''Vad insecte, se taie, se inteapa si urla cat ii tin puterile''

Dată publicare: 26-11-2010 00:00
Dată actualizare: 21-10-2012 23:25


Prin astfel de chinuri trec niste copilasi de 12-13 ani. Au cazut in capcana drogurilor care le transforma visurile in cenusa: etnobotanicele.

Sunt pline spitalele de psihiatrie de elevi ce par posedati, iar daca autoritatile continua sa joace cartea indiferentei, se vor umple si cimitirele.

Unul dintre copiii internati a cazut in capcana fara de iesire a stupefiantelor de la 11 ani. A trecut de la papusi si carti de povesti direct la canabis. Curand insa au aparut magazinele de vise, pline ochi de tentatii extrem de ieftine. Asa ca micul consumator a trecut pe etnobotanice. Acum zace pe un pat de spital.

Intr-un alt salon o fata de numai 13 ani povesteste cu ochii in lacrimi cum cel mai bun prieten i-a murit in brate dupa ce si-a injectat substante halucinogene.

Medicii sunt disperati. Cazurile difera pentru ca oferta de droguri legale este larga si ademenitoare: de la magic powder, pana la ninja, special gold sau spice diamond. Sunt atat de multe incat nu exista antidot pentru toate. Un singur lucru au in comun: distrug inima si creierul.

Toata isteria a inceput in Moldova, s-a extins in Bucuresti, insa acum apar cazuri grave si in Transilvania. Problema este ca nu avem centre de dezintoxicare.

Autoritatile par imune la acest subiect. Au dat legi care interzic doar unele substante, insa peste noapte apar altele, iar magazinele raman deschise.

"Noi nu avem cum sa le inchidem, Ministerul nu poate decat sa puna plantele pe o lista a celor interzise", spune Cseke Attila, Ministrul Sanatatii.

Poate ca ar fi mai eficient totusi un proiect de lege care sa interzica definitiv substantele etnobotanice.

Tot ce avem sunt cateva initiative locale. Spre exemplu, Primaria din Sectorul 6 a gasit o portita: a interzis magazinele daca se afla pe o raza de aproape un kilometru fata de gradinite si scoli.

Ideea e imbratisata si de primarul general care vrea sa o extinda la nivel de Capitala pana in decembrie. Edilii se bazeaza pe faptul ca numarul mare de scoli si gradinite ar duce practic la inchiderea celor mai multe dintre magazine.

Ramanem insa cu o mare problema nerezolvata la nivel national. Din pacate, nu exista o lege care sa le inchida de azi pe maine pe toate.

Exista totusi si o initiativa a unui deputat care vine cu ideea unei Autoritati Nationale pentru produse aromatice si de sinteze, subordonata Ministerului Sanatatii, care va putea sa controleze consumul si sa oblige vanzarea doar pe baza de prescriptie medicala.


VIDEO PROTVPLUS.RO