Codul rosu de inundatii pe raul Crasna, prelungit pana sambata
UPDATE: Mii de romani traiesc in aceste momente cu spaima de inundatii si privesc cu groaza avertizarile, care nu doar ca nu-si schimba culoarea, din periculosul rosu, ci se prelungesc.
In Satu Mare, raul Crasna e tot mai mare, de la o ora la alta. Iar in Mehedinti, unde Dunarea se umfla vazand cu ochii, zeci de hectare sunt acum sub mlastina. Oamenii de acolo, greu incercati de revarsarile din urma cu 4 ani, retraiesc cosmarul. Iar fluviul este tot mai vijelios, si vine asa din Austria si Ungaria, unde a provocat mari necazuri.
Niciun localnic dintre cei in putere n-a dormit joi noapte in Domanesti, cu totii au trudit umar la umar cu cei de la Protectia Civila: au umplut saci cu nisip si au facut din ei baraj in calea viiturii. Deja curtile si gradinile musteau de apa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe lumina, situatia nu s-a schimbat. A continuat sa ploua pentru a treia zi, iar avertizarea de inundatii a fost prelungita cu alte 24 de ore.
La malul Dunarii pericolul e si mai mare. In Mehedinti, Dolj, Olt si Teleorman, autoritatile au instituit serviciu de permanenta in localitatile care sunt langa fluviu. In satul Cozia, apa a inaintat cu mai mult de 500 de metri. A ajuns chiar langa cimitir.
Hidrologii sunt in alerta. Colegii din Austria si Ungaria ii anunta ca inundatiile devastatoare din tarile lor umfla mereu debitul Dunarii. Specialistii urmaresc cresterea fluviului si ar putea ridica alerta de la cod portocaliu la rosu pentru judetul Mehedinti.
In tarile prin care trece Dunarea apele fac prapad. In nord-estul Ungariei, armata a fost mobilizata pentru a intari digurile. Soldati si localnici lucreaza contra-cronometru, ca sa salveze peste 20 de localitati amenintate. Fiindca oamenii nu mai faceau fata, si cateva elicoptere militare au fost trimise in zona sa arunce saci cu pamant.