Amenintarea Dunarii: Galatiul, in pericol sa ajunga sub ape!


Ultimul update: Joi 11 Octombrie 2012 03:15
Data publicarii: Luni 05 Iulie 2010 00:00
Categorie: Stiri actuale

UPDATE - Dunarea amenintatoare, care a ajuns la cea mai mare cota inregistrata de cand specialistii romani fac masuratori, este inamicul numarul 1, in special la Galati.

In vreme ce locuitorii masoara cu priviri speriate apele, 1.700 de militari lucreaza fara odihna sa ridice digul care ar trebui sa apere orasul. Alaturi de ei si multi civili. Epuizat, de ritmul infernal, unul dintre voluntari a lesinat luni in timp ce cara sacii cu nisip. Nu mai e mult pana la viitura anuntata, mai exact trei zile.

Digul trebuie sa aiba 4 kilometri si jumatate si un metru jumatate inaltime, iar Dunarea creste de la zi la zi cu cinci-sase centimetri.

Localnicii din Galati aproape se tem sa priveasca semnele rele: cosurile de gunoi care aproape nu se mai vad din Dunare. Autoritatile spun ca fluviul s-a intins pe uscat cu peste 4 metri. Mai rau, apele au trecut pe sub dig, si-au facut loc pe sub pamant pana aproape de blocuri, cu atata forta incat aproape au rupt soseaua.

In fata pericolului, cativa localnici au pus mana pe saci si lopeti si ii ajuta pe militari.

Cei care lucrau la dig l-au huiduit luni pe prim-ministrul Emil Boc, venit sa vada cum merg lucrarile.

In acest timp, multi oameni stateau pe o terasa, la bere, si priveau forfota din jurul digului.

Daca digul nu va tine piept Dunarii autoritatile iau in calcul inundarea controlata a unor terenuri agricole, prin dinamitarea stavilarului de la Cotul Pisicii. Altfel, Galatiul este pierdut. Iar pentru oras pagubele se anunta uriase. Prefectul judetului vorbeste despre 18 milioane si jumatate de euro pe zi, doar prin oprirea activitatii din vama.

Si la Braila pierderile sunt mari. Cel putin 20 de firme din zona portului sunt inundate. Muncitorii nu mai au cum ajunge la serviciu, iar patronii se gandesc sa opreasca temporar productia. Si micile afaceri au de suferit. Un service auto n-a mai avut de o saptamana clienti.

Astazi, la Braila, fluviul a depasit cu 10 centimetri recordul istoric.

Situatia cotelor de pericol:

Pe sectoarele aval Portile de Fier, nivelele sunt intr-o usoara crestere, cu 2-3 cm/zi.

Astfel, Dunarea se situeaza peste cotele de pericol la statiile: Bechet cu un nivel de 735 cm (+ 35 cm), Corabia cu un nivel de 665 cm (+15 cm) si este in usoara crestere cu 2-3 cm in sectiunile: Turnu Magurele cu un nivel de 691 cm (+ 41 cm), Fetesti cu un nivel de 742 cm (+ 32 cm), Cernavoda cu un nivel de 685 cm (+ 35 cm), Harsva cu un nivel de 729 cm (+ 69 cm), Braila, cu un nivel 709 de cm (+ 49 cm), Galati cu un nivel de 677 cm (+ 17 cm), Isaccea cu un nivel 534 de cm (+ 14), Grindu cu un nivel de 656 cm (+ 26 cm), si peste cotele de inundatie, la restul statiilor hidrometrice.

Dunarea depaseste cotele istorice din 2006 in trei sectiuni: Braila cu 10 cm, Galati cu 15 cm si Fetesti cu 22 cm. Presiunea apei asupra digurilor se va mentine o lunga perioada de timp, putand aparea evenimente neprevazute, potrivit ANAR.

Echipele Apelor Romane actioneaza si pentru consolidarea digurilor de la Dunare, pe sectorul Fetesti-Braila-Galati, Tulcea si Delta Dunarii.

Tags: inundatii, dunare,

Dunarea fierbe in tacere. Afluentii sai sunt mai involburati ca niciodata
Amenintarea Dunarii: va fi in crestere 3 saptamani, iar digurile pot ceda!
Potop in Tulcea! Oamenii au iesit la pescuit in propriile curti!
VIDEO PROTVPLUS.RO