România a cheltuit peste 200 de milioane de euro pentru a găzdui cele patru meciuri din Campionatul European

×
Codul embed a fost copiat

România a pus la bătaie peste 200 de milioane de euro pentru a se prezenta fără cusur în fața unei planete întregi pe durata Campionatului European. Am modernizat stadioane, aeroportul Bănesa și avem deja o linie de tren între Otopeni și Gara de Nord.

 

Dacă n-ar fi existat pandemia, experiența unui campionat european ar fi adus pentru fiecare euro investit venituri de cinci ori mai mari - dacă ne raportăm la ce s-a întâmplat în 2016.

UEFA se aștepta la încasări de 2,5 miliarde de euro de pe urma competiției. Calculele au fost date însă peste cap, inclusiv la noi, unde autoritățile se declară mulțumite dacă nu vor ieși în pierdere.

Din 11 iunie, EURO 2020 se joacă la PRO TV.

Citește și
Luis Enrique
Selecţionata Spaniei, supusă unui control antidoping inopinat înainte de EURO 2020
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

România a făcut un efort financiar substanțial pentru a putea găzdui partide la EURO - 210 milioane de euro. Pandemia ne-a oferit un respiro: exista riscul să nu finalizăm toate lucrările. Șchiopătăm oricum, pe alocuri.

Stadion Steaua - 50 de milioane de euro
Stadion Rapid - 24 milioane de euro
Stadion Arcul de Triumf - 20 milioane de euro
Arena Națională - 4 milioane de euro
Trenul Otopeni - 100 milioane euro
Aeroport Băneasa - 12 milioane euro

50 de milioane de euro a costat noua arenă din Ghencea, pe care va juca, după turneul final, CSA Steaua.

Pentru stadionul Rapid s-au cheltuit 24 de milioane de euro. Trebuia să fie bază de pregătire pentru una dintre echipele care vin la București. Nu este gata însă nici acum.

În schimb, cochetul stadion de la Arcul de Triumf, modernizat cu 20 de milioane de euro, este pregătit de oaspeți.

 

Sunt așteptați 15.000 de suporteri străini

 

Pe Arena Națională, acolo unde se joacă cele patru partide, a fost nevoie de reparații de 4 milioane de euro - doar o parte din fonduri europene. A fost recondiționată cupola - cubul, mai precis - și s-a umblat și la sistemul de acces cu turnicheți.

Nicusor Dan, primarul Capitalei: ”Suntem în grafic și sunt acum 200 de muncitori pe stadion, dar duminica viitoare când o să fie primul meci totul o să fie în regulă”.

Iar primăria a investit într-un gazon hibrid, noua modă în amenajarea stadioanelor.

La capitolul infrastructură, autoritățile au reușit să pună pe șine un tren între Aeroportul Otopeni și Gara de Nord - o improvizație menită să acopere lipsa metroului - și au investit 12 milioane de euro în Aeroportul Băneasa.

Pentru Campionatul European de fotbal este pregătit salonul oficial de la Aeroportul Băneasa, acum se fac ultimele lucrări. Se instalează un gazon în fața acestui salon. Echipele de fotbal vor fi preluate de pe aeroport și vor merge direct către hotelurile unde sunt cazate.

Valentin Iordache, airport project manager București: ”La plecare vor trece prin salonul oficial al aeroportului astfel încât să fie prelucrate cât mai rapid și confortul să fie maxim".

Aici, banii au venit de la Compania Aeroporturi București.

Florin Șari, manager de proiect EURO 2020: ”Vorbim într-adevăr de investiții masive, vorbim aici de autoritățile publice. Și, nu în ultimul rând, vorbim într-adevăr de investițiile agenților economici care vor presta servicii în cadrul evenimentului”.

Hotelurile de exemplu. La această oră, se știe că naționalele care vin la București au ales unități de cazare din preajma bazelor de antrenament.

Echipa Ucrainei va ocupa jumătate din acest hotel, care se află în renovare. Pereții au fost zugrăviți, iar mocheta a fost schimbată. Jucătorii vor avea acces și la săli de conferință, unde desigur vor discuta strategia meciurilor.

În jur de 100 de camere sunt rezervate pentru fotbaliștii lui Shevchenko. Încăperi cu dotări premium - precum televizoarele din oglinzi - smart - lumini sau jaluzele controlabile din tabletă. Dar și cu priveliște peste Lacul Tei.

Alexandra Cehan, reprezentantul hotelului: ”În toate spațiile noastre verzi vor avea anumite zone cu exclusivitate. Pe terasă vor avea”.

Oficialii se așteaptă la 13, poate 15.000 de suporteri străini în funcție și de echipa care ajunge în optimi. Nu va exista o zonă specială - acel Fan Zone - așa cum se anunțase inițial. În schimb, București va trece printr-un proces extins de branding. Vor fi bannere și reclame peste tot.

Capitala beneficiază de reclamă gratuită în celelalte orașe-gazdă din Europa - amănunt care ar putea atrage turiști pe viitor.

 

UEFA spera la încasări de 2,5 miliarde de euro, înainte de pandemie

 

Nimeni nu se gândește, însă, la un profit imediat, așa cum s-a întâmplat la recentele turnee finale. Cel din Franța, din 2016, de exemplu, s-a dovedit o rețetă financiară amețitoare: aproape 2 miliarde de euro încasări a avut UEFA, cu mai bine o treime peste precedenta competiție europeană din 2012.

Mutarea câștigătoare: extinderea formatului de la 16 la 24 de echipe. Jumătate din sumă provine doar din drepturile de difuzare.

Apoi, brandurile asociate evenimentului au contribuit cu 480 de milioane de euro, în total. În timp ce din bilete și activitățile de consum s-au strâns alte 400 de milioane.

Ca idee, prețul mediu al unui bilet la finala Franța - Portugalia a fost 600 de euro, cu o treime dintre locurile de pe Stade de France - în jur de 27.000 - vândute la 989 de euro/ bucata. Profitul final: 830 de milioane de euro.

O mare parte din această sumă - 600 de milioane, mai precis - a mers către federațiile afiliate, inclusiv Federația Română de Fotbal.

Înainte de pandemie, ambițiile UEFA pentru EURO 2020 erau mari. Forul miza pe încasări de 2,5 miliarde de euro, ceea ce ar fi adus, cu siguranță, un profit dincolo de granița miliardului de euro.

 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
EURO 2020. Franța este marea favorită pentru câștigarea trofeului. Ce șanse au Belgia, Spania și Germania
EURO 2020. Franța este marea favorită pentru câștigarea trofeului. Ce șanse au Belgia, Spania și Germania

Selecţionatele Franţei şi Belgiei sunt principalele favorite la câştigarea EURO 2020, potrivit unui studiu realizat de Stats Perform Predictor, un instrument dezvoltat de Opta, specialistul de referinţă al statisticilor din lumea fotbalului.

Selecţionata Spaniei, supusă unui control antidoping inopinat înainte de EURO 2020
Selecţionata Spaniei, supusă unui control antidoping inopinat înainte de EURO 2020

Reprezentativa Spaniei, care se pregăteşte pentru participarea la EURO 2020, a fost supusă unui control antidoping inopinat, joi seara, după antrenamentul efectuat pe stadionul Wanda Metropolitano din Madrid, informează agenţia EFE.

EURO 2020. Planul autorităților pentru a împiedica manifestările violente ale fanilor care vin în București
EURO 2020. Planul autorităților pentru a împiedica manifestările violente ale fanilor care vin în București

De săptămâna viitoare, zonele din Capitală considerate critice, din punct de vedere al securității, se pregătesc să treacă sub controlul forțelor de ordine.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.