Europenii au investit 500.000 de euro ca sa nu mai fim condamnati la CEDO

16-07-2010 00:00


Neregulile din inchisorile romanesti si reclamatiile care ajung cu duiumul la Curtea Europeana a Drepturilor Omului forteaza autoritatile romane sa isi schimbe si atitudinea si strategia.

Sunt ani grei in care statul nu-si mai permite sa plateasca despagubiri de mii de euro unor puscariasi care se plang de conditiile de detentie. Astfel europenii au investit peste o 500.000 de euro ca sa ii instruiasca pe gardienii si judecatorii nostri.

Nemtii au incercat sa faca pace intre detinutii si gardienii din inchisorile Rahova si Poarta Alba. Asta si pentru ca foarte multi puscariasi au reclamat autoritatile romane la CEDO nemultumiti de conditiile in care sunt incarcerati. Radu Marius Alexandru a dat statul roman in judecata si a castigat 6000 de euro. Magistratii au considerat ca detinutul a fost cazat in conditii improprii si a fost abuzat fizic.

Rigurosi, judecatorii germani care recunosc ca uneori Curtea de la Strasbourg exagereaza, au pus pe hartie tot ce au descoperit in neregula la noi si au intocmit un ghid cu raspunsuri pentru problemele ivite in spatele gratiilor. Un capitol aparte este dedicat refuzului de hrana ca forma de protest.

In plus, ca sa nu mai existe reclamatii, nu sunt lasate la voia intamplarii nici cererile facute de puscariasi.

VIDEO PROTVPLUS.RO