5.000 de politisti au descins la Cotroceni ca sa-l interogheze pe Basescu
Angajatii Ministerului de Interne au incalcat cu buna stiinta legea in timpul protestului. Alaturi de ei au protestat 3.000 de oameni, ca membri ai Cartel Alfa. Toti acestia aveau hartie doar pentru un miting in fata Guvernului.
Protestatarii au decis sa blocheze strazile Capitalei si sa porneasca in mars spre sediul unde lucreaza seful statului. Jandarmii au facut rapid dispozitive in jurul cladirii.
Cativa politisti si-au aruncat caschetele peste capetele jandarmilor in curtea Cotroceniului. Dupa ce au inconjurat Palatul, sindicalistii s-au oprit in cele din urma in fata intrarii de la Piata Leu. Adica la cea secundara, nu cea pe care o foloseste zi de zi seful statului.
O delegatie a fost chemata intr-un final la discutii. Nu cu Traian Basescu, ci cu Gabriel Piscociu, consilier de stat. Cum au intrat, asa au iesit reprezentantii protestatarilor.
Fortele de ordine, alta data supraveghetoare ale unor astfel de proteste, au fost de cealalta parte a baricadei pentru ca odata ajunsi acasa sunt tot parinti si au si ei guri de hranit.
Dupa aproape 7 ore, manifestantii s-au retras catre autocare, flamanzi si dezamagiti.
Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu a spus ca va incepe demersurile sa obtina autorizatie pentru un protest prelungit.
"Vom lua autorizatie sa ramanem non stop in strada!!" - a spus Hossu.
"Acesta este inceputul sfarsitului. Pentru ei!" - a spus si un alt lider sindical al politistilor, la finalul discutiilor cu consilierii de stat de la Cotroceni.
Afirmatiile lui vin dupa ce, dimineata, ministrul Vasile Blaga a anuntat ca organizatorii marsului spontan vor raspunde legal, pentru ca nu au avut autorizatie pentru marsul spre Cotroceni, a venit si sanctiunea.
La doar cateva ore, Jandarmeria Capitalei a precizat ca toti liderii sindicali, organizatori ai protestelor, vor fi amendati cu sume cuprinse intre 1.000 si 10.000 de lei, fiecare, pentru ca au venit sa protesteze la Palatul Cotroceni fara autorizatie.
Initial, protestele au fost organizate in fata Palatului Victoria, insa in jurul orei 13.00, mii de sindicalisti, printre care si politisti si gardieni, au ajuns la Palatul Cotroceni. Acolo, ei au inceput sa arunce in curtea institutiei cu sepci, PET-uri si lumanari.
De asemenea, o delegatie a sindicalistilor, condusa de liderul BNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a fost primita la Cotroceni de consilierul de stat Gabriel Piscociu.
Masini ale Serviciului Roman de Informatii si ale Jandarmeriei se afla acum la Palatul Cotroceni, pentru a-i supraveghea pe manifestanti.
Multe zone din capitala au fost aglomerate, din cauza marsului protestatarilor. Traseul pe care au mers sindicalistii a fost Strada Buzesti - Strada Berzei - Pod Eroilor - Academia Militara - Cotroceni.
Primarul general Sorin Oprescu a spus ca marsul de la Piata Victoriei la Palatul Cotroceni, desi neautorizat, a fost unul spontan si ca a fost asigurat de liderii sindicali ca actiunea va fi pasnica.
Liderii lor au spus ca vor, prin aceasta actiune, sa demonstreze ca nu renunta la solicitarile lor si ca isi asuma eventualele amenzi.
In timpul protestelor din fata Palatului Victoria a avut loc si un incident: un barbat a intrat in criza epileptica. El a fost luat de ambulanta si dus la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca.
Sindicalistii au facut gesturi obscene spre sediul Guvernului si s-au intors cu spatele la cladire, in semn de "respect" fata de cabinetul Boc. Ei au facut apel la toti bucurestenii nemultumiti sa se alature protestelor.
Politistii-sindicalisti au anuntat dinainte ca, daca nu vor primi niciun raspuns de la presedintele Traian Basescu, vor pleca in mars spre Palatul Cotroceni, chiar daca nu au autorizatie pentru acest lucru. Jandarmeria Capitalei a precizat ca va incerca sa-i convinga pe sindicalisti sa renunte la aceasta manifestare, insa, daca nu vor reusi .. nu vor folosi forta.
Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor, afiliata la "Cartel Alfa", a anuntat ca participa la mitingul de la sediul Guvernului cu 400 de agenti si ofiteri de penitenciare, precum si cu personal civil din toate unitatile sistemului penitenciar.
Ce vor politistii?
Membrii sindicatului ProLex sunt nemultumiti de "degradarea situatiei sociale ca urmare a taierii veniturilor cu 25%", de lipsa logisticii necesare pentru activitatea profesionala de zi cu zi, de faptul ca fac ore suplimentare fara a fi platiti pentru asta, de cresterea varstei de pensionare si de eliminarea "nedreapta" a pensiilor speciale "aferente statutului lor".
Politistii nu au dreptul sa faca greva!
Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a declarat, miercuri, la Constanta, ca nu a facut presiuni asupra politistilor pentru ca acestia sa nu participe la protestele sindicale, apreciind ca, desi "nu sunt vremuri usoare", oamenii legii au inteles "foarte bine" sa isi faca datoria.
El i-a avertizat pe politisti, in acelasi timp, subliniind ca, potrivit ”Statutului politistului”, serviciul politienesc are caracter permanent si obligatoriu, iar politistului ii este interzis sa declare sau sa participe la greva.
"Ei trebuie sa-si faca datoria, pentru ca altfel vor suporta rigorile legii", a spus Blaga.
Si Federatia Nationala Sindicala din Asistenta Sociala si Protectia Copilului "Pro Asist" a anuntat ca va veni la mitingul din Piata Victoriei, alaturi de colegii din sanatate si invatamant.
Ce blocaje de trafic sunt astazi?
Traficul rutier in Capitala ramane restrictionat doar in fata Palatului Cotroceni, pe Bulevardul Geniului, celalalte artere blocate fiind redeschise traficului.
Seria protestelor de strada in Capitala ale sindicalistilor a inceput miercuri, cu mitingurile in Piata Revolutiei si Piata Victoriei ale CNSLR Fratia.
Ce mitinguri vor fi saptamana viitoare?
Saptamana viitoare vor iesi in strada si sindicalistii Blocului National Sindical. Reprezentantii Blocului National Sindical au anuntat 15.000 de participanti la marsul de protest de la Piata Victoriei pana la Piata Muncii care va avea loc in 28 septembrie, de la ora 12.00.