Dunarea a rupt digul la Ceatalchioi, Tulcea. 50 de oameni refuza sa plece!
UPDATE: Dunarea a naruit digul, se abate potopul peste noi - au urlat oamenii, dar nu la Galati, unde toata lumea sta cu ochii pe fluviu, ci in Tulcea.
O localitate este inundata acum in intregime. 100 de case s-au umplut de apa, 26 s-au si prabusit, iar peste 200 de persoane au fost urcate in vapoare si duse de urgenta la adapost, ca sa nu piara inecate. Alti 50 de localnici s-au incapatanat sa nu plece, desi autoritatile i-au anuntat ca pericolul nu doar ca nu a trecut, ci este din ce in ce mai mare.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
Imaginile sunt apocaliptice: toata asezarea este sub ape. Dunarea a ajuns pana la ferestrele caselor. Multe locuinte n-au rezistat si au cazut ca niste cutii de carton. O femeie a apucat sa fuga cu masina si cu o remorca in care si-a aruncat niste haine.
In cel mai mare pericol sunt batranii, care nu se pot salva. O femeie a venit cu vaporul de la Tulcea sa-si ia mama, in varsta de 78 de ani, si s-o duca la adapost in oras.
Ca si cum situatia n-ar fi fost destul de grava, a inceput si o ploaie torentiala, prin care oamenii abia au putut razbate. Multi n-au vrut sa plece din localitatea inundata, unde numai cu barca sau vaporul se mai poate ajunge.
Pe o portiune de dig, ramasa in picioare, localnicii si-au pus lucrurile pe care in graba mare au apucat sa si le scoata din case cand au fost inundati. Cei care isi imagineaza ca pot rezista inconjurati de puhoaie, trebuie sa traiasca doar cu paine pana se retrag apele.
Liviu Stoica, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Tulcea, a declarat pentru stirileprotv.ro ca persoanele care nu vor sa plece au fost informate cu privire la riscuri, dar nu pot fi fortate sa-si paraseasca gospodariile.
Digul din comuna Ceatalchioi a mai cedat o data in primavara anului 2006 si de atunci oamenii au cerut intr-una ajutorul autoritatilor pentru refacerea lui.
Ar fi necesare 10 milioane de dolari, penru o constructie rezistenta a apreciat la acea vreme prefectul care era in functie, dar din acesti bani pana la urma au ajuns acolo un milion de euro.
Problemele continua pentru locuitorii din aceasta zona a tarii, pentru ca meteorologii au emis o avertizare "cod galben" de ploi si vijelii pentru sase judete din Baragan si Dobrogea. Acestea sunt Galati, Braila, Ialomita, Calarasi, Constanta si Tulcea. Avertizarea este valabila pana sambata la ora 10.00.
In cele sase judete vor fi averse, insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului cu aspect de vilejie.
Cantitatile de apa vor depasi 25 - 30 l/mp, iar pe arii restranse, in special pe zona litorala, 50 l/mp.
Deja ploile torentiale au creat pagube si au inundat orasul Constanta inca de ieri. In mai putin de o ora apa de pe mai multe strazi acoperea masinile si intra in apartamentele oamenilor.
Pe de alta parte nici nordul Moldovei nu are liniste. La Botosani deja s-a anuntat evacuarea mai multor localitati, dupa ce hidrologii au prognozat o noua viitura venita din Ucraina.