Anul acesta sunt de 7 ori mai puține medii de 10 față de 2020 la Evaluarea Națională: ”N-am înțeles mai nimic, pur și simplu”
Adio note mari și foarte mari la Evaluarea Națională.
Anul acesta sunt de șapte ori mai puține medii de zece față de 2020. Subiectele au respectat normele testelor PISA și au presupus interpretări la prima vedere. Experții în educație spun că aceste rezultate arată, în sfârșit, nivelul real al fiecărui elev.
Pentru admiterea la liceu mediile contează în proporție de 80%.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Tonia a reușit să obțină media zece la Evaluarea Națională, însă n-au fost mulți ca ea.
Tonia Plesnecute, elevă: ”Nu mi s-a părut nici greu nici ușor. A fost mediu. Online-ul a fost și avantajos pentru că puteam să învățăm la română și matematică mai mult. Vreau să optez tot pentru mate-info pe viitor. Aș vrea să fiu arhitect.”
Anul acesta sunt, de altfel, cele mai puține medii de zece din 2013 până în prezent, doar 120, în timp ce anul trecut au fost 839, înainte de contestații.
Cele mai multe medii de zece au fost în Cluj, 15, în timp ce în București 13 elevi au obținut media maximă. Observăm însă o diferență majoră față de anul trecut, an în care numai în Capitală 224 de elevi au avut media 10. Anul acesta subiectele au fost inspirate din testele PISA, iar elevii au primit exerciții la prima vedere, care le-au testat creativitatea, capacitatea de a înțelege un text și cunoștințele de gramatică.
Marian Staș, expert în educație: ”Cel puțin pentru matematică notele de zece n-au prea mai picat din cer, dar pe de altă parte calibrarea subiectelor a fost cu mai mare acuratețe pentru ceea ce înseamnă testarea reală a nivelului de pregătire a copilului. Calibrarea corectă a fost așa, nu toți iau cu miile procentul maxim, nu e corect, nu e firesc.”
76,8% dintre elevi au reușit să obțină o notă mai mare sau egală cu cinci. Sunt însă destui cei care s-au pierdut pe drum.
Într-o comună din Argeș, de pilda, niciunul dintre cei opt absolvenți ai clasei a opta, nu are media cinci.
Absolvent: "Au fost subiecte care nu m-am așteptat la ele, unele au fost capcană și m-au păcălit. La româna pur și simplu n-am înțeles mai nimic.”
Reporter: ”Cât ai luat la română?”
Absolvent: ”2,90.”
Elevii care nu sunt mulțumiți de note pot depune contestații până miercuri la prânz.