Gica Popescu, informator la Securitate?

Dată publicare: 29-06-2009 00:00
Dată actualizare: 21-10-2012 17:27


UPDATE: Seism cu efecte imprevizibile in lumea fotbalului. Gica Popescu este banuit ca ar fi colaborat cu Securitatea, asa ca CNSAS ar putea lua marti in discutie cazul fostului mare international.

Potrivit documentelor aflate in arhiva CNSAS, Gica Popescu ar fi fost racolat in anul 1986. Ar fi urmat trei ani de colaborare cu Securitatea. In acea perioada fostul international era legitimat la echipa din Banie-Universitatea Craiova.

Scandalul a pornit de la 9 note informative semnate sub pseudonimul Petrescu, si nu Popescu. Una il vizeaza pe fostul antrenor al Craiovei Maxima, Constantin Otet. Nimic de rau insa. Autorul spunea despre Otet ca intretine la echipa o atmosfera buna de lucru, care satisface intregul lot de jucatori.

De asemenea, intr-o alta nota apare si numele lui Emil Sandoi fost coleg cu Gica Popescu. Acesta era caracterizat drept un jucator serios care incerca sa fie prieten cu toata lumea.

Gica Popescu catalogheaza toata povestea drept un atac la adresa lui, mai ales ca, spune el, se gandea sa candideze iar la presedintia FRF. Mai mult, sportivul sustine ca nu a scris niciodata respectivele note si ca a refuzat sa colaboreze cu securitatea.

"Acel dosar este fabricat cu siguranta. Cred ca neavand material de la mine, persoana pe care eu o ocoleam, a scris aceste note. (..) Cred ca securistii au scris notele informative imitandu-mi scrisul (..) Este foarte ciudat, pentru ca scrisul meu din acea perioada seamana foarte mult cu acel scris din documente. E ciudat, eu nu-mi aduc aminte sa fi semnat alta hartie, decat una generala, prin care eram de acord sa apar interesul national. Eu nu am scris niciun fel de note informative, iar cele care sunt acum la dosar sunt mult prea multe pentru ca eu sa nu-mi aduc aminte de ele. De la hartia aceea generala pana la a deveni colaborator al Securitatii este o distanta foarte mare", a spus Popescu.

Ca sa faca lumina Popescu vrea sa ceara instantei sa se pronunte daca a colaborat sau nu cu Securitatea.

Secretarul general al Federatiei Romane de Fotbal, Ionut Lupescu, a declarat, luni, ca il considera pe fostul international Gheorghe Popescu nevinovat in ceea ce priveste posibila colaborare a acestuia cu Securitatea, intre anii 1986-1989.

"Astfel de lucruri au fost facute de oamenii din trecut care au facut parte din acel regim. Eu nu cred ca Gica Popescu a avut de a face cu asemenea lucruri. Probabil ca i s-a fabricat si un dosar, nu stiu. Eu sunt dezgustat ca apar asemenea lucruri."

 

Vezi mai multe despre acest scandal pe www.sport.ro.

Gica Popescu la DNA!

VIDEO PROTVPLUS.RO