IPS Bartolomeu, viata si controversele din jurul sau

×
Codul embed a fost copiat

IPS Bartolomeu Anania, pe numele sau de botez Valeriu Anania, a fost unul dintre cei mai importanti prelati ai Bisericii Ortodoxe Romane.

Inaltpreasfintitul Mitropolit Bartolomeu Anania s-a retras la ceruri dupa un destin de luptator in slujba bisericii si a neamului sau. Nu degeaba o maicuta de la Manastirea Ramet l-a numit "leul Ardealului".

Din 2006, acesta a detinut rangul de mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. A fost cunoscut si ca scriitor, poet si dramaturg al literaturii romanesti contemporane.

Copilaria si adolescenta 

Mitropolitul Bartolomeu Anania s-a nascut la data de 18 martie 1921 in comuna Glavile-Pitesteana, judetul Valcea. Dupa ce a terminat scoala primara in locul natal, acesta s-a inscris la Seminarul Teologic Central din Bucuresti ale carui cursuri le-a urmat in perioada 1933-1941.

Citește și
IPS Bartolomeu Anania
Medici: Pe Mitropolitul Clujului il asteapta o operatie extrem de delicata
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

La 14 ani s-a inscris in organizatia legionara a tineretului scolar "Manunchiul de prieteni", si apoi in "Fratia de Cruce".

"Nu am apucat sa devin legionar din doua motive, unul formal si altul de fond: in ianuarie 1941, la vremea cand eu inca nu eram major (la vremea respectiva majoratul era la 21 de ani) , Fratia de Cruce din Seminarul Central a fost desfiintata. In al doilea rand, in timpul scurtei guvernari legionare, dar si dupa aceea, mi-a fost dat sa vad si reversul medaliei, adica fata nestiuta a Garzii de Fier, cu care nu puteam sa fiu de acord. Marturisesc insa ca in Seminar nu se facea politica, nici antisemitism, ci doar educatie, si ca nu am avut de invatat decat lucruri bune: iubire de Dumnezeu, de neam si de patrie, corectitudine, disciplina in munca, cultivarea adevarului, respect pentru avutul public, spirit de sacrificiu”, a marturisit IPS Bartolomeu in cartea “Am fost si am ramas de dreapta”.

Arestat de trei ori

In anul 1941 a fost arestat o luna pentru participarea la funeraliile unui comandant legionar.

"Dupa trei saptamani am fost eliberat, dar in cazierul meu a ramas fisa cu calificativul "legionar", un stigmat de care, orice ai face, nu scapi o viata intreaga. Nu am facut parte niciodata dintr-un partid politic, dar am fost si am ramas de dreapta", a recunoscut inaltul prelat in cartea "Am fost si am ramas de dreapta".

In anul 1942 a fost arestat si condamnat din nou, la sase luni de inchisoare, pentru ca ar fi detinut in podul Manastirii Cernica materiale legionare si arme.

In anul 1958 a fost din nou arestat,sub acuzatia de activitate legionara inainte de 23 august 1944. A fost condamnat de catre Tribunalul Militar Ploiesti la 25 de ani de munca silnica pentru "uneltire contra ordinii sociale".

Si-a ispasit pedeapsa in inchisoarea de la Aiud la sectia "politici". Aici, fara hirtie si creion- a compus in minte piese de teatru si poezii.

 "Viata noastra era vecina cu infernul", va scrie mai tarziu.

In 1964 a fost eliberat impreuna cu alti detinuti politici in urma unui decret dat de autoritati de desfiintare a detentiei politice.

 

Drumul spre religie

La 2 februarie 1942 s-a calugarit la Manastirea Antim din Bucuresti primind numele de Bartolomeu. A slujit la Manastirile Polovragi si Baia de Aries.

Ulterior si-a continuat studiile la "Facultatea de Teologie" din Bucuresti si la "Academia Andreiana" din Sibiu, obtinand titlul de "licentiat in teologie" in 1948. Timp de zece ani a desfasurat o intensa activitate didactica.

Dupa ce a iesit din arest, acesta a fost trimis de catre Biserica Ortodoxa Romana in Statele Unite, unde a indeplinit mai multe functii in cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane.

In anul 1967 a fost hirotonit ieromonah de catre Arhiepiscopul Victorin, acordandu-i-se din partea Sfantului Sinod rangul de arhimandrit.

Reintors in tara, Bartolomeu a devenit director al Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane intre anii 1976-1982. In anul 1982 se va retrage la Manastirea Varatec pentru a se dedica scrisului.

Abia in 21 ianuarie 1993 a fost ales ca Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului. Treisprezece ani mai tarziu, pe 2 martie 2006, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a ridicat pe Prea Cuviosul Arhiepiscop Bartolomeu al Vadului, Feleacului si Clujului la rangul de Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.


IPS Bartolomeu, scriitorul

A inceput sa scrie inca de tanar. A semnat cu pseudonimul Valeriu Anania proza, dramaturgie, eseuri, poezii. Una dintre cele mai importante carti religioase pe care si-a pus semnatura este “Diortosirea si adnotarea Sfintei Scripturi”.

In palmaresul sau de scriitor intra si dramele, amintim doar cateva "Miorita" (1966), "Mesterul Manole" (1968); "Du-te vreme, vino, vreme!" (1969); "Paharelul cu nectar" (fantezie pentru copii-1969); "Steaua Zimbrului" (1971); "Poeme cu masti" (1972). De altfel, acesta a obtinut premiul pentru Dramaturgie al Uniunii Scriitorilor din Romania in 1982.

Incepand cu data de 22 noiembrie 2010 a fost Membru de Onoare al Academiei Romane.


IPS Bartolomeu si Securitatea

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a afirmat, la 22 ianuarie 2008, ca agentul cu numele de cod "Apostol" din dosarul de urmarire al fostului mitropolit al Ardealului Antonie Plamadeala, era Valeriu Anania, actualul mitropolit al Clujului.

"Informatorului, unul din cei 35 de turnatori din dosarul de urmarire informativa al fostului mitropolit de la Sibiu, ii sunt atribuite doua note, ambele datate in 1964. Prima a fost data pe 17 august, la doar cateva zile dupa iesirea din arest a lui Valeriu Anania, iar cealalta pe 9 octombrie", se arata in dosar.

La randul sau si generalul Ion Mihai Pacepa, fost sef al serviciilor secrete romane, afirma in memoriile sale ca Valeriu Anania ar fi fost agent al Directiei de Informatii Externe (DIE), calitate in care ar fi spionat pentru regimul comunist din Romania.

IPS Bartolmeu Anania a dat replica la aceasta acuzatie tot in cartea sa "Am fost ai am ramas de dreapta".

"In anul 1976, aflandu-ma temporar in Romania, Securitatea m-a impiedicat sa ma intorc, somandu-ma sa-i predau documentele personale de provenienta americana. Am reusit insa sa le predau Consulatului American, care mi-a eliberat o adeverinta cu timbru sec, in dublu exemplar; pe unul l-am depus la Departamentul Cultelor, pe altul il pastrez eu. Chiar daca nu s-ar fi petrecut interventia brutala a Securitatii, tot nu as fi ramas pe viata in Statele Unite. Cu toate ca, dupa cinci ani ...aveam dreptul sa cer si sa obtin cetatenia americana, nu am facut-o, iar asta nu din cine stie ce patriotism radical, ci pentru ca niciodata nu m-am impacat cu gandul ca trupul meu s-ar putea odihni in alt pamant decat cel romanesc, singurul care tine de cald", a replicat IPS Bartolomeu.

 

 


 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Operatia pe cord a mitropolitului Clujului, amanata
Operatia pe cord a mitropolitului Clujului, amanata

Medicii din Viena care-l trateaza pe mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania, au amanat operatia pe cord pe care ar fi trebuit s-o efectueze luni.

Medici: Pe Mitropolitul Clujului il asteapta o operatie extrem de delicata
Medici: Pe Mitropolitul Clujului il asteapta o operatie extrem de delicata

Credinciosii romani sunt cu sufletul alturi de Mitropolitului Bartolomeu Anania. Dupa ce au primit vestea ca Inalt Prea Sfintitul a fost transportat de urgenta la o clinica din Viena, acum se roaga sa treaca peste aceasta cumpana.

Mitropolitul Clujului, transportat la Viena. Coleg de spital cu Teo
Mitropolitul Clujului, transportat la Viena. Coleg de spital cu Teo

UPDATE: Mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania, a fost dus, vineri seara, cu avionul la un mare spital din Viena. Problemele de sanatate ale inaltului ierarh au inceput la sfarsitul anului trecut.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi
Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi

Armata rusă a lansat joi seara un atac cu drone dinspre Marea Neagră către regiunile sudice ale Ucrainei, lovind cu precădere Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi, relatează Ukrainskaia Pravda, potrivit News.ro.