Adrian Paunescu, creatorul fenomenului anilor 80: Cenaclul Flacara
Adrian Paunescu a reusit sa-i faca pe romani sa-l iubeasca si sa-l huleasca in egala masura. Unii i-au multumit pentru ca le-a creat iluzia libertatii intr-o tara ferecata, altii i-au intors spatele pentru ca a scris osanale in aceleasi timpuri.
Dincolo de reprosuri tardive, copiilor nostri, care nu au cunoscut frigul si foamea, le raman versurile sale. Noi ceilalti, zambim nostalgic pentru ca datorita lui a existat odata: "Cenaclul Flacara" si al sau indemn "Iubiti-va pe tunuri".
De aici a plecat ca un urias tavalug fenomenul numit de tinerii vremii "Cenaclul". Timp de12 ani, Romania intreaga a frematat la indemnurile poetului care, cu o voce tunatoare, a stapanit masele si le-a adus in delir. Pe versurile lui s-a iubit o intreaga generatie si a plans in egala masura.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Unii au vazut totul ca pe un Woodstock romanesc. Tocmai de aceea acest imens vulcan de muzica si poezie avea sa starneasca suspiciunea oficialilor vremii, care aflasera ca publicul intra in transa de la primul cuvant al lui Paunescu.
Si asa au curs peste 1600 de spectacole. Romanii rezistau cate 12-13 ore in picioare, iar Adrian Paunescu reusea in anii '70 - '80 sa umple singur stadioane intregi. Atunci s-a nascut folkul si asa s-au lansat multi dintre artistii mari. Impactul asupra "generatiei in blugi" a fost incontestabil.
Adrian Paunescu le-a dat multora senzatia de libertate in timp ce poporul era de fapt in catuse. Amintirea frumoasa a ramas, iar pentru unii echivaleaza cu cei mai fericiti ani.
Cenaclul, insa, a sfarsit abrupt si tragic in 1985, cand in urma unui concert la Ploiestim cinci tineri au murit si alti o suta au fost raniti dupa ce o furtuna a prabusit o parte din scena.
Chiar Nicolae Ceausescu, cel pe care acelasi Paunescu il proslavise in poeme, a interzis spectacolele. Adrian Paunescu a reaprins "Flacara" dupa 1990 sub numele de "Totusi iubirea", insa nimic n-a mai fost la fel.