Ladislau Boloni si R. Camataru, banuiti ca ar fi colaborat cu Securitatea
Avem al doilea "episod" din scandalul legat de o presupusa colaborare a fotbalistilor cu fosta Securitate. Dupa Gica Popescu, au aparut informatii din dosarele lui Rodion Camataru si Ladislau Boloni.
"Cei trei nu au facut politie politica", a venit concluzia ferma a reprezentantilor CNSAS, reuniti in sedinta extraordinara. O ancheta va lamuri cum au ajuns documentele sa fie facute publice.
Dosarul de securitate al lui Rodion Camataru, aflat in arhiva CNSAS, numara peste 120 de pagini. Majoritatea documentelor arata ca, in prima faza, Securitatea l-a urmarit pe fostul atacant al nationalei din anii '80.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
In 1981, ofiterii Securitatii au incercat sa-l racoleze, dandu-i numele conspirativ "Doru". Avea 21 de ani pe atunci. In dosar apar si cateva note informative semnate cu acest pseudonim.
De pilda, intr-o nota din 1985, sursa "Doru" scrie ca, in timpul unei deplasari in Portugalia, antrenorul echipei nationale, Mircea Lucescu, s-ar fi intretinut cu fostul jucator dinamovist Radu Nunweiller. Intr-o alta din noiembrie 1989 se precizeaza ca Ladislau Boloni intentioneaza sa ramana in Franta.
Si fostul international Ladislau Boloni figureaza cu un dosar in arhivele CNSAS. In 1972, Securitatea a incercat racolarea sa, dandu-i si un nume conspirativ: "Pista". Dupa doi ani renunta insa la serviciile sale, pe motiv ca nu ofera informatii si ii intocmeste dosar de urmarire informativa.
Informatii din dosarele celor doi au aparut la numai o zi dupa ce au fost facute publice documente referitoare la o presupusa colaborare a lui Gheorghe Popescu cu Securitatea. Membrii Colegiului CNSAS au decis marti ca nu au atributiile legale sa-i verifice pe sportivi, pentru ca nu detin functii de demnitate publica.
La CNSAS este ancheta, pentru a se afla cum a fost posibila scurgerea de informatii. Pana sa existe un raspuns oficial, Mircea Dinescu, membru CNSAS, a lasat sa se inteleaga ca vinovat ar fi unul dintre cercetatorii acreditati la Consiliu din partea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului. In ultima vreme, acesta ar fi verificat dosarele sportivilor pentru realizarea un studiu. Nu este exclus, insa, ca si unii functionari ai CNSAS sa aiba de-a face cu scurgerea de informatii.
Pe de alta parte, porneste o ancheta interna si la Institut, ceruta de directorul Stejarel Olaru, pentru a vedea daca vreunul dintre oamenii sai a furnizat presei documente si informatii. Daca se va dovedi ca este vinovat, respectivul cercetator risca sa-si piarda acreditarea la CNSAS.