Deversări controlate pe Prut! Satele din aval vor fi inundate
Din cauza debitului fără precedent al râului, la barajul de la Stânca Costeşti au început deversările controlate.
Acestea vor duce la inundarea mai multor sate aflate în aval. Autorităţile au fost nevoite să sacrifice aceste localităţi pentru că, în cazul în care barajul ar ceda, urmările ar fi catastrofale pentru întreaga Moldovă.
Lacul de acumulare de la Stânca Costeşti, din Botoşani, a fost plin marţi, iar cantitatea de apă exercită o presiune imensă asupra barajului. Autorităţile au fost nevoite să ia în calcul o măsura radicală.
Alegeri 2024
09:31
Câte mandate are voie să aibă un președinte în România. De ce vom avea cu siguranță un nou președinte de anul acesta
08:01
Ciucă îl contrazice pe Ciolacu: România nu poate intra în Schengen de la 1 ianuarie. Nu se poate tehnic
22:26
Ilie Bolojan admite că a discutat cu Elena Lasconi şi cu Mircea Geoană, dar spune că nu le-a cerut celor doi să se retragă
19:17
Ce se întâmplă dacă o persoană încearcă să voteze de două ori și este identificată de sistemul de alertă
La şedinţa care s-a terminat aproape de miezul nopţii, autorităţile române şi cele din Republica Moldova au decis să menţină un debit de evacuare de 850 de metri cubi pe secundă.
Se încearcă astfel, pe cât posibil, reducerea inundaţiilor pe care deversarea le provoacă în localităţile din aval. Totuşi, este răul cel mai mic dintr-o situaţie disperată. Dacă barajul ar ceda, urmările ar fi catastrofale pentru întreaga Moldovă.
În aşteptarea viiturii care urma să lovească satele aflate în aval de Stânca Costeşti s-a dat ordinul de evacuare.
Peste 2000 de oameni din satele de pe Valea Prutului din Iaşi au fost evacuaţi. Îşi vor petrece următoarele nopţi în tabere de refugiaţi şi nimeni nu le poate spune când se vor putea întoarce acasa şi mai ales dacă îşi vor mai găsi casele în picioare.
Responsabilii români şi cei din Republica Moldova se întâlnesc din nou în această dimineaţă, ca să evalueze situaţia şi să vadă dacă trebuie să grăbească evacuarea apei.
Marţi seară, apele Prutului au început din nou să crească la intrarea în ţară, la Oroftiana şi există temerea că lacul de acumulare de la Stânca Costeşti n-ar mai putea prelua nouă viitură.
Guvernul a anunţat că persoanele afectate vor primi ajutoare financiare de urgenţă de cel puţin 300 de lei fiecare, iar familiile în care s-au înregistrat decese - câte 5.000 de lei. Sinistraţii vor primi de asemenea hrană, medicamente, pături şi produse de primă necesitate din rezervele de stat. Distribuirea ajutoarelor se face însă cu dificultate, pentru că inundaţiile au făcut impracticabili peste o mie de kilometri de drumuri naţionale, judeţene şi comunale.
În judeţul Bacău, Drumul Naţional 2F este închis de la ieşirea din Bacău până în localitatea Traian. În judeţul Suceava este întreruptă circulaţia pe DN2K, în localitatea Arbore, pe DN 2E, în zona Clit, pe DN 2H, între Putna şi Vicovu de Jos şi pe DN17 A, la Marginea. În judeţul Botoşani, sunt impracticabile DN24C, Miorcani-Rădăuţi Prut, şi DN29A, Rediu-Rădăuţi Prut. În judeţul Iaşi este închis DN28 Târgu Frumos - Săbăoani, iar în judeţul Neamt - DN15D Roman-Gâdinţi.
În zonă este aşteptat să sosească şi premierul Călin Popescu Tăriceanu.
Pe Prut se menţine codul roşu de inundaţii.