Ocna Mures, orasul amenintat de crater! DEZASTRUL VAZUT DIN ELICOPTER!

23-12-2010 00:00


Teroare in Ocna Mures! Orasul, amenintat de crater...
Ocna Mures, orasul amenintat de crater! DEZASTRUL ...

Pamantul se rupe pe bucati la Ocna Mures. Dupa o zi in care au privit cum orasul lor se scunfunda, noaptea trecuta si ziua de azi au fost parca si mai inspaimantatoare pentru localnici.

Pagube

Pana in prezent, un supermarket, un magazin si un atelier de reparatii frigidere au fost distruse.

Alte doua cladiri sunt in pericol sa se prabuseasca: este vorba despre cladirea Administratiei Financiare si un atelier de tinichigerie, care prezinta fisuri si avarii.

De asemenea, o casa este prabusita in proportie de 50%, iar alte doua imobile si doua cabinete medicale au fisuri in structura de rezistenta.

Toate aceste imobile au fost evacuate, iar cele mai importante bunuri au fost depozitate intr-o sala de sport.

Craterul s-a marit

Potrivit ISU Alba, craterul format in urma surparii terenului masoara aproximativ 10.500 de metri patrati.

Seful Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Alba, colonelul Dorel Sofica, a declarat ca fenomenul de la Ocna Mures s-a stabilizat, insa a precizat ca nu poate spune daca surparea de teren s-a oprit.

Strazi avariate

Surparea de teren a avariat si strazile Mihai Eminescu si Nicolae Iorga din oras, pe prima dintre acestea carosabilul fiind prabusit pe o portiune de 15 metri, iar pe alti circa 200 de metri s-au format fisuri.

2.000 de persoane nu au gaze

Purtatorul de cuvant al ISU Alba a declarat ca o conducta de gaz a fost afectata, fiind intrerupta alimentarea catre aproximativ 2.000 de consumatori in cartierul Uioara de Sus si pe strazile Nicolae Iorga, Minerilor, 1 Mai, Mihai Eminescu si partial pe Axente Sever si Stefan Augustin.

Ea a adaugat ca alimentarea cu energie electrica si apa este intrerupta numai in zona in care s-a produs surparea.

Oameni evacuati

Astazi nu au mai fost evacuate alte persoane in afara de cele 19 care au fost nevoite sa-si paraseasca locuintele miercuri dupa-amiaza.

Membrii Comandamentului Judetean pentru Situatii de Urgenta Alba au dispus insa avertizarea populatiei din zona si pregatirea pentru evacuare daca situatia o impune.

Specialistii incearca sa gaseasca solutii

La Ocna Mures a sosit astazi echipa de geologi de la institute specializate din Bucuresti si Cluj, care analizeaza la fata locului fenomenul, urmand sa dispuna masuri pentru limitarea efectelor fenomenului.

Prefectul de Alba, Stefan Bardan, a declarat ca autoritatile judetene si locale asteapta expertiza specialistilor geologi carora le-au solicitat sa precizeze daca surparea de teren s-a oprit sau exista riscul unor noi fenomene de acest fel.

Va reamintim, craterul s-a format miercuri dimineata pe un teren aflat in spatele unui supermarket din localitatea Ocna Mures, iar potrivit autoritatilor fenomenul este cauzat de apa sub presiune provenita de la o sonda apartinand societatii Salina din Ocna Mures.

Apa a ajuns la suprafata, determinand prabusirea unei foste galerii.

VIDEO PROTVPLUS.RO