Generalilor Chitac si Stanculescu li se va stabili sentinta pe 17 noiembrie
Instanta suprema ia in discutie, in 17 noiembrie, contestatia in anulare a generalului Mihai Chitac, condamnat alaturi de generalul Victor Athanasie Stănculescu - la 15 ani de inchisoare.
In aceeasi zi, Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie va lua in discutie atat contestatia in anulare inaintata de generalul Stanculescu, cat si a generalului Chitac, prin care cer anularea sentintei data de completul de noua judecatori al ICCJ.
Ambii generali se considera nevinovati si vanati politic. Cei doi au fost gasiti vinovati de omor deosebit de grav. Asadar, dupa 19 ani, avem un verdict final in procesul Revolutiei de la Timisoara. In anul 1990, o comisie guvernamentala de ancheta a evenimentelor din 1989, condusa de Viorel Oancea, a propus trimiterea in judecata a generalilor Stanculescu si Chitac pentru participare la reprimarea Revolutiei. Acest lucru s-a intamplat abia in 1997. Ambii au primit o condamnare la 15 ani de inchisoare.
Chitac si Stanculescu au obtinut rejudecarea dupa ce le-a fost admis, de catre fostul procuror general al Romaniei, Joita Tanase, memoriul privind promovarea unui recurs in anulare. Fostul procuror general sustinea ca hotararile Curtii Supreme de Justitie prin care generalii Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac au fost condamnati, in 15 iulie 1999, la inchisoare, sunt netemeinice si nelegale.
La precedentul termen de judecata, din 15 septembrie, avocatul partilor civile din dosar a solicitat judecatorilor trimiterea cauzei cu rejudecare la instanta de fond, respectiv completul de trei judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), nemultumita de felul in care au fost solutionate cererile de despagubiri.
In 2 noiembrie 2005, judecatorii instantei supreme au admis efectuarea unei expertize psihiatrice cu internare a lui Victor Athanasie Stanculescu, fapt ce a starnit reactii negative din partea partilor civile si vatamate prezente in sala de sedinta, care au sustinut ca, dupa atatia ani de la producerea evenimentelor, o astfel de proba nu ar mai fi utila.
In 30 ianuarie 2006, expertiza medico-legala efectuata lui Athanasie Stanculescu, la Institutul de Medicina Legala "Mina Minovici" , la cererea instantei, arata ca generalul nu are tulburari de natura a-i modifica capacitatea psihica, situatie in care acesta poate raspunde penal pentru faptele sale.
Sursa: ProTv, Mediafax
Etichete: inchisoare, arest, jilava, detinuti, 1989, Chitac, Stanculescu,
Dată publicare:
27-10-2008 00:00