Prima surpriză din „optimile” EURO 2024: Elveția a eliminat Italia, campioana Europei. Viitoarea adversară din „sferturi”

elveția euro 2024
AFP

Italia, campioana europeană en-titre, a fost eliminată, sâmbătă (29 iunie), de Elveția, în optimile de finală ale EURO 2024, la Berlin.

Elveția - Italia 2-0 (Freuler - 37' / Vargas - 46'), în „optimile” EURO 2024

Selecţionata Elveţiei s-a calificat în sferturile de finală ale Campionatului European de fotbal - EURO 2024, după ce a învins fără drept de apel echipa Italiei, deţinătoarea titlului, cu scorul de 2-0 (1-0), sâmbătă seara, pe Olympiastadion din Berlin, în primul meci din optimile de finală.

Mai departe, Elveția o va întâlni în „sferturi” pe Anglia sau Slovacia.

Fosta adversară a României din preliminarii s-a impus prin golurile marcate de Remo Freuler (37) şi Ruben Vargas (46), în faţa unei echipe care a fost o umbră a celei care câştiga titlul continental în urmă cu trei ani.

Citește și
Ian Maatsen
Jucătorul de la EURO 2024 care a fost transferat la Aston Villa pentru 44 de milioane de euro. A dat lovitura carierei | FOTO
Moldova e o țintă, dar România nu este un teritoriu în care Putin poate „progresa” în situația politică, dar Moldova este o țintă, spune Kasparov

Primele minute au fost unele de tatonare, dar elveţienii au controlat jocul. Prima ocazie a fost una mare şi a fost ratată de Embolo (24), care a scăpat singur cu portarul, la limita ofsaidului, dar Donnarumma a reuşit să salveze golul.

Italia a replicat imediat, iar Federico Chiesa a pătruns în careu, şutul său fiind respins de Akanji.

''Nati'' a rămas la cârma jocului şi Rodriguez (32) a şutat puţin peste poartă de la distanţă.

Echipa antrenată de Murat Yakin a deschis scorul în min. 36, prin Freuler, jucătorul formaţiei Bologna, care a fost găsit excelent de Vargas în centrul careului, a preluat cu dreptul şi a tras cu stângul la colţul scurt.

Elveţia a fost aproape de gol şi înainte de pauză, dar Donnarumma a avut o intervenţie remarcabilă, respingând în bară mingea şutată la colţul scurt de Rieder, din lovitură liberă (45+1).

La reluare, Elveţia a marcat al doilea gol după doar 26 de secunde: Vargas a fost găsit nepermis liber în careu de Aebischer şi a şutat cu efect la vinclu, fără speranţe pentru Donnarumma.

Squadra Azzurra putea reveni în joc după o fază la care contribuţia sa a fost minimă (52): Fagioli a aruncat o minge în care, neurmărită de nimeni, iar Schaer a respins greşit, în bara propriei porţi. Ar fi fost al doilea autogol pentru Schaer, după cel din meciul cu Scoţia.

Italia nu a reuşit să construiască nicio fază decent de periculoasă, chiar dacă Retegui (73) a şutat din întoarcere, fără emoţii pentru Sommer, iar Scamacca (74) a trimis în bară, însă din poziţie evidentă de ofsaid, nesemnalizată.

Ultima parte a meciului a fost una în care Italia a plimbat mingea în jurul careului elveţian, cu o singură finalizare cu potenţial (76), un şut al lui Scamacca peste poartă de la 18 metri.

Elveţia putea sa mai dea lovitura pe contraatac, dar Zuber (83) a şutat prin faţa porţii.

Elveţia a făcut o victimă de marcă şi la ediţia trecută în optimi, eliminând Franţa, campioana mondială en titre atunci, la loviturile de departajare, la Bucureşti.

La EURO 2020, Italia a învins Elveţia cu 3-0 în faza grupelor.

Elveţia s-a calificat pentru a şasea oară consecutivă în faza eliminatorie la un turneu major.

Elveţia, care are o singură înfrângere în ultimele sale 18 meciuri (8 victorii, 9 egaluri), în faţa României, în preliminarii, va juca în sferturile de finală contra învingătoarei dintre Anglia şi Slovacia.
 

Știrea inițială

După ce a acces în „optimi” cu mari emoții, reușind să înscrie golul egalării și, totodată, al calificării, în ultimul minut al prelungilor (90+8) din duelul cu Croația (scor 1-1), Italia va avea și acum o misiune dificilă în fața Elveției, selecționată care a terminat pe poziția secundă în Grupa A.

Acum, „Squadra Azzurra” și naționala din „Țara Cantoanelor” se vor duela la Berlin, pe legendarul Olympiastadion, iar câștigătoarea acestui meci o va întâlni în „sferturi” pe Anglia sau Slovacia.

Toate partidele de la EURO 2024 sunt transmise ÎN DIRECT pe PRO TV și pe VOYO.

Italia și Elveția s-au întâlnit și la precedentul EURO, în grupe, în 2021, iar „Squadra Azzurra” s-a impus cu 3-0. Ultimele două meciuri dintre cele două, s-au terminat la egalitate, 1-1 și 0-0, în calificările pentru Cupa Mondială.

Cu toate acestea, excluzând loviturile de departajare, Elveția nu a reușit să câștige niciunul dintre cele șapte meciuri anterioare din optimi, nici la EURO, nici la Cupa Mondială, ajungând în sferturile de finală cu o singură ocazie.

„Squadra Azzurra” este neînvinsă în ultimele 11 întâlniri cu elvețienii, ultima înfrângere având loc în 1993, în preliminariile Cupei Mondiale. Ambele echipe au încasat trei goluri în faza grupelor, câte un gol în trei meciuri, iar Elveția i-a depășit cu 5-3 pe campionii în exercițiu.

Echipe de start:

Elveţia: 1. Yann Sommer - 22. Fabian Schaer, 5. Manuel Akanji, 13. Ricardo Rodriguez - 20. Michel Aebischer, 8. Remo Freuler, 10. Granit Xhaka (căpitan), 26. Fabian Rieder - 17. Ruben Vargas, Breel Embolo, 19. Dan Ndoye. Selecţioner: Murat Yakin.
Rezerve: 12. Yvon Mvogo, 21. Gregor Kobel - 2. Leonidas Stergiou, 4. Nico Elvedi, 15. Cedric Zesiger, 6. Denis Zakaria, 11. Renato Steffen, 14. Steven Zuber, 16. Vincent Sierro, 23. Xherdan Shaqiri, 24. Ardon Jashari, 9. Noah Okafor, 18. Kwadwo Duah, 25. Zeki Amdouni.

Italia: 1. Gianluigi Donnarumma (căpitan) - 2. Giovanni Di Lorenzo, 17. Gianluca Mancini, 23. Alessandro Bastoni, 13. Matteo Darmian - 16. Bryan Cristante, 21. Nicolo Fagioli, 18. Nicolo Barella - 14. Federico Chiesa, 9. Gianluca Scamacca, 22. Stephan El Shaarawy. Selecţioner: Luciano Spalletti.
Rezerve: 12. Guglielmo Vicario, 26. Alex Meret - 3. Federico Dimarco, 4. Alessandro Buongiorno, 6. Federico Gatti, 15. Raoul Bellanova, 7. Davide Frattesi, 8. Jorginho, 10. Lorenzo Pellegrini, 24. Andrea Cambiaso, 11. Giacomo Raspadori, 19. Mateo Retegui, 20. Mattia Zaccagni, 25. Michael Folorunsho.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Un ”tricolor” a primit o ofertă de senzație chiar înainte de România - Olanda!
NEWS ALERT Un ”tricolor” a primit o ofertă de senzație chiar înainte de România - Olanda!
Citește și...
Respect sau aroganță? Olandezii consideră România
Respect sau aroganță? Olandezii consideră România "adversarul ideal" pentru optimile de finală ale EURO 2024

"România este adversarul ideal pentru a arăta cum trebuie făcute lucrurile", a declarat într-o conferinţă de presă Tijjani Reijnders, mijlocaşul selecţionatei Olandei, adversara tricolorilor în optimile de finală ale EURO 2024.

Jucătorul de la EURO 2024 care a fost transferat la Aston Villa pentru 44 de milioane de euro. A dat lovitura carierei | FOTO
Jucătorul de la EURO 2024 care a fost transferat la Aston Villa pentru 44 de milioane de euro. A dat lovitura carierei | FOTO

Fundaşul olandez al echipei Chelsea, Ian Maatsen, care participă în prezent la Campionatul European, a fost transferat la Aston Villa.  

Anunțul făcut de FRF cu câteva zile înainte de România - Olanda, din optimile EURO 2024
Anunțul făcut de FRF cu câteva zile înainte de România - Olanda, din optimile EURO 2024

FRF a anunțat că a solicitat suplimentarea numărului de bilete pentru fanii români la meciul din optimile de finală ale Campionatului European, cu Olanda, însă UEFA a informat forul de la Bucureşti că nu mai există tichete suplimentare disponibile.

Recomandări
Locuitorii din 16 localităţi din Iaşi vor primi apă potabilă doar câteva ore pe zi, până la 31 august, din cauza secetei
Locuitorii din 16 localităţi din Iaşi vor primi apă potabilă doar câteva ore pe zi, până la 31 august, din cauza secetei

Apa potabilă va fi furnizată doar câteva ore pe zi în 16 localităţi din judeţul Iaşi, până la 31 august, societatea Apa Vital luând această decizie pe fondul secetei.

Prima zi de consultări politice la Guvern, pentru alegerile prezidențiale. Cei mai mulți vor să fie la termen, în noiembrie
Prima zi de consultări politice la Guvern, pentru alegerile prezidențiale. Cei mai mulți vor să fie la termen, în noiembrie

Premierul Marcel Ciolacu a programat luni și marți la Palatul Victoria consultări cu partidele politice, pentru a stabili data organizării alegerilor prezidențiale și parlamentare din 2024. 

Un Boeing a fost surprins de „turbulenţe puternice” în zbor spre Uruguay. Mai mulți pasageri au fost răniți
Un Boeing a fost surprins de „turbulenţe puternice” în zbor spre Uruguay. Mai mulți pasageri au fost răniți

Un avion de linie aparţinând companiei spaniole Air Europa, un Boeing 787-9 Dreamliner care zbura de la Madrid la Montevideo, a fost nevoit să aterizeze de urgenţă, luni, la Natal, în Brazilia.