Ancheta la CMU in cazul copilului mort in urma unor analize!
UPDATE: Lacrimi de parinti, acuze grave, o autopsie irelevanta, plus scuzele unor medici care insista ca ei nu au gresit. La o zi de la moartea unui copilas in Centrul Medical Unirea, o ancheta de amploare ia in calcul toate variantele partilor implicate.
Puse in oglinda, declaratiile tatalui si cele ale doctorilor se bat cap in cap. Omul tipa ca baiatul lui a murit fie din cauza anestezicului, fie pentru ca a facut stop cardiac, iar defibrilatoarele erau defecte. Nici vorba de asa ceva, spun cei acuzati. Oricum, reprezentantii Ministerului Sanatatii au ridicat aparatele pentru a vedea daca functionau intr-adevar.
Investigatia care i-a fost fatala baietelului de 3 ani a fost programata cu o luna inainte. De atunci, anunta reprezentantii Centrului Medical Unirea, parintii au fost pusi in legatura cu anestezistul ca sa-l pregateasca pe David pentru RMN. Inainte de examinare mama si tatal si-au dat consimtamantul si au semnat un formular prin care erau intrebati daca cel mic a avut in trecut reactii alergice la anestezie sau medicamente.
Alegeri 2024
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
15:02
INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”
12:55
Ce atribuții are, de fapt, președintele României. Cât de puternic este „primul om în stat”, conform Constituției
12:41
Mesajul publicat de fiica Elenei Lasconi, după dezbaterea electorală: „Este clar că a învăţat din greşeli”
Procedura medicala a inceput la 10:40 de minute. Dupa o ora copilul nu mai avea puls.
Ar trebui modificata legislatia care lasa la latitudinea parintilor si nu a medicului sa se pronunte asupra unor eventuale alergii sau reactii adverse. Daca vom renunta la astfel de practici ar putea fi salvate vietile unor prunci in numele carora nimeni nu poate decide prin vorbe, fara teste, daca sunt sau nu vulnerabili la vreo substanta chimica ori anestezica.
Moartea lui David a intrat in atentia autoritatilor judiciare. Daca membrii Colegiului Medicilor fac investigatii disciplinare, separat si independent, politistii sunt cei care trebuie sa afle cum s-a stins baietelul si din vina cui.
Cea mai importanta proba ramane expertiza medico-legala care stabileste cauzele mortii. Dupa ce au facut autopsia, legistii au anuntat ca inca nu se pot pronunta. Este clar doar ca David a suferit un stop cardio-respirator, dar nu se stie deocamdata ce anume a declansat tragicul sfarsit.
Medicii de la IML au prelevat probe din toate organele pe care le vor analiza histopatologic si toxicologic.
Specialistii iau in calcul doua ipoteze: fie i s-a administrat o doza necoresponzatoare din anestezic - ipoteza contrazisa deocamdata de documentele centrului medical; fie substanta folosita a avut o reactie fatala in contact cu un alt medicament administrat pentru tratarea afectiunilor neurologice existente.
Vom afla raspunsul in cel mult 6 saptamani. Pana atunci, urmeaza interogatorii, confruntari si evaluari ale documentelor medicale. Toate datele sunt puse cap la cap de procurori, care pot sau nu sa tina cont de concluziile Colegiului Medicilor.
In cel mai rau caz Colegiul poate dispune suspendarea dreptului de libera practica a medicilor vinovati sau penalizarea lor, iar procurorii pot cere trimiterea in judecata a doctorilor vinovati pe care nu ii paste doar o condamnare penala - de cele mai multe ori cu suspendare - ci si obligatia de a plati in bani pentru greseala lor.
Pana astazi, cel mai cunoscut caz de malpraxis este cel al chirurgului Naum Ciomu, condamnat la un an de inchisoare cu suspendare si la plata impreuna cu spitalul la care lucra, a unor despagubiri de 500.000 de euro. Ciomu a mutilat un pacient caruia i-a sectionat organul genital.
Ministrul Sanatatii a anuntat ca pana in toamna Romania va avea o noua lege a malpraxis-ului.