45 de vamesi si politisti de la Moravita, arestati
Ultimii 15 vamesi si politisti de la Punctul de Trecere a Frontierei Moravita din cei 45 retinuti de procurori au primit mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile, Curtea de Apel Bucuresti dispunand anterior arestarea si in cazul celorlalti 30.
Curtea de Apel Bucuresti a emis, miercuri seara, mandate de arestare preventiva pentru alti 15 vamesi si politisti de frontiera de la Vama Moravita.
Totul dupa ce Curtea de Apel Bucuresti admisese miercuri la pranz cererea de arestare a primilor 15 vamesi si politisti de la Stamora Moravita. Acestia au primit mandate pentru 29 de zile. Cei 15 pot contesta decizia la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
In aceasta dimineata, au fost retinuti seful postului de Politie Moravita, doi ofiteri de politie de la PTF Moravita, seful punctului de frontiera Naidas si alti doi ofiteri din aceasta unitate.
Alaturi de acesti sefi si ofiteri, au mai fost luati de procurorii anticoruptie si alti politisti si vamesi, numarul total al celor retinuti in acest dosar fiind de 45.
50 de euro spaga pentru un bax de tigari
Potrivit DNA, ca sa nu fie descoperiti de camerele de luat vederi, lucratorii vamali si politistii nu mai verificau autoturismul, ci se bazau pe experienta lor profesionala, estimand cantitatea de tigari care ar fi putut fi depozitata in autovehiculul respectiv.
Apoi, cereau o anumita suma de bani, calculata in functie de cantitatea de marfa apreciata.
Din probele anchetatorilor a rezultat ca pentru a trece frontiera cu un bax de tigari, traficantii dadeau 50 de euro, iar pentru un cartus de tigari un euro. Astfel, o singura persoana ajungea sa inmaneze lucratorului vamal si sume de 750 de euro.
Cronologia evenimentelor de miercuri, 9 februarie
16.45 Alte 15 persoane de la Vama Stamora Moravita au fost retinute de DNA.
16.30 Surse oficiale, citate de Mediafax, au declarat ca seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Sorin Blejnar, a fost chemat la Guvern de premierul Emil Boc, pentru o discutie pe tema vamesilor cercetati pentru coruptie.
15.05 Curtea de Apel Bucuresti admite cererea de arestare a primilor 15 vamesi si politisti de la Stamora Moravita .
14.45 Curtea de Apel Bucuresti dezbate propunerea de arestare a 15 lucratori de la PTF Moravita.
12.45 Seful Autoritatii Nationale a Vamilor, Radu Marginean, a fost pus sub invinuire de DNA, in dosarul traficului de influenta din Vama Halmeu. Surse judiciare, citate de Mediafax, sustin ca Marginean ar fi fost pus sub invinuire pentru luare de mita.
12.00 Seful Autoritatii Nationale a Vamilor, Radu Marginean, este audiat la DNA.
11.00 Audierile procurorilor anticoruptie in cazurile de coruptie de la granite nu s-au incheiat, urmand a mai fi retinute si alte persoane.
07:00 Cel putin 45 dintre acestea au primit ordonante de retinere pentru 24 de ore, si vor fi prezentate instantei chiar in aceasta dimineata, cu propunere de arestare preventiva. Audierile la DNA au durat intreaga noapte. Procurorii au lucrat la foc continuu, iar transporturile cu politisti de frontiera si vamesi nu conteneau sa soseasca.
Unul dintre retinuti s-a simtit rau asa ca a fost transportat la Spitalul Universitar, cu ambulanta, sub escorta jandarmilor. In schimb, 15 dintre politistii de frontiera si vamesii adusi la Bucuresti au plecat azi-noapte liberi de la sediul DNA, dupa ce procurorii le-au impus numai interdictia de a parasi tara, pe perioada cercetarilor.
Avocatii zecilor de politisti de frontiera si vamesi cercetati in acest caz au de studiat un dosar stufos, intocmit de procurori de-a lungul multor luni de zile.
In aceasta dimineata, politistii de frontiera si vamesii retinuti pentru 24 de ore vor fi prezentati instantei, cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.
Cronologia evenimentelor de marti, 8 februarie
21:25 Seful statului Traian Basescu a declarat ca actiunile actuale de la vami sunt urmare a unei informari privind averile mari ale unor vamesi, document primit in vara lui 2010 de la un serviciu de informatii. CSAT a hotarat atunci sa declanseze operatiunea "indiferent" de impactul asupra intrarii in Schengen.
Intrebat daca anchetele vor fi extinse si asupra unor oameni cu conexiuni politice care influenteaza numirea sefilor de vami, presedintele a spus ca-si doreste acest lucru si a cerut liderilor de sindicat sa spuna adevarul.
"Daca ar avea minim de decenta, ar trebui sa spuna ce stiu. Sigur, unii dintre ei se pare ca erau implicati. Se pare! Eu nu fac afirmatii certe, pentru ca nu le stiu, dar, daca sunt cinstiti, trebuie sa spuna ce stiu. (...) A ne limita strict la ofiterii de politie de frontiera si vamesii ridicati e putin. Stim toti, din auzite, ca e destul de scump un post de vames, ca e destul de important pentru un politist de frontiera sa fie pe o frontiera buna... Baza de la care a plecat CSAT este o informatie legata de averea acestor oameni. Este vorba de vile ridicate dupa doi ani de serviciu in vama, de terenuri uriase achizionate in locuri foarte scumpe, iar din salariul de bugetar pe care ministrul francez al integrarii europene ii plangea... noi stiam despre ce e vorba", a mai spus presedintele Basescu.
20:31 5 vami asaltate de mascati si peste 100 de persoane retinute si audiate. Asa arata cea mai ampla operatiune de anticoruptie desfasurata pana acum in punctele de frontiera din Romania. 15 dintre politistii de frontiera si vamesii ridicati in acesata dimineata au primit mandat de arestare pentru 24 de ore.
12:00 In urma descinderilor de la Vama Stamora Moravita, aproximativ 15 politisti de frontiera si vamesi suspectati de luare de mita si inlesnire a traficului de tigari din Serbia sunt adusi la Bucuresti cu doua elicoptere pentru a fi audiati de procurorii DNA.
09:40 Descinderile la punctul de trecere a frontierei Naidas din judetul Caras-Severin s-au incheiat.
Cu doua elicoptere MAI care au aterizat in zona punctului vamal, 20 de vamesi vor fi adusi la Bucuresti.
Punctul de trecere a frontierei Naidas a fost redeschis.
Vamesii sunt suspectati de luare de mita si inlesnire a traficului de tigari din Serbia. Interogatoriile urmeaza sa inceapa la ora 14.00.
09:14 Doua elicoptere ale MAI au aterizat, marti, in jurul orei 9.00, in Vama Stamora Moravita, cu acestea urmand sa fie adusi la Bucuresti la audieri politisti de frontiera si vamesi din acest punct vamal suspectati de luare de mita si inlesnire a traficului de tigari din Serbia.
09:00 1.000 de politisti, jandarmi si mascati au luat cu asalt vamile din Caras Severin si Timis. Actiunea vizeaza in special contrabanda cu tigari si vine dupa actiunea de saptamana trecuta de la Vama Siret.
08:59 Zeci de perchezitii si descinderi au loc, marti dimineata, la locuinte din municipiul Pitesti, fiind vizate persoane suspectate de contrabanda cu tigari aduse din Serbia pe la frontiera de vest.
08:20 Vama Stamora Moravita a fost redeschisa dupa aproximativ doua ore, in timp ce perchezitiile in birouri continua.
Masura redeschiderii traficului a fost luata pentru a le permite celor cateva zeci de soferi aflati in vama sa treaca in Serbia.
La celalalt punct de frontiera cu Serbia din judetul Timis, Jimbolia, traficul se desfasoara in conditii normale, aici neavand loc descinderi ale anchetatorilor.
08:00 Aproximativ 30 de persoane au fost ridicate si duse la audieri, marti dimineata, in urma descinderilor ofiterilor Directiei Generale Anticoruptie si a procurorilor anticoruptie in cinci puncte vamale si domicilii din zece judete, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.
Persoanele ridicate sunt politisti de frontiera si traficanti de tigari, au precizat sursele citate.
De asemenea, anchetatorii ar fi gasit si importante cantitati de tigari de contrabanda.
In jur de 1.000 de forte de ordine participa, marti dimineata, la cele peste 70 de descinderi coordonate de ofiteri DGA si procurori anticoruptie. La descinderi participa si politisti de la IPJ-uri, mascati si jandarmi.
Actiunea vizeaza vamile Naidas si Stamora Moravita, precum si sectoarele Politiei de Frontiera Oravita, Deta si Cruceni.
Anchetatorii fac perchezitii si la locuintele unor politisti, vamesi si traficanti de tigari, in judetele Arges, Galati, Olt, Ilfov, Maramures, Suceava, Dolj, Giurgiu, Timis si Dambovita, precum si in Bucuresti.
07:40 Peste 130 de descinderi au loc, marti. Actiunea de amploare a ponit la ora 6.00, la locuintele si la locurile de munca ale unor vamesi si politisti de frontiera din zona de vest a tarii.
Ancheta este coordonata de DNA si este legata de coruptia la frontiera.
Persoanele retinute acum vor fi aduse la Bucuresti pentru audieri.
La descinderi, participa jandarmi, politisti, ofiteri ai Directiei Generale Anticoruptie, persoaneole vizate in acheta Directiei Nationale Anticoruptie urmand a fi aduse la Bucuresti pentru audieri.
In acest caz, politistii si vamesii vizati au fost monitorizati mai multe luni, procurorii avand indicii si probe privind fapte de coruptie la punctele de trecere a frontierei.
Vama cu Serbia a fost inchisa total
06:00 In vamile Stamora Moravita, judetul Timis, si Naidas, judetul Caras - Severin, mai multi vamesi si politisti de frontiera sunt suspectati de luare de mita si inlesnire a traficului cu tigari din Serbia, asa ca au fost ridicati pentru cercetari, scrie Mediafax.
In acest moment accesul in spatiul vamii Naidas este blocat, nicio masina nu intra si nu iese din tara prin acest punct de trecere al frontierei. La Vama Naidas lucreaza 25 de politisti de frontiera si vamesi.
Vama Stamora Moravita a fost inchisa si ea, politistii organizand mai multe filtre.
O a treia vama la care se fac perchezitii este vama Oravita din Caras Severin.
Vama Siret reloaded
Intreaga actiune este coordonata de la Bucuresti, fiind similara celei de saptamana trecuta, de la Vama Siret,
Va reamintim ca saptamana trecuta au avut loc descinderi la Vama Siret, din judetul Suceava, in urma carora sunt cercetate penal 59 de persoane.
Vama Siret a fost blocata complet joi dimineata, atat la punctul de iesire, cat si la cel de intrare, si cozile de masini s-au intins pe mai multi kilometri. Dupa actiunea in forta a politistilor, traficul normal s-a reluat abia in jurul orei 10:00. Reteaua anihilata joi de procurori era filata inclusiv cu ajutorul unor politisti sub acoperire, in urma unor informatii primite de DGA si DNA de la SRI.
Potrivit anchetatorilor, contrabandistii se foloseau de localnici pentru transportul marfii. Se pare ca era vorba mai ales de femei, care carau cantitati mici de tigari pe bicicleta.
Instanta a emis mandate de arestare, pentru 29 de zile, pe numele lui Gheorghe Constantin Lavric, Radu Lucanu, Marinel Ionel Giza, Daniela Capatina, Adrian Vasile Balici, Cristinel Tiprigan, Catalin Dumitru Zebreniuc, Valentina Ioana Sauciuc, Adrian Petru Mudrac, Fanel Florin Radacina, George Slevoaca, Alina Gheorghe Pavlovici, George Bogdan Ungureanu si Ilie Zahariuc, scrie Mediafax.
Unde se duceau spagile de la Siret? Vezi aici vilele bugetarilor de la vama
Strangeau spaga in galeata. Vamesii de la Siret luau pana la 25.000 lei/zi
Basescu: Oricat tipa partidele, lupta anticoruptie continua