Constantinescu despre Paturca: Entuziast, rebel, un romantic al Revolutiei

Cristian Paturca

Cristian Paturca a fost "unul din ultimii romantici ai Revolutiei si tranzitiei postcomuniste", a declarat fostul presedinte Emil Constantinescu, precizand ca ii este recunoscator acestuia pentru sprijinul "mereu spontan si dezinteresat".

"Si-a aflat locul firesc in Piata Universitatii, care l-a si proiectat in constiinta si in memoria noastra. Acolo destinele noastre s-au intersectat si apoi ne-am reintalnit in momente si mai bune si mai rele ale ultimelor doua decenii", si-a amintit Emil Constantinescu. "Ii sunt profund recunoscator pentru sprijinul mereu spontan si dezinteresat, pe care n-am stiut intotdeauna sa-l intorc cum si cat trebuia", a mai spus pentru Mediafax fostul presedinte.

El a precizat ca, "entuziast si rebel, greu de inregimentat in alt sistem decat al libertatii, absolute", Cristian Paturca "si-a legat numele de Imnul golanilor care va ramane simbolul unor vremi in care oamenii au fost gata sa lupte si chiar sa moara pentru un ideal".

"O sete teribila de iubire, de prietenie, de vesela petrecere, temator de singuratate, a trebuit sa infrunte boala, nepasarea altora si propria sa viata. A cantat cum a trait si a trait cum a cantat. Poate ca acum isi va gasi linistea si in cer se va aprinde o stea. O stea a celor care isi risipesc clipele si talentul, daruite in aceasta lume, pentru a-i ilumina pe ceilalti", a mai spus Constantinescu.

"Imi exprim regretul pentru un om care si-a facut datoria intotdeuna, si si-a facut datoria bine. Asa ca Dumnezeu sa-l ierte, zic, crestineste, pentru toate lucrurile", a afirmat si fondatorul PNL Radu Campeanu.

Citește și
Cristian Paturca
Teodor Maries: Testamentul lui Cristian Paturca este la mine
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Fostul prim-ministru Petre Roman a declarat, pentru Mediafax: "Imi pare rau de aceasta pierdere. El a terminat, asa, marginalizat, desi, la un moment dat, ceea ce a dat el era un fel de simbol pentru foarte multi oameni. Si ma intrebam de ce nu s-a mai vorbit despre el. Nu stiu nimic personal despre el, dar ma gandeam, asa, la destinul unui om ca el si care, poate ma insel, era un om sincer", a sustinut Roman.

El a subliniat ca, in opinia sa, "toata atmosfera asta de prefacatorie in care suntem obligati sa traim de vreo 10 ani" i-a facut destul de mult rau lui Cristian Paturca. "Cred ca e o pierdere cu adevarat, care in momentul asta merita sa fie subliniata si despre care merita sa vorbim", mai spus Petre Roman.

Cristian Paturca a incetat din viata marti. Suferea de mai mult timp de tuberculoza.

Autorul Imnului Golanilor, ce a insufletit protestele anticomuniste din primavara anului 1990, a ramas nonconformist si dupa moarte. Acesta si-ar fi exprimat dorinta sa fie incinerat, iar cenusa imprastiata in Piata Universitatii.

A devenit celebru prin "Cantecele golanilor", intonate de mii de oameni in Piata Universitatii, in 1990.

Cel care l-a gasit a fost proprietarul locuintei in care statea cu chirie, a declarat Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie, din care Paturca facea parte.

Cristian Paturca suferea de mai mult timp de tuberculoza, anul trecut fiind internat pentru tratament in Spitalul "Victor Babes" din Capitala.

Seful statului, Traian Basescu, a tinut sa-l viziteze in urma cu 10 luni, in salonul de spital in care era internat.

In decembrie 2007, Cristian Paturca a fost internat, in stare grava, in sectia de Terapie Intensiva a Spitalului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucuresti.

Paturca a fost adus atunci in stare grava, in Sectia de Anestezie Terapie Intensiva a spitalului, cu hemoragie interna. Medicul care l-a ingrijit, Emilia Tabacaru, declara atunci ca Paturca are tuberculoza pulmonara.

In 27 aprilie 2010, Cristian Paturca a primit Crucea Nationala "Serviciul Credincios - clasa a III-a", distinctie acordata acestuia de presedintele Traian Basescu.

Despre Cristian Paturca nu s-au mai auzit multe dupa zilele Pietei Universitatii din 1990. Ca artist, el a mai aparut, sporadic, in campanii electorale ale candidatilor prezentati ca fiind ai dreptei, cantand la diferite adunari publice.

In ultimii ani, Paturca a mai cantat doar de doua ori cantecele care l-au facut celebru: o data la un miting de comemorare a victimelor Revolutiei, in decembrie 2009, si alta data la o ceremonie organizata la sediul Asociaţiei 21 Decembrie, cateva saptamani mai tarziu.

Inainte de a iesi din spitalul in care era internat cu diagnosticul de tuberculoza, Paturca a primit titlul de revolutionar, dar si o suma importanta de bani. A multumit cu acea ocazie si a anuntat ca urmeaza sa scoata un nou album. Glumea spunand ca nu l-a putut lansa in decembrie 2009, dar ca nu-i nicio problema, poate fi lansat si post-mortem.

Albumul sau, care urma sa aiba titlul "La majorat", nu a fost inca lansat.

In decembrie 2010 a fost lansat ultimul CD al lui Cristian Paturca, pe care a inregistrat colinde in memoria eroilor Revolutiei din decembrie 1989.

Paturca are un copil in varsta de 12 ani.

Teodor Maries: Testamentul lui Cristian Paturca este la mine

Cum a inceput fenomenul Paturca

In aprilie 1990, in Piata Universitatii, se petrecea o scena incredibila. Mii de oameni se adunasera si asteptau sa fie cumva organizati si sa protesteze impotriva Puterii de atunci.

Cristi Paturca s-a inchis intr-una dintre salile Facultatii de Geografie si, in cinci minute, celebrul “Imn al golanilor” a fost gata. De atunci, timp de aproape doua luni si jumatate, toata lumea a cantat la unison “Imnul golanilor”, in Piata Universitatii.

Anul acesta se implinesc 21 de ani de cand fenomenul Piata Universitatii a avut loc in Romania. Poate unii l-au comparat cu Woodstock-ul Romaniei, o adunare populara de proportii, greu de imaginat chiar si pentru o tara proaspat iesita din comunism.

Nimeni nu stie daca ultima dorinta a lui Cristi Paturca va fi indeplinita. Cert este ca si dupa ce a trecut in nefiinta, artistul a vrut sa ramana cumva legat pentru totdeauna de fenomenul Piata Universitatii.

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Trupul lui Paturca, depus la Preoteasa. Artistul isi dorea sa fie incinerat
Trupul lui Paturca, depus la Preoteasa. Artistul isi dorea sa fie incinerat

UPDATE: Trupul lui Cristian Paturca, autorul Imnului Golanilor care a insufletit protestele anticomuniste din primavara anului 1990, va fi depus la Clubul Preoteasa din Bucuresti.

Teodor Maries: Testamentul lui Cristian Paturca este la mine
Teodor Maries: Testamentul lui Cristian Paturca este la mine

Presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, a declarat pentru www.stirileprotv.ro ca testamentul lui Cristian Paturca se afla intr-o cutie sigilata pe care artistul i-a incredintat-o ca, ulterior, sa o inmaneze familiei.

Aflat in spital, revolutionarul Cristi Paturca a fost vizitat de presedinte
Aflat in spital, revolutionarul Cristi Paturca a fost vizitat de presedinte

Parintele "Imnului Golanilor" cantat de mii de oameni in Piata Universitatii a primit prajituri si fructe din partea presedintelui. Membrii Asociatiei 21 decembrie au profitat de ocazie si au spus ce-i apasa.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”
Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”

Nicușor Dan - candidat independent la Primăria Capitalei, susținut de Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) - nu exclude faptul ca Popescu Piedone, principalul său contracandidat, după cum crede chiar el, să se retragă din cursa electorală.