Ce spun specialistii despre cauzele surparii de la Ocna Mures
Surparea da semne ca s-ar fi oprit si nu mai inainteaza spre blocurile unde zeci de oameni stau cu sufletul la gura. Geologii si specialistii in exploatari miniere cred ca terenul a cedat pentru ca dedesubt se afla galeriile fostei exploatari de sare.
Expertii au ajuns joi la locul dezastrului si au coborat cu o barca pneumatica pana in craterul plin cu apa si sare, in incercarea de a cauta solutii pentru stabilizarea solului.
Geologii veniti de la Cluj si Bucuresti au cerut masurarea adancimii haului, informatie care i-ar ajuta sa-si dea seama de amplitudinea surparii si ce masuri se impun. Orice proba luata de acolo este o piesa importanta in acest puzzle.
Autoritatile au oricum mai multe ipoteze:
1. Se gandesc de pilda ca toate galeriile de mina, care comunica intre ele sunt in acest moment inundate. Cum de doi ani de zile exploatarile in zona au fost oprite, nimeni n-a mai stat sa verifice ce se intampla sub pamant. Este posibil ca o parte importanta a orasului sa stea pe o adevarata capcana.
2. O alta cauza a surparii ar putea fi solul, format la suprafata din pietris si nisip, care a cedat usor sub presiunea apei.
Masurile luate pana acum:
Deocamdata in fisurile aparute in sosea specialistii au montat ceea ce ei numesc "martori", adica niste bucati mici de sticla. Daca se vor misca sau sparge aceste semne, inseamna ca problemele sunt departe de final.
La sfatul expertilor, vineri vor fi batute in pamant 100 de bare metalice, in speranta ca asta va opri alunecarea solului.
Deocamdata, surparea s-a oprit, asa ca nu s-au mai facut evacuari.
Oricum, peste noapte au ramas de paza 11 agenti de politie, sa dea alarma la nevoie, si sa aiba grija sa nu se apropie cineva de crater.
Intre timp, echipele de lucratori au rezolvat problema utilitatilor, a curentului electric si a gazelor.
Ocna Mures, orasul amenintat de crater! DEZASTRUL VAZUT DIN ELICOPTER!