Argoul spagii. Ce inseamna "topor" in cazul "Permise contra mita"
Cei 5 politisti si 9 instructori din Bucuresti arestati in dosarul "Permise contra mita" au cerut clementa in fata instantei. Procurorii s-au opus cu vehementa eliberarii.
Curtea de Apel a fost si ea de acord: toti cei banuiti raman dupa gratii. Anchetatorii au prezentat in fata magistratilor si un "dictionar" folosit de suspecti si candidati.
Procurorii spun ca, de exemplu, cuvintele topor si vanator insemnau ca elevul a fost respins la examenul practic.
Promovarea lui ar fi fost descrisa prin expresia "fost vanator". Banii - sustin anchetatorii - sunt fie palme ori caramizi, fie foi sau lumanari.
Cand cineva pomenea "unelte electrice" sau "lucrari de amenajare", dadea de fapt semnalul ca o persoana urmeaza sa puna vorba buna in favoarea unui candidat.
Nici agentii incatusati sau sefii lor nu ar fi scapat de "botezul" instructorilor, adauga procurorii. De pilda, comisarul sef Gabriel Stefan este poreclit "Mamitu", comisarul sef Nicolae Petru, "Babulea", iar comisarul Stelian Balsanu apare ca "Stelica", "Marele blond", "Ochi albastri" sau "Unchiu".
Apararea nu exclude, insa, in totalitate faptul ca aceste expresii au fost folosite de cei arestati pentru a ascunde mai mult sau mai putin aceste afaceri. Insa toti avocatii cred ca nimeni nu ar mai fi comentat nimic daca s-ar fi organizat si operatiuni de flagrant.