Spagi de 5.000 de euro pe tura. Vezi aici cine "vamuia" Romania

×
Codul embed a fost copiat

Replici ale cutremurului care a daramat punctul de trecere a frontierei Siret au fost resimtite marti dimineata si in judetele Timis si Caras-Severin.

Trei puncte vamale de acolo - Stamora Moravita, Naidas si Cruceni, situate pe granita de sud-vest a Romaniei - au fost blocate si intesate de forte de ordine, peste 1.000 la numar.

140 de politisti de frontiera si vamesi au fost acuzati de aceleasi faradelegi - luare de mita si trafic cu tigari - si au fost anuntati de colegi ca a venit ziua judecatii.

Patru elicoptere au supravegheat uriasa desfasurare si chiar au zburat cu cativa dintre suspecti in Capitala, pentru ca audierile sa inceapa rapid.

Citește și
Arestari Siret
Unde se duceau spagile de la Siret? Vezi aici vilele bugetarilor de la vama
„Monstrul din Avignon” a violat-o de 4 ori pe soția drogată a prietenului său. Vă avertizăm că urmează informații care vă pot afecta emoțional!

Politistii anticoruptie au fost sprijiniti de jandarmi si au blocat toate cele trei puncte vamale in acelasi timp.

Au fost facute perchezitii, iar apoi primii 30 de suspecti au fost urcati in elicopterele Ministerului de Interne. Toti suspectii au fost dusi la audieri la sediul Directiei Nationale Anticoruptie.

Prefectul judetului Caras-Severin: "I-am vazut cum actionau!"

Faptele se petreceau la lumina zilei, fara ca cineva sa incerce sa se fereasca macar. O confirma chiar prefectul judetului Caras-Severin, care a vazut cu ochii lui ce se intampla in vama Naidas.

"Am venit odata din Serbia fara sa stie ei, am stat acolo la coada, intr-o masina privata, si i-am vazut cum actionau, cum lucrau. Si am vorbit cu sefii si mi s-a spus ca sunt monitorizati. Au fost instalate in cabinele lor microfoane si camere si au acum probe certe. Si am avut o altercatie cu vamesul de acolo si mi-a spus ca ce daca sunt prefect. Exact asa mi-a spus", a declarat prefectul judetului Caras-Severin, Octavian Tunea.

Spagi de 5.000 de euro pe tura

Vorbim despre spagi care se luau de la microbuzele si autocarele ce voiau sa iasa din tara. Pentru a scuti din timpul de asteptare, soferii ar fi dat pana la 50 de euro mita.

De platit plateau si cei cu transporturi ilegale de tigari aduse din Serbia. Contrabandistii scoteau teancul de bancnote pentru ca marfa sa nu le fie confiscata, asa cum prevede legea.

Spagile ar fi ajuns, sustin surse neoficiale, si la 5.000 de euro pe o tura, adica aproximativ 20.000 de lei, in functie de traficul din frontiera.

Asa se face, suspecteaza procurorii, ca unii dintre vamesii sau polistii de frontiera au reusit sa stranga bani cat sa-si construiasca vile sau sa-si cumpere masini de lux.

Unul dintre vamesii ridicati si dusi la Bucuresti este sotia prim-procurorului din orasul Oravita.

Cum punctele de trecere a froniterei au ramas goale, alti angajati au fost adusi ca sa se deblocheze activitatea.

Strangeau spaga in galeata. Vamesii de la Siret luau pana la 25.000 lei/zi

Sistem organizat ca o tabla de sah - de la vames la politician, fiecare isi primea partea

Coruptia din vami nu a aparut de ieri. Este un fenomen cunoscut de ani de zile. O recunosc autoritatile. Unul dintre liderii de sindicat vorbeste despre un sistem ca o tabla de sah, pe care, de la vames la politician, cu totii si-ar imparti "prada" din spagi.

Potrivit cotidianului Gandul schema logica a persoanelor implicate in sistemul piramidal arata asa:

- "Pionii" - lucratori vamali;
- "Caii" - colectorii - sefi de tura, sefi de vama, lideri de sindicat;
- "Nebunul" sau coordonatorul, persoana indispensabila- liderul de sindicat si/sau director ANV;
- "Tura" - seful ANV si directorii directiei supraveghere vamala, proceduri, resurse umane;
- "Regina" - partidul politic, membrii importanti din partid care pot decide numirea sefului si directorilor ANV si ANAF
- "Regele" - ?.

Afla pe www.gandul.info cine poate fi sacrificat in aceasta schema!

Sindicatului National al Politistilor si Vamesilor Pro Lex afirma, intr-un comunicat remis presei marti si citat de Mediafax, ca actiunile judiciare de la punctele Siret, Stamora-Moravita, Naidas reprezinta episodul "sacrificarea pionilor”.

"Contrar perceptiei publice, sub aspectul sumelor obtinute, inainte de aderarea la UE vamile de interior erau mai importante decat vamile de frontiera, iar dupa intrarea in UE, accizele sunt mai importante decat vamile. Sumele pot proveni din colecta zilnica a micului trafic si a marfurilor subevaluate cantitativ sau valoric, precum si din diferenta de incadrare tarifara. De asemenea, sume importante de bani sunt platite sub forma de abonament sau finantare a campaniilor electorale", explica Pro Lex.

Potrivit sindicatului, sumele sunt colectate printr-un sistem organizat si centralizat "cu destinatie catre persoane care finanteaza partidul, prin exceptie, catre persoane politice conform negocierii in cadrul partidului".

"Elemente ce au favorizat sau au contribuit la buna functionare a sistemului: promovarea temporara a sefilor de tura, sefilor de vama si directorilor de regionale; permutari de lucratori vamali prin indepartarea unora si aducerea altora; aducerea in functii de conducere a unor persoane ce nu aveau cunostinte in ceea ce priveste legislatia vamala; mutarea lucratorilor vamali fara decontarea cheltuielilor de deplasare sau cazare; indepartarea, schimbarea din functii sau destituirea lucratorilor vamali care au descoperit fraude sau nereguli savarsite de firme protejate", se mai arata in comunicatul citat.

Pro Lex sustine ca, in timp, unele persoane au promovat, "ocupand mai multe roluri pe tabla de sah".

"O parte dintre aceste piese au fost prezentate in mass-media, de-a lungul timpului, cu dovezi materiale, insa au ramas doar stiri de presa, fara o finalitate sub aspectul tragerii la raspundere. Ar trebui urmarita ascensiunea politica si in functia publica a unor persoane care au ocupat functii”, se mai scrie in comunicat.

Colectau spaga intr-o caciula de blana

Daca vamesii de la Siret isi strangeau "agoniseala" intr-o galeata, cei din vestul tarii preferau caciula de blana, scrie Gandul. Banii erau varsati in caciula din ora in ora, iar, la sfarsitul turei de lucru, erau impartiti in mod egal, pentru a nu exista neintelegeri. La Siret cota era de un sfert din castig pentru politistii de frontiera, trei sferturi pentru vamesi.

Paguba la bugetul de stat, incomensurabila - Renuntarea la sistemul de spagi AR FI PREVENIT REDUCEREA VENITURILOR PENSIONARILOR SI BUGETARILOR

"Sumele colectate reprezinta un procent foarte mic in comparatie cu profitul rezultat din neplata drepturilor vamale, iar paguba la bugetul de stat nu poate fi evaluata in cifre. Renuntarea numai la acest sistem de colectare ar fi fost suficient sa acopere sumele de bani economisite prin reducerea veniturilor bugetarilor si pensionarilor. Romania nu este pregatita pentru schimbare, presa nu este dispusa sa prezinte numele pieselor importante de sah, sistemul de represiune este functional si, pentru siguranta fizica, nu sfatuim pe nimeni sa incerce sa completeze tot puzzle-ul. Ceea ce ajunge la populatie este doar ceea ce rezulta din dispute politice, dar, de cele mai multe ori, cu finalitate doar sub aspectul ascensiunii sau decaderii politice", se arata in comunicatul Pro Lex.

Traian Igas: Unii lideri de sindicat "nu sunt straini de ce se intampla in vami"

Ministrul internelor, Traian Igas, a declarat ca unii lideri de sindicat din politie nu sunt straini de coruptia din vamile romane, facand apel la acestia sa se "pozitioneze intr-un anumit fel fata de acest fenomen".

Intrebat daca are informatii privind unii sefi din vami care ar coordona faptele de coruptie, Igas a transmis liderilor de sindicat care au facut aceste afirmatii sa faca publice acele nume.

Raspunsul presedintelui Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual, Marian Gruia, nu s-a lasat asteptat: "Aceste infractiuni care se petrec in vami sunt cunoscute de ani de zile. Noi, liderii de sindicat, am vorbit despre ele de foarte multe ori, dar nu ne-a luat nimeni in seama. Insa acum este de neconceput ceea ce face ministrul, sa lase sa planeze asupra tuturor liderilor, sa spuna clar cine sunt cei despre care vorbeste, sa fie cercetati si sanctionati, pentru ca legea e lege pentru toti. Daca astfel de lideri exista, isi merita soarta", a specificat Gruia, ciatat de Mediafax.

"Cred ca a primit un ordin sa nu se vada cu noi, poate de la presedintele Basescu. Dar este foarte importanta si necesara o intalnire acum, mai ales ca urmeaza sa fie disponibilizati aproximativ 10.000 de salariati din sistem", a mai spus liderul SNPPC.

Prefectul judetului Timis, Mircea Bacala, a declarat pentru Mediafax ca descinderile anchetatorilor in Vama Stamora Moravita si la locuinte ale vamesilor si politistilor de frontiera reprezinta o actiune fara precedent si "un semnal ca autoritatile isi fac treaba".

Actiunile anticoruptie din vamile romanesti si aderarea la spatiul Schengen

Intrebat cum influenteaza actiunile din vami momentul aderarii Romaniei la Schengen, ministrul de interne Traian Igas a precizat ca aceste demersuri au fost incepute in urma cu mult timp si ca structurile ministerului isi fac datoria, inclusiv in ceea ce priveste securitatea frontierelor si demascarea angajatilor corupti. Astfel, considera Igas, aceste actiuni ar trebui sa fie un semnal pozitiv pentru Europa, scrie Mediafax.

Si prefectul de Timis, Mircea Bacala, a negat ca aceste actiuni au loc ca urmare a criticilor aduse Romaniei de statele membre Schengen si a spus ca "astfel de actiuni nu se fac de pe o zi pe alta".

Basescu: Operatiunile de la vami, dupa o informare primita de CSAT privind averile vamesilor

Seful statului a declarat, scrie Mediafax, ca actiunile actuale de la vami sunt urmarea unei informari privind averile mari ale unor vamesi, document primit in vara lui 2010 de la un serviciu de informatii, CSAT hotarand atunci sa declanseze operatiunea "indiferent" de impactul asupra intrarii in Schengen.

Actiuni ca cele de marti dimineata vom mai vedea in urmatoarea perioada, spun autoritatile.

Seful de tura de la Vama Stamora Moravita, dat in urmarire generala

Vami inchise de spaga. Zeci de suspecti adusi cu elicopterele in Capitala

Articol recomandat de sport.ro
Guvernul a găsit 100 de milioane € pentru un stadion nou! Proiectul SF devine realitate
Guvernul a găsit 100 de milioane € pentru un stadion nou! Proiectul SF devine realitate
Citește și...
Seful de tura de la Vama Stamora Moravita, dat in urmarire generala
Seful de tura de la Vama Stamora Moravita, dat in urmarire generala

Surse judiciare citate de Mediafax sustin ca sapte persoane, vizate in ancheta vamesilor si politistilor de frontiera, au disparut. Printre acestea se afla si seful de tura de la Vama Stamora Moravita, Milan Gubic.

Unde se duceau spagile de la Siret? Vezi aici vilele bugetarilor de la vama
Unde se duceau spagile de la Siret? Vezi aici vilele bugetarilor de la vama

Cu seful in frunte, angajatii punctului de trecere a frontierei Siret s-au mutat in arest preventiv pentru 29 de zile, deocamdata.

Strangeau spaga in galeata. Vamesii de la Siret luau pana la 25.000 lei/zi
Strangeau spaga in galeata. Vamesii de la Siret luau pana la 25.000 lei/zi

150 de lei vamesului, 50 de lei politistului de frontiera - atat se cerea pentru trecerea frontierei cu 30 de cartuse de tigari. Astfel, lunar, vamesii castigau si 176.000 euro pe tura. Vezi in text declaratia de avere a fostului sef al PTF Siret pe 2009!

Recomandări
Reacția MAE după ce Rusia a bombardat o navă ucraineană lângă România. „O escaladare fără precedent a războiului”
Reacția MAE după ce Rusia a bombardat o navă ucraineană lângă România. „O escaladare fără precedent a războiului”

Ministerul Afacerilor Externe condamnă ferm atacul forţelor armate ruse împotriva unei nave comerciale, care transporta cereale în Marea Neagră, considerând că reprezintă o escaladare fără precedent.

Ploi torențiale în România. Zonele pentru care ANM a emis Cod Portocaliu și Cod Galben | HARTĂ
Ploi torențiale în România. Zonele pentru care ANM a emis Cod Portocaliu și Cod Galben | HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o avertizare Cod Portocaliu de ploi torenţiale, valabilă până sâmbătă după-amiaza în nouă judeţe.

De ce valoarea de pe talonul de pensie nu corespunde cu cea din decizia de recalculare. Precizările Casei de Pensii. FOTO
De ce valoarea de pe talonul de pensie nu corespunde cu cea din decizia de recalculare. Precizările Casei de Pensii. FOTO

Casa Naţională de Pensii transmis, joi, noi precizări în legătură cu pensiile şi deciziile de recalculare, referindu-se la situaţiile în care pe talonul de pensie din luna septembrie valoarea nu corespunde cu cea din decizia de recalculare.