Profesorii castiga proces dupa proces in razboiul cu statul pentru salarii

Ultima actualizare: 01-04-2012 06:34

Statul pierde in fata profesorilor pentru ca nu aplica legea care ar fi trebuit sa le majoreze lefurile inca din 2008. Deja, in Giurgiu, 3.000 de dascali castiga mai bine, desi Guvernul le-a luat un sfert din bani.

Cazul lor vine dupa cel inregistrat anul trecut in Buzau.

Cosmina Rosu preda limba romana la Scoala Generala Nr. 5 din Giurgiu. Alaturi de alti 3.000 de dascali din judet, femeia a castigat in instanta majorarea salariului cu 33%. Asa ca, acum, salariul ei este mai mare cu 8%, in timp ce salariul profesorilor din Romania a scazut cu 25%.

La fel ca si in Buzau, primaria nu are insa fonduri. Asa ca autoritatile au cerut ajutorul Ministerului Educatiei, care a trimis o comisie in control. Pe rand, fiecare director care a incadrat profesorii pe salarii mai mari a fost chemat la raport.

"Au spus ca nu am procedat corect, pentru ca noi trebuie sa luam baza din decembrie, cu Legea 330, nu cu Legea 221", a spus Gheorghe Bivolaru, directorul Scolii Nr. 5 din Giurgiu.

Adica, cu alte cuvinte, majorarea cu 33% nu ar fi trebuit sa fie aplicata, desi profesorii au sentinte definitive si irevocabile.

Cazul de la Giurgiu este asemanator cu cel de la Buzau. Toamna trecuta, profesorii de acolo n-au mai intrat trei saptamani la ore, dupa ce primaria nu le-a mai platit majorarile salariale. Acum se judeca din nou, pentru neaplicarea unei decizii definitive si irevocabile.

Sindicatele din invatamant ameninta ca vor merge mai departe, la Curea Europeana a Drepturilor Omului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO