Cosmarul revendicarilor: "Avem nevoie de 8 ani ca sa rezolvam problemele"
Romania nu poate sa respecte perioada de gratie acordata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului ca sa rezolve problema caselor nationalizate. Un raspuns dureros, dar sincer, a venit din partea autoritatilor.
Au nevoie de cativa ani, nu de 18 luni, ca sa puna punct acestei situatii. Ar mai fi o solutie: pentru cele 200.000 de cereri sa fie acordati bani, nu imobile. Dar pretul este urias: 20 de miliarde de euro.
Sunt 16 ani batuti pe muchie de cand doamna Angela Comaneanu si sotul ei incearca fara succes sa obtina casa lor din Constanta, luata de comunisti. De 9 ani, asteapta in zadar o veste de la Primaria Constantei.
Norocul sotilor Comaneanu este ca dosarul lor nu zace la Primaria Capitalei, unde 42.000 de cereri de restituire asteapta un raspuns. Oficialii care se ocupa de problema caselor nationalizate sunt optimisti: in opt ani vor fi rezolvate toate. Nu in 18 luni, cum a cerut marti Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
Explicatia: sunt prea putin oameni si prea multe cerinte aberante ale legii. Ultima a fost adoptata in urma cu doar cateva luni.
Estimarile sunt pesimiste. Unul din patru pretendenti la restituire isi va primi casa ceruta. Ceilalti trei vor fi nevoiti sa multumeasca doar cu despagubiri.
Sunt si romani fericiti. Pe jumatate. Dosarele lor au fost rezolvate, dar in loc de case si bani vor primi actiuni la Fondul Proprietatea. Asta daca nu vor sa astepte doi ani pana cand guvernul va relua plata compensatiilor pentru casele nationalizate.