Literatura romana, in doliu! A murit Haralamb Zinca

Ultima actualizare: 10-10-2012 10:06

Unul dintre cei mai faimosi scriitori de romane politiste din anii vechiului regim a trecut in nefiinta, dupa 85 de ani de viata si zeci de carti semnate.

Alaturi de Rodica Ojog-Brasoveanu, a fost unul dintre cei care le-a oferit romanilor aventuri si eroi, asa cum puteau intalni, pana atunci, doar in cartile semnate de Agatha Christie sau alti scriitori straini.

In ultimii ani, scriitorul petrecea tot mai putin timp la masa de lucru. Ne-a lasat aproape 50 de romane politiste si de spionaj, jurnale de front sau carti de cercetare istorica.

Hary Isac Zilberman, asa cum il stiau apropiatii pe cel care mai tarziu si-a trecut pseudonimul literar Haralamb Zinca si in actele oficiale, a fost unul dintre pionerii romanului politist romanesc.

In anii Epocii de Aur a semnat carti precum "Sfarsitul spionului Fantoma", "Ochii Doctorului King" sau "Moartea vine pe banda de magnetofon".

Sute de exemplare din cartea sa document - "Si a fost ora H" - o ancheta despre evenimentele din 23 august 1944, au fost arse de cenzura comunista. Dupa 1989, a mai publicat doar doua carti.

Haralamb Zinca va fi inmormantat luni, la Cimitirul Evreiesc de langa statia Eroii Revolutiei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO