Doua tone de deseuri toxice descarcate la Glina! Afla cum te pot afecta

Ultima actualizare: 29-09-2012 09:27

O bomba ecologica cu efect intarziat, cu asta se confrunta autoritatile romane in acest moment. Doua tone de substante toxice, cu potential letal, au fost descarcate in groapa de gunoi Glina la marginea Bucurestiului.

Firma care a facut acest lucru este cercetata penal, iar ancheta a scos la iveala faptul ca aceeasi angajati ar fi deversat intr-o groaspa sapata intr-o curte la marginea municipiului Iasi alte deseuri nocive. O data ajunse in mediu, acestea pot afecta viata si sanatatea oamenilor.

Cateva persoane descarca rapid dintr-un camion mai multe containere cu substante presupus toxice. Operatiunea are loc in curtea unei firme private de la marginea Iasiului. O firma care a participat la licitatii pentru a obtine contracte de decontaminare, transport si depozitare deseuri periculoase. Indivizii pun containerele in dreptul unei gauri facuta in asfalt si le golesc.

Imaginile nu pot spune ce anume varsau angajatii firmei direct in pamant, dar analizele facute apoi de specialisti prin recoltarea de probe din groapa cu pricina arata ca substantele deversate contin cloruri, cadmiu, crom, cupru, plumb, nichel, zinc. Toate in cantitati incadrate la deseuri periculoase. Acestea au ajuns deja in panza freatica si au poluat-o.

Nu a fost un caz unic. Reporterii ProTV au urmarit camionul aceleasi firme, incarcat cu zeci de cazane cu deseuri periculoase luate dintr-un parc industrial de la Campulung Muscel, judetul Arges.

Vehiculul se opreste la groapa de gunoi Glina, de langa Bucuresti. Mai exact la 156 kilometri departare, cand cel mai apropiat depozit pentru deseuri periculoase era langa Pitesti, la 48 de kilometri.

Aici deseurile sunt descarcate, iar masina pleaca inapoi. Lasa in urma proba ca au fost aduse substante toxice cu potential letal. Firma de la Iasi trimite un nou transport. De data aceasta, camionul este oprit de politie.

Soferul camionului sustine in fata agentilor ca are acte care dovedesc ca transportul nu este periculos. Documentele insa nu corespund cu realitatea.

Ceea ce pot face acum autoritatile este sa izoleze substantele toxice pentru ca ele sa nu se raspandeasca in mediu.

Cadmiul este responsabil la nivel mondial pentru 7% dintre afectiunile renale cronice.

Politistii au stabilit ca firma trecea in acte, in mod fals, ca face un transport de produse nepericuloase. Cu documentele cu pricina obtinea acces in groapa de gunoi de la Glina. Altfel, ei ar fi trebuit sa le duca la un depozit special din Arges unde costurile ar fi fost mult mai mari. Agentii analizeaza acum contractele societatii.

Reprezentantii firmei au refuzat sa comenteze oficial, au declarat insa ca acuzatiile aduse sunt neadevarate.

Ancheta este abia la inceput, insa s-a inceput urmarirea penala pentru infractiunile de poluare prin evacuare a unor deseuri sau substante periculoase si de neluarea masurilor de eliminare totala a substantelor si preparatelor periculoase.

 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO