Cel mai tanar consumator de etnobotanice: la 12 ani, inconstient la spital
Baiatul, originar din Targu Frumos, a fost adus cu o ambulanta la spitalul de urgente din Iasi, direct dintr-un bar. Angajatii de acolo l-au vazut ca se schimba la fata si in cateva clipe s-a prabusit de pe scaun.
Ingrijorator: numarul consumatorilor de etnobotanice s-a triplat in 2010
Cand a ajuns la spital, dupa cateva perfuzii administrate de echipajul de pe ambulanta, copilul si-a recapatat cunostinta. Era intr-o stare de somnolenta continua si se plangea de ameteli.
Le-a povestit medicilor ca inainte cu cateva minute sa intre in bar a fumat o tigara facuta din ierburi aromatizante.
Dupa ce l-au pus pe picioare, doctorii au hotarat sa il tina in continuare sub supravegherea pentru ca se tem sa nu apara complicatii.
I-au anuntat apoi familia, dar si politia din Targu Frumos, care incearca acum sa afle de unde a facut baiatul rost de atfel de ierburi, mai ales ca edilii au interzis magazinele de vise pe raza localitatii.
Romania a ajuns pe locul patru in UE in ceea ce priveste consumul de plante etnobotanice, in conditiile in care in 2008 nici nu figura in acest clasament, a declarat joi, reprezentantul EURAD la Consiliul Europei, Gigel Lazar.
El a mai spus ca in Romania sunt peste 400 de magazine care comercializeaza astfel de produse si peste 500.000 de consumatori, fenomenul fiind considerat "o explozie".
Gigel Lazar a precizat ca cel mai mare consum, de 37%, se inregistreaza in Anglia, urmat de Germania cu 15%, Olanda - 14% si Romania - 7%.
Etnobotanicele, mai periculoase decat drogurile
In opinia reprezentantului Colegiului Farmacistilor, Clara Popescu, consumul de etnobotanice este mai periculos decat cel de droguri, pentru ca nu sunt cunoscute efectele pe care aceste produse il pot avea si, prin urmare, medicii nu stiu ce tratamente pot aplica.
Unul dintre psihologii care lucreaza cu persoanele dependente de droguri, Anca Boalca, a precizat ca acestia prezinta tulburari afective si de comportament, iar 50% din consumatori au cel putin o data ideea de sinucidere.
Ea a mai spus ca, de regula, consumatorii sunt priviti ca niste ciudati care nu reusesc sa se adapteze la schimbare, dar s-a constatat ca 50% dintre ei prezinta si tulburari psihice.
Principalii consumatori de droguri sau produse etnobotanice din Romania sunt adolescenti sau adulti tineri, iar in cazul celor care au inceput sa consume produse etnobotanice s-a constatat o degradare fizica si psihica in trei luni de la inceperea consumului.
Semnal de alarma! Din ce in ce mai multi tineri dependenti de etnobotanice