Mita la Permise: 14 angajati si instructori auto au fost arestati preventiv

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Cinci angajati ai Serviciului Permise de Conducere Bucuresti si noua instructori auto, retinuti pentru trafic de influenta, dare si luare de mita, au fost arestati preventiv pentru 29 de zile.

Tribunalul Bucuresti a emis mandate de arestare pentru 29 de zile pe numele lui Serban Viorel Luca, Marius Catalin Voinea, Ionel Sandu, Nicolae Valentin Gheorghe, Ilie Iulica Dan, Viorel Briceag, Viorel Dinca, Victor Oancea, Alina Mihaela Oancea, Mircea Birtu, Marian Ioncescu, Nicolae Vlaicu, Constantin Oprea si Florentin Gabriel Gheorghe.

Avocatii celor 14 au declarat recurs la decizia Tribunalului Bucuresti.

Cei 14 sunt acuzati de trafic de influenta, dare si luare de mita, dupa ce, in schimbul unor sume cuprinse intre 200 si 300 de euro, ar fi ajutat mai multe persoane sa treaca proba practica a examenului auto. Procurorii au stabilit ca acestia au savarsit faptele de care sunt acuzati in perioada iunie - decembrie 2010.

Sute, poate mii de candidati, au aflat de la ei ca, daca vor permis, trebuie sa achite o anumita suma in euro. Cine refuza si credea ca se poate descurca singur, ca doar s-a pregatit bine, constata ca este respins... pana platea.

Citește și
Permis de conduere european
Incredibil! O comuna intreaga de "orbi" cu permise auto
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Unul dintre soferi, de exemplu, are permis categoria B din 2006, obtinut numai dupa ce a achitat suma ceruta de examinatori.

"Am dat examen de nu stiu cate ori, eram bucuros ca luam sala, la traseu ma tranteau. Pana nu am dat 100 de dolari nu mi-au dat B-ul", a declarat soferul.

Anul trecut a vrut sa treaca la profesionisti. In timpul examenului "mi-a oprit masina pana intr-o trecere de pietoni, cu vreo 10 metri, ca ar fi vazut pe trecere de pietoni un pieton. Am coborat eu, a coborat si dumnealui, am trecut prin fata camionului sa merg pe trotuar si atunci examinatorul mi-a zis: "Data viitoare cand veniti sa aveti si dumneavoastra schimbat 200 de euro."

Nici acum nu a obtinut actul pentru categoriile C si E.

Sute poate mii de bucuresteni vor spune exact aceleasi lucruri. Este un fenomen pe care il cunosc bine si cei de la scolile de soferi. Instructorii sunt actori principali in aceste retele.

Ce a facut Ministerul de Interne pentru a impiedica astfel situatii? In 2009 a inceput un program pilot : camere de supraveghere video a examenului montate pe masinile de scoala. Adica, oricand, proba video demonstra ca elevul a luat examenul pe merit. Ce s-a intamplat concret? Nimic. Niciun autoturism de scoala nu are astfel de dispozitive.

Pana una alta, cei 14 suspecti in acest dosar au fost arestati preventiv pentru trafic de infuenta, dare si luare de mita.

Va reamintim ca cei cinci subofiteri examinatori de la Directia de Inmatriculari si Permise au fost retinuti miercuri dimineata si dusi la sediul Directiei Generale Anticoruptie. Le-au urmat in scurt timp si noua instructori auto.

Legatura dintre ei? Anchetatorii spun ca tinerii care doreau sa obtina carnetul fara efort ii dadeau mita celui care ii pregatea. Acesta il contacta apoi pe examinator, caruia ii revenea o parte din spaga.

Cu 300 de euro de fiecare, cel putin 60 de bucuresteni au devenit soferi cu acte in regula. Cu totii vor trebui acum sa dea explicatii in fata anchetatorilor.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Afla ce persoane nu pot obtine permisul de conducere. Proiect nou
Afla ce persoane nu pot obtine permisul de conducere. Proiect nou

UPDATE: Cei cu tulburari grave ale ritmului cardiac, cu episoade repetate de hipoglicemie acuta, cu afectiuni neurologice grave, epilepticii, alcoolicii si consumatorii de droguri nu vor mai putea obtine permisul auto si nici nu il vor putea reinnoi.

Incredibil! O comuna intreaga de
Incredibil! O comuna intreaga de "orbi" cu permise auto

"Este o rusine sa nu ai pensie de orb, la noi in sat". Sa nu radeti pentru ca aceasta este filosofia oamenilor din Probota, judetul Iasi. Una care le-a adus pensii frumusele si care se va sfarsi in curand, dupa noile reguli date de guvern.

50 de permise auto suspendate zilnic de Politie! Soferii sunt haotici!
50 de permise auto suspendate zilnic de Politie! Soferii sunt haotici!

700 de soferi din Bucuresti au ramas in doua saptamani fara permis pentru ca nu au acordat prioritate pietonilor. Cam 50 de carnete suspendam zilnic, spun politistii.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.

În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral.