Subiecte Evaluare Națională 2021. Elevii au susținut prima probă scrisă, la Limba Română

×
Codul embed a fost copiat

Subiecte Evaluare Națională 2021. Evaluarea Națională a început astăzi cu proba la Limba și Literatura Română.

Este prima generaţie care nu a avut niciodată manualele la timp pe bănci, iar subiectele sunt diferite faţă de anii trecuţi.

Peste 131 de mii de elevi s-au înscris la Evaluare Națională. În sălile de examen, accesul a fost permis până la ora 8 și jumătate.

Vezi AICI rezolvarea subiectelor la Limba Română de la Evaluarea Națională 2021

 

Examenul de Evaluare Națională a început marţi, 22 iunie, cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Joi, 24 iunie, se va desfăşura proba la Matematică. Proba la Limba şi literatura maternă va avea loc vineri, 25 iunie.

Citește și
Evaluare Națională 2020
Ministerul Educației: Informații utile privind desfășurarea Evaluării Naționale 2021

Marți este proba la limba română, iar, în premieră, elevii au primit o broșură cu subiectele. Cerințele de anul acesta au scopul de a le testa în primul rand creativitatea și capacitatea de a folosi noțiunile, nu doar de a le memora. Modelul este preluat din testele PISA.

Evaluare Națională 2021, subiectele de la proba de Limba Română

 

Au avut de parcurs două texte la prima vedere, „Falsa generozitate” de Stela Giurgeanu și „Pantera Neagră” de Sorin Titel, autor care s-a regăsit și în subiectele de anul trecut de la Evaluarea Națională.

Baremul poate fi descărcat de la finalul articolului!

Nu au lipsit nici exercițiile de gramatică. De asemenea, au avut de scris și un text argumentativ cu tema „Crezi că ar trebui să-ți urmezi visul în orice condiții?”, un text de 50 până la 90 de cuvinte.

Iată un exemplu de subiect care a fost dat astăzi elevilor la proba de limba română:

Subiectul al II-lea:

Imaginează-ți că ai participat la un joc alături de colegii tăi, în curtea școlii. Scrie un text narativ de cel puțin 150 de cuvinte în care să prezinți o situație neprevăzută din timpul jocului, inserând o secvență descriptivă și una dialogată.

Notă: Compunerea nu va fi precedată de titlu sau de motto.Punctajul pentru redactare se acordă doar în cazul în care compunerea are minimum 150 de cuvinte șu dezvoltă subiectul propus.”

Acestea sunt subiectele care au picat marți la proba de Limba Română:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În plus, Ministerul Educației a flexibilizat regulile pentru absolvenții de clasa a VIII-a. Potrivit noilor reguli, elevii au scăpat de stresul triajului epidemiologic înainte de examen, dar sunt obligaţi să poarte mască de protecţie. În toate centrele vor exista măști și dezinfectanți.

Candidații nu au voie în sala de examen cu manuale, culegeri, notițe sau telefoane. Cine încearcă să copieze la Evaluarea națională va fi eliminat cu nota 1.

Elevii care sunt în carantină sau internaţi în spital vor susţine probele într-o sesiune specială, programată în iulie, și care se va încheia până la etapa admiterii în licee.

Primele rezultate vor fi afişate marţi, 29 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen). Contestaţiile pot fi depuse în zilele de 29 iunie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) şi 30 iunie (în intervalul orar 8:00 - 12:00), acestea putând fi transmise şi prin mijloace electronice.

"Candidaţii care depun/transmit contestaţiile prin mijloace electronice completează, semnează şi depun/transmit tot prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora", precizează Ministerul Educaţiei.

Rezultatele finale la Evaluarea Națională vor fi afişate sâmbătă, 4 iulie

 

 

Absolvenţii învăţământului gimnazial care, în contextul măsurilor stabilite privind combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2, au fost în izolare/carantină sau care, din alte motive justificate cu certificat medical, nu pot finaliza/participa la probele de examen pot susţine aceste probe în etapa specială, programată în perioada 5 - 12 iulie, precedată de etapa de înscriere (28 iunie - 2 iulie).

"Dacă aceştia au participat la una sau mai multe probe de examen, dar nu au putut finaliza examenul, li se recunosc probele desfăşurate în perioada 22-25 iunie 2021. Accesul candidaţilor, cu respectarea măsurilor de siguranţă epidemiologică în vigoare, este permis în intervalul orar 8:00 - 8:30", afirmă aceeaşi sursă.

Examenul se va desfăşura în 3.850 de centre, iar probele încep la ora 9:00, când candidaţii vor primi broşura cu subiectele şi hârtie ştampilată pentru ciorne.

Ministerul Educaţiei precizează că la probele scrise ale Evaluării Naţionale - 2021 candidaţii primesc subiectele sub formă de broşură, putând să solicite şi pagini suplimentare dacă este cazul.

Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore) calculate după cele 15 minute alocate pentru completarea casetei de identificare.

"Asistenţii vor verifica datele înscrise de candidaţi şi vor secretiza caseta. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidaţii pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Judeţeană de Organizare a Evaluării Naţionale, în baza prevederilor Procedurii nr. 1.526/DGIP/12.03.2021 cu privire la asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare", afirmă sursa citată.

Ce trebuie să aibă elevii asupra lor la examenul de Evaluare Națională

 

Candidaţii trebuie să aibă asupra lor un act de identitate şi instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor pot folosi şi creion negru.

Ministerul Educaţiei afirmă că probele sunt monitorizate audio-video.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, cărţi, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi a telefoanelor mobile şi a instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare.

De asemenea, se interzice candidaţilor să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învăţământ/centrul de examen în acest scop.

Totodată, candidaţii care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop nu sunt primiţi în examen.

"Intrările/ieşirile, precum şi sensul de deplasare pe coridoare, vor fi semnalizate corespunzător şi dezinfectate în mod regulat. În sălile de clasă în care se desfăşoară probele, locurile se stabilesc astfel încât să existe între candidaţi o distanţă de 1 metru unul faţă de celălalt, pe rânduri şi între rânduri. În situaţia în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanţarea maximă posibilă. Fiecare persoană care intră în şcoală va primi câte o mască la sosire şi, dacă solicită, şi la plecare. Sălile de clasă vor avea dezinfectanţi pentru mâini. În incinta centrului de examen va fi purtată, obligatoriu, masca de protecţie. Colectarea măştilor purtate se va face în locuri special amenajate şi semnalizate. Este interzis schimbul de obiecte personale. Centrele de examen vor beneficia de asistenţă medicală", reaminteşte Ministerul Educaţiei care subliniază că fiecare centru de examen va dispune de echipamente şi materiale de protecţie (dezinfectanaţi, măşti etc.).

De asemenea, Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia celor interesaţi o linie TELVERDE - 0800801100 - pentru sesizarea eventualelor nereguli privind desfăşurarea Evaluării Naţionale. Numărul va fi disponibil în perioada 22 - 26 iunie, între orele 8:00 - 16:00, iar vineri, 19 iunie, între orele 8:00 -14:00.

Comunicarea rezultatelor obţinute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât şi pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecţia datelor personale. Mai exact, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor şi care au fost distribuite candidaţilor, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută.

Media generală obţinută în cadrul Evaluării Naţionale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a.

"Absolvenţii clasei a VIII-a îşi vor putea continua studiile în învăţământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toţi elevii care au finalizat ciclul gimnazial", afirmă Ministerul Educaţiei.

Etapa specială a Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a (EN VIII 2021) este programată în perioada 5 - 12 iulie, fiind precedată de etapa de înscriere (28 iunie - 2 iulie).

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Evaluare Națională 2021. Sfaturi utile pentru elevi în ziua examenului
Evaluare Națională 2021. Sfaturi utile pentru elevi în ziua examenului

Ministerul Educației a emis un ghid cu sfaturi utile pentru elevii care susțin anul acesta Evaluarea Națională.

Ministerul Educației: Informații utile privind desfășurarea Evaluării Naționale 2021
Ministerul Educației: Informații utile privind desfășurarea Evaluării Naționale 2021

Ministerul Educației a emis un ghid cu informații utile privind desfășurarea Evaluării Naționale 2021.

Recomandări
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate

Au apărut tensiuni între partidele pro-europene după o nouă rundă de negocieri pentru viitorul guvern. După o ședință comună, cei din USR au spus că datele despre bugetul de anul următor prezentate de ministrul de Finanțe au fost neclare.  

Senatul SUA condamnă războiul hibrid dus de Rusia împotriva României, prin TikTok-ul controlat de China. ”Sprijinim România”
Senatul SUA condamnă războiul hibrid dus de Rusia împotriva României, prin TikTok-ul controlat de China. ”Sprijinim România”

Senatul american a condamnat în mod oficial atacul declanșat de Rusia asupra alegerilor din România, parte a războiului dus de Kremlin împotriva lumii civilizate.

 

Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că intenționează să candideze la Președinția României ca independent.