Astronomii nu vad cu ochi buni anul 2013: avalansa de explozii solare
Daca omenirea va scapa cu bine in 2012 de blestemul mayasilor, in 2013 da peste o noua incercare. Astronomii sunt convinsi ca peste trei ani, o avalansa de explozii solare ar putea afecta serios viata de pe Terra.
Astronomii cred ca aceste explozii solare vor afecta transportul aerian, telecomunicatiile si nu in ultimul rand, evolutia vremii pe Terra.
Louis Lanzerotti, astronom: "Soarele este o stea fascinanta, care trece prin cicluri de 13 ani. Intre 11 si 13 ani, nu este chiar o durata exacta. Si in aceasta perioada, se inregistreaza mult mai multe pete solare."
Adica urmele clare ale furtunilor solare, care ravasesc suprafata astrului si arunca plasma fierbinte, uneori si la sute de kilometri departare. Unda de soc calatoreste insa mult mai departe in spatiu, afectand campul magnetic al intregului sistem solar, inclusiv pe cel al Pamantului.
Daniel Baker, astronom: "Impactul major se va produce asupra retelelor de electricitate. Tocmai de aceea o furtuna solara, ar putea provoca pagube uriase. Am putea avea pene de curent care sa dureze saptamani intregi, ba chiar luni sau ani buni."
Asta inseamna ca ne-am putea trezi fara energie electrica, lifturi, avioane, aer conditionat si bineinteles orice obiect care are o componenta electronica - de la telefoane, la televizoare, masini si trenuri, pana la avioane si sateliti. Pericolul este la fel de mare si pentru noi, ca pentru orice fiinta vie de pe planeta, din cauza radiatiilor care vor creste spectaculos. Ele vor afecta in special persoanele care calatoresc pe distante mari cu avionul.
Daniel Baker, astronom: "O pana de curent, provocata de fenomenele meteorologice din spatiu ar putea avea un impact economic, calculat nu in miliarde, ci in trilioane de dolari."
In consecinta, astronomii cer guvernelor sa ia masuri de protectie a retelelor electrice, pentru evitarea unor situatii ca cea din 2003.
Atunci, o uriasa pana de curent a lasat fara energie electrica 50 de milioane de oameni, din sase state americane si o parte din Canada.
Sursa: Pro TV
Etichete: astronomie, fenomene meteo, explozii solare,
Dată publicare:
01-08-2010 00:00