Acesta ne va fi sfarsitul? Pamantul ar putea fi lovit de un tsunami solar!

Dată publicare: 03-08-2010 00:00
Dată actualizare: 22-10-2012 22:17


Soare

Explozii solare impresionante au fost inregistrate la sfarsitul saptamanii de satelitii NASA. Imaginile nemaivazute puna acum i-au socat pe cercetatori care vorbesc despre un "tsunami solar".

Printre satelitii care au inregistrat exploziile solare se numara si Solar Dynamics Observatory al NASA, informeaza newscientist.com.

Astronomii din toata lumea au putut observa explozia de deasupra unei pete solare de dimensiunea Terrei, care a fost asociata de specialisti cu o eruptie si mai mare care a avut loc la suprafata Soarelui.

Explozia - numita ejectie coronala de masa - a fost indreptata spre Pamant, provocand un "tsunami" solar. Imaginile transmise de Solar Dynamics Observatory al NASA au aratat clar unda de soc, de la momentul exploziei prin spatiu.

Expertii spun ca valuri de particule gazoase cu suprasarcina electrica vor ajunge pe Terra marti, lovind scutul magnetic natural care protejeaza Pamantul. Este posibil ca aurore spectaculoase sa se formeze in urma acestui "tsunami" solar.

"Aceasta este prima eruptie solara majora directionata spre Pamant in ultima vreme", a declarat Leon Golub, de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA).

Si The Telegraph scrie ca astronomii au putut observa o explozie luminoasa deasupra unei pete solare de marimea Pamantului, pe care au legat-o de o alta eruptie, mai mare, pe suprafata Soarelui.

Eruptia de o violenta rara ar putea distruge sateliti, afectand astfel comunicatiile pe tot globul. Scenariul este apocaliptic:

"Impactul major se va produce asupra retelelor de electricitate. Tocmai de aceea o furtuna solara, ar putea provoca pagube uriase. Am putea avea pene de curent care sa dureze saptamani intregi, ba chiar luni sau ani buni", a declarat astronomul Daniel Baker.

Potrivit presei internationale, unii specialisti cred ca Pamantul va fi lovit de niveluri fara precedent de energie magnetica, din cauza exploziilor solare, in jurul anului 2013.

Nu se stie insa in ce masura vor fi afectate sistemele de comunicatii de pe glob.

CE SE INTAMPLA IN TIMPUL UNEI EXPLOZII SOLARE

In timpul unei eruptii solare, o cantitate uriasa de energie care se afla in cromosfera si coroana Soarelui este eliberata instantaneu. Materia este proiectata la viteza foarte mare in spatiul interplanetar. Fenomenul este insotit de o emisie de raze X, de unde radio si, in cazul eruptiilor mai puternice, de lumina vizibila. Cand ajung in apropierea Pamantului si intra in atmosfera, in special deasupra regiunii polului nord, particulele creeaza aurorele polare. De asemenea, ele perturba propagarea undelor radio in jurul globului, afectand retelele de distributie a electricitatii.

Frecventa si intensitatea fenomenelor variaza cu o perioada de circa 11 ani, in acest timp numarul petelor solare inregistrand un minimum si un maximum. Activitatea solara este influentata si de magnetism si de rotatia Soarelui.

In materialul video de mai jos puteti afla mai multe detalii despre exploziile solare.

 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO