Curatenia in vami: 32 politisti de frontiera de la Albita, arestati
UPDATE: Curtea de Apel a dispus arestarea a 32 de politisti de frontiera de la Vama Albita si a lasat in libertate alti opt, deciziile de cercetare in libertate urmand sa fie atacate cu recurs de procurorii anticoruptie, informeaza, miercuri, DNA.
Procurorii anticoruptie fac cercetari penale fata de 40 lucratori de politie de frontiera de la Punctul de trecere a frontierei (PTF) Albita, judtul Vaslui, acuzati de luare de mita, in forma continuata si sprijinire a unui grup infractional organizat, potrivit sursei citate.
Procurorii anticoruptie au pus in miscare actiunea penala si au decis retinerea acestora pentru 24 de ore, iar marti si miercuri Curtea de Apel Bucuresti a admis propunerile procurorilor anticoruptie si a dispus arestarea preventiva a 32 dintre cei 40 de acuzati, scrie Mediafax.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Marti, 22 februarie
"Coruptia din vami este vinovata de evaziunea fiscala din Romania si, implicit, de luarea unor masuri nepopulare". Pe baza acestui argument procurorii anticoruptie au cerut arestarea politistilor de frontiera de la Albita.
Si nu se inseala foarte tare. Potrivit probelor, suspectii primeau orice, inclusiv borcane cu gem, iar atunci cand mituitorii nu aveau bani marunti le dadeau si restul.
Pana acum, judecatorii au trimis in celula 25 persoane si au considerat ca alte 13 pot fi cercetate in stare de libertate.
Practic, orice intrare in Romania costa. Daca in bagaje erau si marfuri ilegale, atunci spaga crestea.
Cei care isi incercau norocul cu doar 10 euro, erau pusi la punct imediat.
Daca faceau naveta zilnic, oamenii dadeau un pachet de cafea sau cate 10 lei de stampila.
Anchetatorii spun ca la Albita coruptia era generalizata. Tupeul angajatilor nu avea limite. Ei ar fi redirectionat camerele de supraveghere astfel incat sa nu filmeze in cabinele destinate controlului.
In referatul cu propunerea de arestare procurorii notezea ca: "activitatea inculpatilor a avut printre principalele consecinte si cresterea exponentiala a infractiunilor de evaziune fiscala precum si impactul negativ pe care il au activitatile infractionale de evaziune fiscala asupra cetatenilor romani, pentru care diminuarea bugetului de stat aduce ca si consecinta directa marirea contributiei fiscale si diminuarea veniturilor individuale".
Luni, 21 februarie
30 dintre politistii de frontiera adusi de la Albita au primit aseara ordonante de retinere pentru 24 de ore. Inainte de miezul noptii, pe jumatate din ei, inclusiv o femeie, procurorii anti-coruptie i-au prezentat judecatorilor Curtii de Apel.
Alti 15 politisti din acelasi lot vor ajunge in fata magistratilor la 11.30, tot cu propunere de arestare preventiva. A treia sedinta este programata la ora 13, pentru inca 15 suspecti.
Seful Vamii Albita, Emil Bordeianu, a declarat pentru Mediafax, ca: "Nu stiu absolut nimic despre descinderile facute in aceasta dimineata deoarece totul a fost la Politia de Frontiera. Descinderile au avut loc in pavilionul IJPF unde se afla birourile politistilor de frontiera. De la noi, niciun lucrator vamal nu a fost intrebat absolut nimic".
Potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax, mare parte dintre angajatii vamali au fost ridicati de anchetatori de la locuintele lor, din municipiul Husi, aflat la aproximativ 15 kilometri distanta de punctele de trecere a frontierei, dar si din comunele apropiate.
Punctul de trecere al frontierei de la Albita a fost controlat luni dimineata de mai multe echipaje de politisti, jandarmi si mascati. Punctul vamal a fost blocat intre orele 6.00 si 8.00, nicio masina neputand intra sau iesi prin tara pe acolo.
Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie de Frontiera Vaslui, Irina Mirica, a declarat pentru Mediafax, ca in vama au fost redistribuiti politistii de frontiera de la alte puncte vamale, astfel incat la Albita activitatea sa se poata desfasura in conditii bune.
Directia Generala Anticoruptie si Directia Nationala Anticoruptie au facut cercetari cu privire la implicarea unor vamesi si politisti de frontiera in fapte de coruptie. Mai exact, operatiunea a vizat vamesii si politistii de frontiera suspectati de luare de mita si implicare in contrabanda cu tigari.
Albita este cel mai mare punct de frontiera din estul tarii. La punctul de trecere a frontierei (PTF) Albita lucreaza 114 persoane, din care 87 sunt vamesi.
Punctul de trecere a frontierei Albita este de altfel de multa vreme in atentia procuroriloe anticoruptie: in 2008, fostul sef al vamii a fost arestat si cercetat pentru trafic cu tigari.
Perchezitiile vin dupa actiunile de amploare din ultimele saptamani de la vamile Siret, Stamora Moravita si Naidas. Deja, de la inceputul lunii februarie, au fost arestati 59 de angajati ai PTF Siret (Suceava), iar alte 91 de persoane sunt incarcerate in cadrul anchetei privind punctele Naidas (Caras Severin), Foeni si Moravita (Timis).
Potrivit Mediafax, actiunile de la granite survin unei decizii a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, din iunie 2010, privind combaterea evaziunii fiscale si a contrabandei.
Astfel, in urma modificarilor legislative, au fost plasati investigatori sub acoperire, aparatura tehnica de interceptare audio-video, au fost supravegheate livrari suspecte, au fost interceptate convorbiri telefonice, ceea ce a confirmat, implicit probat, faptele de coruptie in care erau implicati functionarii statului de la vami cu acordul sefilor.
Cronologia celorlalte descinderi care au avut loc pana acum:
3 februarie 2011 - Actiunea de la Vama Siret a venit dupa sase luni de filaj, in care a fost implicat inclusiv SRI-ul. In urma operatiunii, Instanta suprema a decis, la 16 februarie, ca fostul sef al vamii Siret, Aurel Anea, si alti 14 vamesi si politisti de frontiera sa fie cercetati in continuare in arest, in dosarul in care sunt acuzati de luare de mita si favorizarea traficului de tigari prin aceasta vama. Vezi aici, cum strangeau spaga in galeata vamesii de la Siret care luau pana la 25.000 de lei pe zi si daca va intrebati unde se duceau toti acesti bani, aflati aici cum era impartit "castigul".
8 - 9 februarie 2011 - Au avut loc descinderile de la vamile Naidas si Stamora Moravita. Vezi aici cronologia evenimentelor din 8 si 9 februarie. Vamesii din sud-vestul tarii, adica din trei puncte de frontiera: Stamora Moravita, Naidas si Cruceni, castigau nu mai putin de 5.000 de euro pe tura. Mai mult decat atat, procurorii DNA au prezentat in referatul care a vizat arestarea preventiva a vamesilor de la Naidas si cateva detalii despre limbajul si metodele acestora din timpul "programului de lucru". Astfel, cand se refereau la mita, ei spuneau .."omenie".
La 11 februarie 2011, in contextul tuturor acestor descinderi de la punctele vamale din tara, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat ca actiunile de la vami au pornit de la o informare privind averile mari ale unor vamesi, document primit in vara lui 2010 de la un serviciu de informatii. "Trebuie sa stiti de la ce a pornit, de la acest document, pe vreo 50 de pagini, care inseamna «Practici evazioniste sustinute de functionarea institutiilor de control financiar, fiscal si vamal»", a spus Traian Basescu.
Citeste aici si despre dosarul spagilor de la Vama Hamleu. Seful Autoritatii Nationale a Vamilor, Radu Traian Marginean, a fost demis din functie, prin decizia premierului Emil Boc, acuzat fiind de luare de mita.
Peste 5 milioane de pachete de tigari s-au confiscat in 2010 la frontierele tarii. Pentru restul de 495 de milioane de pachete care "au scapat” in interiorul granitelor, oficialii nu au nicio explicatie. Statul pierde 200 km de autostrada pe an.
Cunoasteti cazuri de coruptie in vami? Trimiteti povestile pe www.stirileprotv.ro!