Dragoş Anastasiu, despre antreprenoriat și provocări: „Principalul lucru care s-a schimbat este mindset-ul antreprenorului”
Invitatul de astăzi al emisiunii ePlan este Dragoș Anastasiu, CEO & Founder Eurolines Group, care ne vorbește despre antreprenoriat și provocările lui, dar și despre noua generație de antreprenori și angajați.
Andrei Radu: Cred că în 1995 ai intrat în lumea antreprenoriatului. Ce s-a schimbat de atunci și până acum?
Dragoş Anastasiu, CEO & Founder Eurolines Group: „De la cer la pământ aș putea să spun. Sunt evoluții spectaculoase de care putem să fim mândri așa, când ne uităm în spate, de multe ori suntem critici cu noi înșine și cu țara noastră, dar cred că ce s-a întâmplat în mediu antreprenorial este senzațional. Din multe, multe, multe puncte de vedere, lumea s-a schimbat începând cu digitalizare, dar cred că principalul lucru care s-a schimbat este mindset-ul antreprenorului, despre care nici nu se vorbea ca atare. În 1995 erau doar patroni. Nu exista ideea de antreprenor. Devenise un sens negativ, paria societății, politicienii și patronii. Între timp, discutăm despre antreprenoriat, avem cărți de antreprenoriat, se fac cursuri, se face educație și sunt foarte multe rezultate spectaculoase”.
Andrei Radu: Ce crezi că ar trebui optimizat pentru mediul de afaceri românesc de astăzi?
Dragoş Anastasiu, CEO & Founder Eurolines Group: „Păi, trebuie să începem în interior. Eu mă pot schimba pe mine și pot schimba ce se întâmplă de jur împrejurul meu și după aia să ne ducem la ce poate să facă statul pentru noi. Dacă intrăm în zona asta, nu mai terminăm. Măcar atât, măcar să stea de-o parte, să nu se bage negativ, dar sigur că poate să facă activ foarte multe lucruri, începând cu educație și sprijin, în primul rând legat de predictibilitate și apoi de a susține cu adevărat ceea ce trebuie susținut, și anume investițiile, pentru că de acolo lucrurile și inovația, de acolo lucrurile se se înnoiesc. Dar da, astea poate să facă statul. Dar ce putem să facem noi pentru noi înșine? În primul rând, să ne educăm permanent pentru că lucrurile se schimbă, educație, unitate, să vorbim mai mult unii cu alții și să facem schimburi de idei și de best practices, dar și în relația cu statul român, să fim cu o singură voce puternică, și cred că mai mult curaj, puțin mai mult curaj, pentru că avem potențial și nu prea-l atingem, nu l-am atins. Asta e, când ne uităm în spate 30 de ani, ne uităm cu mândrie, dar ne uităm și cu frustrare, pentru că se putea mult mai bine și de ce se putea mult mai bine, probabil pentru că tot mindset-ul nostru, inclusiv antreprenorial, a fost îndreptat către stomacul nostru și noi înșine, ne-a fost foame. Prima generație de antreprenori cu foame, prima generație de politicieni într-o zonă democratică și le-a fost foame”.
Mai multe detalii și informații, în VIDEO atașat.