randu-mi ii iert pe toti cei care cu voie sau fara voie mi-au gresit".
Cu limba de moarte, mitropolitul a lasat si dorinta ca efortul sau sa fie dus mai departe.
"Sa i se publice lucrarile in continuare si, mai ales, sa avem o grija deosebita fata de asociatia, de fundatia care ii poarta numele si care are in vedere ajutorarea elevilor si studentilor saraci", marturiseste Preasfintia Sa Irineu Bistriteanul, episcopul Mitropoliei Clujului.
Sa mearga, a cerut Bartolomeu, mai departe, si incercarile sale de a aduce alaturi cele doua Biserici surori. Soarta face ca insasi plecarea lui din aceasta lume sa ii puna alaturi pe catolici si ortodocsi.
Ceremonia de inmormantare va fi tinuta, la Cluj.
IPS Bartolomeu, viata si controversele din jurul sau
Disparitia lui Anania, o pierdere grea pentru Biserica Ortodoxa