BNS: Daca Guvernul nu vine cu masuri concrete intrerupem dialogul

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Conducerea BNS a discutat, marti, peste doua ore cu premierul Emil Boc si ministrul muncii, Ioan Botis, fara a fi rezolvata vreo problema. Lipsa unor masuri concrete ale Executivului va conduce la refuzul dialogului, avertizeaza premierul.

 

Presedintele BNS, Dumitru Costin, a declarat, marti, dupa discutiile de la Guvern, ca timp de doua ore si patruzeci de minute premierului i-au fost aduse la cunostinta probleme din toate domeniile de activitate, multe dintre acestea nefiindu-i cunoscute.

"Sper ca saptamana viitoare sa rezolvam o parte dintre probleme, dar l-am avertizat ca daca si aceasta intalnire va fi degeaba este ultima oara cand BNS mai participa la o intalnire cu acest Guvern", a spus Dumitru Costin.

Potrivit liderului BNS, premierul a acceptat ca, in cursul saptamanii viitoare, sa participe la doua intalniri cu sindicatele din Energie si cu cei din Agricultura, dupa ce reprezentantii BNS l-au avertizat asupra problemelor grave din aceste sectoare de activitate.

Citește și
Proteste sindicate
A doua runda de proteste! 1000 de bugetari au iesit in strada

Costin i-a mai cerut ca in tot ce inseamna companii cu capital de stat sa fie introdusa teza privatizarii managementului acestor companii.

De asemenea, BNS a cerut ca Guvernul sa prezinte rezultatul restructurarilor pe care le-a anuntat in sectorul bugetar, atragand atentia ca disponibilizarile nu s-au facut tinand cont de competente sau profesionalism, ci pe criterii de clientela politica.

Sindicalistii au precizat ca s-a discutat si despre posibilitatea majorarii salariilor in 2011, insa Emil Boc a insistat pe ceea ce se stia deja, respectiv incadrarea intr-un fond de 39 de miliarde de lei.

28 septembrie

Imbranceli, urlete si haine smulse in fata Ministerului Agriculturii, pe unde au trecut marti cei din Blocul National Sindical. Marsul la care au participat cateva mii de angajati a inceput pasnic, insa lucrurile au degenerat pentru cateva minute.

Urmariti desfasurarea protestelor

15:30 Ministrul muncii, Ioan Botis, a discutat cu liderii BNS, dupa care sindicalistii au mers la Guvern, pentru discutii cu premierul Emil Boc.

14:40 Mitingul BNS la final. Sindicalistii se indreapta spre autocarele care ii asteapta in parcarea de la Ateneul Roman, iar o parte au plecat pe jos, pe strada Dem I. Dobrescu.

14:30 In Piata Revolutiei a avut loc o scurta altercatie intre fortele de ordine si unii sindicalisti care au incercat sa rupa gardurile de protectie si sa iasade pe culoarul format pentru desfasurarea protestului.

Unul dintre protestari, lider al Agrostar Ilfov, a reclamat faptul ca jandarmii i-au rupt camasa si l-au zgariat pe burta.

Liderul BNS, Dumitru Costin, a spus ca regreta incidentul.

14:00 Sindicalistii de la BNS vor stationa in Piata Revolutiei. Delegatii de cate 10 persoane vor depune memorii la ministerele Muncii, Administratiei si Sanatatii, iar o alta delegatie de 100 de persoane a plecat catre Ministerul Agriculturii.

13:40 Protestatarii sunt in fata Ministerului Muncii, unde va avea loc un miting de aproximativ o ora.

13:15 Protestarii au aruncat cu oua spre sediul Ministerului Muncii, in semn de protest fata de masurile de austeritate, reusind insa doar sa murdareasca unii jurnalisti.

13:10 Salariatii din BNS au ajuns la sediul Ministerului Economiei, prima institutie aflata pe traseul marsului. O delegatie a protestatarilor a intrat in sediul ministerului pentru a depune memoriul cu revendicarile sindicalistilor. Protestatarii huiduie, fluiera si scandeaza mesaje impotriva Guvernului si a sefului statului.

12:45 Sindicalistii s-au incolonat si ai pornit in mars spre Ministerul Economiei.

12:30 Aproximativ 8.000 de sindicalisti BNS s-au adunat in Piata Victoriei. Dupa ce o delegatie a BNS va depune un memoriu la Guvern cu revendicarile sindicalistilor, acestia vor pleca in mars.

Cine protesteaza in Capitala

Dupa ce saptamana trecuta protestele au fost organizate de CNSLR Fratia si Confederatia „Cartel Alfa”, marti BNS a adus in Capitala salariati din sectoarele transporturilor, constructiilor de masini, posta si telecomunicatii.

Angajatii din tipografii, industria de aparare, din institutii de cultura si sectorul energetic au iesit si ei in strada, alaturi de cei din industria textila, agricultura, banci, din sectorul sanatatii (dar nu medici si asistente din spitale, ci angajati de la Ambulanta si din casele de asigurari).

Functionarii din administratie publica nu puteau lipsi de la un asemenea protest. Vorbim aici despre cei din penitenciare, siguranta publica si asistenta sociala.

Printre manifestanti s-au numarat si 100 de mineri din Valea Jiului. Au militat pentru subventionarea mineritului si dupa 1 ianuarie 2011.

Restrictiile de trafic nu au creat probleme soferilor

Politia rutiera a oprit circulatia pe strazile pe care s-a marsaluit, insa interdictia a fost temporara, pana la trecerea coloanelor de manifestanti.

10 linii de autobuz ale RATB au avut traseele modificate din cauza mitingului

Ce revendicari au avut protestatarii

Potrivit liderului BNS, Dumitru Costin, exista o lista de revendicari care vizeaza in principal crearea unui program clar de investitii, tinte pentru piata muncii si finalizarea Legii salarizarii unitare in sectorul bugetar.

De asemenea, BNS solicita Guvernului cresterea in regim de urgenta a salariului minim pe economie la 750 de lei.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Basescu: Ii inteleg pe cei ce protesteaza din cauza scaderii salariilor
Basescu: Ii inteleg pe cei ce protesteaza din cauza scaderii salariilor

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la preluarea sefiei MAI de catre Traian Igas, ca ii intelege pe oamenii care protesteaza in strada din cauza diminuarii veniturilor, adaugand ca este de parere ca acestia "au dreptate s-o faca".

A doua runda de proteste! 1000 de bugetari au iesit in strada
A doua runda de proteste! 1000 de bugetari au iesit in strada

UPDATE: "Vrem sa muncim la noi in tara, nu vrem sa plecam afara!" Mai putini bugetari decat miercui au urlat asta in fata Guvernului. 1.000 de angajati din sanatate, asistenta sociala si educatie i-au cerut Executivului sa le mareasca la loc salariile.

5.000 de politisti au descins la Cotroceni ca sa-l interogheze pe Basescu
5.000 de politisti au descins la Cotroceni ca sa-l interogheze pe Basescu

Angajatii Ministerului de Interne au incalcat cu buna stiinta legea in timpul protestului. Alaturi de ei au protestat 3.000 de oameni, ca membri ai Cartel Alfa. Toti acestia aveau hartie doar pentru un miting in fata Guvernului.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.