CEDO someaza Romania: trebuie rezolvata problema caselor nationalizate

Ultima actualizare: 02-11-2012 22:01

Magistratii de la Strasbourg i-au dat tarii noastre un termen de 18 luni si au sistat judecarea tuturor proceselor de acest gen, care nu sunt deloc putine. Daca Romania nu face intocmai va fi sanctionata.

Rodica si Asen Voiculescu se lupta de 20 de ani sa-si recupereze casa de vacanta din Busteni. Comunistii au confiscat imobilul cand barbatul a fugit din Romania in Suedia. Cei doi spun ca-n toti acesti ani instantele i-au uimit si umilit cu deciziile lor.

"Prima judecata a fost in 1994, la Judecatoria din Campina. Am castigat. Apoi am pierdut. Apoi in baza legii 112 din 95 am dat din nou in judecata. La prima instanta am castigat si apoi iar am pierdut. Apoi in baza legii 247 din 2005 cand iarasi in prima instanta am castigat si apoi am pierdut-o" - sustin cei doi, care spun ca de 20 de ani se tot lupta ca sa recupereze ce este al lor: "avocatii ne iau banii si justitia ne respinge acest drept".

Asa ca au apelat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Numai ca aceasta instanta a decis sa suspende toate procesele in care cetateni romani revendica proprietati confiscate de comunisti. Cat timp? Un an si jumatate. In acest interval, Romania trebuie sa gaseasca o solutie pentru ca cetatenii ei sa nu mai bata la portile de la Strasbourg.

"Curtea considera ca statul reclamat trebuie sa ia masuri efective pentru a garanta respectarea drepturilor", au scris magistratii in decizia luata marti.

Statul trebuie sa schimbe legea si sa dea despagubiri in natura sau in bani proprietarilor de drept. Daca nu, sanctiunile ar putea merge pana la excluderea Romaniei din Consiliul Europei. Responsabilii vor avea de lucru, nu gluma, caci numai in capitala sunt 42.000 de cereri de revendicare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO