Omenie=Mita. Vezi aici limbajul celor care "vamuiau" Romania

×
Codul embed a fost copiat

Procurorii DNA au prezentat in referatul care vizeaza arestarea preventiva a vamesilor de la Naidas si cateva detalii despre limbajul si metodele acestora din timpul "programului de lucru". Astfel, cand se refereau la mita, ei spuneau .."omenie".

Procurorii anticoruptie, citati de Mediafax, spun in referatul pe care l-au intocmit pentru cei 15 vamesi de la Naidas ca acestia erau atat de obisnuiti cu mita, incat "nu mai percepeau banii pe care ii primeau ca fiind urmarea unei incalcari a legii".

Astfel ca, atunci cand vorbeau despre mita foloseau termenul de «omenie», deoarece banii pe care ii luau erau considerati "o recompensa cuvenita pentru «ingaduinta» si «generozitatea» de care dadeau dovada fata de traficantii de tigari".

Spagi de 5.000 de euro pe tura. Vezi aici cine "vamuia" Romania

Pentru a pune la punct acest dosar, procurorii au folosit doi investigatori sub acoperire: unul cu identitate reala, iar celalalt cu identitate falsa.

Citește și
Radu Traian Marginean
Seful Vamilor, demis de Boc. Spaga din Halmeu, luata "pentru un partid"

Ei au fost infiltrati pe timpul anchetei si au constatat ca "PTF Naidas devenise un spatiu in care legea nu se mai aplica si care era guvernat de reguli instituite de gruparea infractionala".

Ba mai mult decat atat, procurorii au descoperit ca la Naides, in comparatie cu PTF Siret, lucratorii operau mai bine cand era vorba de luat mita, deoarece aveau alte metode pentru a lua sumele ilegale de bani.

Metodele de mituire a vamesilor

Procurorii spun ca, potrivit inregistrarilor ambientale facute in timpul anchetei, cand unul dintre politisti sau vamesi de la Naidas primea mita "o facea in mod firesc", "fara a incerca sa ascunda actul ilegal".

Cat despre metodele prin care spaga ajungea in buzunarele vamesilor, acestea erau diferite.

Prima metoda: "In unele cazuri, traficantul de tigari, dupa ce opreste masina in punct si ridica capota portbagajului pentru controlul vamal, pune banii destinati cu titlul de mita la vedere in portbagaj, de unde sunt luati de catre vames care se preface ca efectueaza controlul, facand cu mainile niste miscari formale de verificare a bagajelor. De asemenea vamesul are grija sa tina banii in palma, cu pumnul strans, pana in momentul in care ii pune in buzunar, pentru a evita ca acest gest al sau sa apara inregistrat pe camerele de luat vederi" - arata procurorii care au in vedere rapoartele intocmite de investigatorii sub acoperire, conform Mediafax.

A doua metoda: "In alte situatii, traficantul de tigari pune banii destinati pentru mituirea lucratorilor vamali si de politie sub scaunul din dreapta fata al autoturismului care transporta tigarile, de unde vamesul ii ia, utilizand aceeasi metoda de precautie".

A treia metoda: "O a treia metoda de primirea banilor cu titlul de mita este urmatoarea: traficantii de tigari sunt insotiti de persoane de sex feminin, iar alteori acestea sunt cele care introduc ilegal tigari, iar in momentul in care opresc masina pentru controlul vamal, persoana de sex feminin coboara si isi desface poseta simuland ca face acest gest pentru efectuarea controlului, iar vamesul introduce mana si ia suma de bani lasata intentionat la vedere."

Potrivit anchetatorilor, aceste reguli erau prestabilite intre vamesi, politisti de frontiera si traficantii de tigari, astfel ca, in momentul in care se dadea mita, nu se purta niciun fel de dialog, fiind doar folosita una dintre cel trei metode.

Mita frateasca: "jumi-juma"

Anchetatorii mai spun ca banii obtinuti ca mita de catre vamesi si politisti se colectau intr-un fond comun, care, la sfarsitul unui schimb, se imparteau egal intre cele doua categorii de functionari.

Din datele obtinute de procurorii DNA, reiese faptul ca cei de la Vama Naidas se intelegeau mai bine decat colegii din alte puncte de frontiera.

Daca vamesii de la Siret isi strangeau "agoniseala" intr-o galeata, cei din vestul tarii preferau caciula de blana. Banii erau varsati in caciula din ora in ora, iar, la sfarsitul turei de lucru, erau impartiti in mod egal, pentru a nu exista neintelegeri.

Astfel, la Siret cota era de un sfert din castig pentru politistii de frontiera si trei sferturi pentru vamesi.

Mita de gurmand: doua jamboane de porc si 3 kile de vegeta

Inregistrarile ambientale facute in timpul anchetei la PTF Naidas au scos la iveala adevarate targuieli cand venea vorba de impartitul banilor pe ture.

Conform acestor inregistrari, la un moment dat, un vames a fost taiat de la "ratia baneasca" pentru ca a preferat sa ia "doua jamboane de porc si trei kile de vegeta".

Transcrierea unei inregistrari realizate de DNA, citata de Mediafax:

"Iovu: Doua jamboane de porc?
Borceanu: Un milion doua sute unul, doua milioane patru sute sunt amandoua.
Iovu: si mai ce?
Borceanu: Trei kilograme ...
Balba: De Vegeta.
Iovu: Dar pentru cine? Pentru Baragan?
Borceanu: Pentru ei, acia..."

Din transcrierea acestor inregistrari mai reiese ca lucratorii de la PTF Naidas luau in permanenta tigari, sticle de whisky (J&B, Jack si Ballantines) si ca, atunci cand luau produse, primeau mai putini bani din cota finala impartita.

La vamesi, femeia aduce bani in casa

Un alt caz inedit surprins in timpul anchetei de la Naidas este acela al unei lucratoare despre care colegii acesteia spuneau ca nu ar fi avut permisiunea sotului sa ia mita.

Conform unei inregistrari din 28 noiembrie 2010, cand a primit atat pentru ea, cat si pentru alti lucratori vamali suma de 1.350 de euro, doi vamesi discutau despre aceasta suma primita ca mita, pentru un transport ilegal de tigari.

"Soare: astia sunt ai nostri .... astia-s ai lui doamna Camelia.
Grund: Cati is la Camelia?
Soare: Numara-i!
Grund: 13 jumatate (1.350 euro)....
Grund: Asa. Mergi acum sa-i dai lui Camelia?
Soare: Nu, c-o zis ca ... nu-i acasa. Ca nu stie barba'su c-o sparge, o zis. Zice: «nici nu vreau sa ma gandesc...»"

Desi primeau o grama de bani de la traficanti, politistii si vamesii ii tratau pe acestia cu dispret.

"Gheorghe Verdet (G.V.): Cate ai? Cinstit acum.
Alina Lavinia Radu (ALR): 20 am
GV: 20. 20 de euro!
ALR: Da. Uite, i-am pus in bord.
GV: Pune-i aicea ma! Da-i in p.... mea!
ALR: Aicea?
GV: Pai corect! Asa ma! Asa trebuie lucrat, mai copii
".

Seful care tine de "sase"

Pe de alta parte, procurorii anticoruptie arata in documentul prin care cer arestarea preventiva a sefului de la PTF Naidas, Valentin Baragan, ca acesta si-a anuntat subalternii cel putin o data de riscul existentei unor controale.

Discutie intre seful PTF Naidas, Valentin Baragan si vamesii Dalibor Iovanovici si Valentin Pocol:

"Valentin Pocol: (VP) Deci, in momentul asta nu intra o tigara in tara!
Dalibor Iovanovici (DI): Pai, da. Ieri care am facut un control amanuntit ....
Valentin Baragan (VB): Aveti grija, da.
DI: Da.
VP: Da? Deci nu intra o tigara. Da-l in p... mea, zece zile nu moare nimeni. Asa o zis si ....zece zile sa nu miste nimic!
DI: Asta e.
VB: Aveti grija la intrare... (....)
V.B.: Materiale de inregistrare, cu pixuri, cu ochelari, nu poti sa sti.
VP: Vor sa organizeze niste flagrante. Nu lasati nicio tigara. Deci, acuma m-a sunat de la Bucuresti. Jur!"
.

Procurorii anticoruptie relateaza un alt caz inedit, cand unul dintre politistii de frontiera de la Naidas i-a povestit unuia dintre investigatori sub acoperire cum in cazul unui control mai vechi s-a ajuns la ascunderea banilor sub un covor si intr-o chiuveta.

"Si-am luat din ei! Deci nu toti! Si-am pus la vamesi. Aveau pres din ala gros, care nu se cunostea cand calcai cu piciorul.... Am pus acolo, am pus sub covor pe la noi prin camera... Acolo era o chiuveta... Deci... in noaptea aia o curs chiuveta...Dar culmea, nu mai erau banii acolo!"

"Sahul coruptiei" din vamile romanesti

Coruptia din unele vami din Romania era atat de bine organizata, incat semana cu amplasarea unor piese pe tabla de sah.

Sindicatul National al Politistilor si Vamesilor „Pro Lex” a prezentat o "schema logica a persoanelor implicate in sistemul piramidal":

- "Pionii" - lucratori vamali;
- "Caii" - colectorii - sefi de tura, sefi de vama, lideri de sindicat;
- "Nebunul" sau coordonatorul, persoana indispensabila- liderul de sindicat si/sau director ANV;
- "Tura" - seful ANV si directorii directiei supraveghere vamala, proceduri, resurse umane;
- "Regina" - partidul politic, membrii importanti din partid care pot decide numirea sefului si directorilor ANV si ANAF
- "Regele" - ?. 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO "Uniți într-o singură inimă!". Starul brazilian s-a căsătorit cu nepoata fostei soții, cu care are doi copii
FOTO "Uniți într-o singură inimă!". Starul brazilian s-a căsătorit cu nepoata fostei soții, cu care are doi copii
Citește și...
Spaga dauneaza grav. 29 politisti si vamesi de la Naidas, arestati
Spaga dauneaza grav. 29 politisti si vamesi de la Naidas, arestati

UPDATE: Curtea de Apel Bucuresti a dispus, miercuri seara, arestarea preventiva pentru alti 14 vamesi si politisti de frontiera de la PTF Naidas, iar un alt vames a fost lasat liber, in cazul lui instanta dispunand masura interdictiei de a parasi tara.

Seful Vamilor, demis de Boc. Spaga din Halmeu, luata
Seful Vamilor, demis de Boc. Spaga din Halmeu, luata "pentru un partid"

UPDATE: Seful Autoritatii Nationale a Vamilor, Radu Traian Marginean, a fost demis din functie, prin decizia premierului Emil Boc. Marginean este acuzat de luare de mita in dosarul Vamii Halmeu.

A dat 400.000€ sa ajunga sef de vama, dar a meritat. Acum risca puscaria
A dat 400.000€ sa ajunga sef de vama, dar a meritat. Acum risca puscaria

Operatiunile anticoruptie desfasurate ieri la vamile din vest scot la iveala sumele colosale care se strangeau din spagile platite de traficanti. Numai intr-o tura sumele stranse de vamesi si politistii de frontiera erau intre 5.000 si 25.000 euro.

Recomandări
Liderii PNL și UDMR îl asigură pe Crin Antonescu că nu sunt probleme cu candidatura sa. La PSD, în schimb, este liniște
Liderii PNL și UDMR îl asigură pe Crin Antonescu că nu sunt probleme cu candidatura sa. La PSD, în schimb, este liniște

Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a declarat, duminică, 5 ianuarie, că din punctul lui de vedere candidatura sa la viitoarele alegeri prezidențiale este suspendată.  

Un șofer din Craiova i-a aruncat unui polițist în față un kit de testare anti-drog și l-a mușcat pe altul de mână
Un șofer din Craiova i-a aruncat unui polițist în față un kit de testare anti-drog și l-a mușcat pe altul de mână

Aproape 450 de șoferi din întreaga țară au rămas sâmbătă fără permisul de conducere. Cei mai mulți, peste 200, au circulat cu viteză peste limita legală.

Sunt tot mai multe cazuri de gripă. Medicii din România se așteaptă la un nou val de îmbolnăviri după deschiderea școlilor
Sunt tot mai multe cazuri de gripă. Medicii din România se așteaptă la un nou val de îmbolnăviri după deschiderea școlilor

Cazurile de gripă și viroze respiratorii la copii sunt tot mai multe în fiecare săptămână. În spitalele de pediatrie cu greu se mai găsesc locuri pentru pacienți, iar medicii se așteaptă la un nou val de îmbolnăviri după deschiderea școlilor.