În loc să-și dezvolte afacerile, unii antreprenori își cumpără mașini electrice scumpe cu banii obținuți prin Start Up Nation
Antreprenorii aflați la început de drum pot folosi finanțarea de la stat inclusiv pentru a cumpăra mașini electrice.
Programul „Start Up Nation” le asigură până la 40.000 de euro celor care vor să-și dezvolte afacerea. Dar unii s-au gândit să-și cumpere din acești bani mașini electrice scumpe.
Cosmin a câștigat o finanțare de 40.000 de euro prin programul „StartUp Nation”. Are o firmă ce dezvoltă aplicații de telefon și vrea să se ocupe inclusiv de softuri pentru stațiile de reîncărcare. Cu 30.000 de euro din finanțare va cumpăra o mașină electrică, iar restul banilor îi va investi în laptopuri performante.
Alegeri 2024
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
Cosmin Cîrlea, beneficiar: „Prin mașina electrică pot face dezvoltarea și testarea aplicațiilor pentru sistemele de infotainment.”
Alți beneficiari ai programului au de gând să folosească toți banii de la stat pentru mașini scumpe.
Astfel de discuții sunt des întâlnite pe grupurile beneficiarilor „StartUp Nation”. Finanțarea prin program este de 20.000 de euro dacă firma are un singur angajat și 40.000 de euro dacă are trei salariați. Prețul unui autoturism Tesla de pildă, pornește de la 42 de mii de euro.
Adrian Pășcuță, director executiv Agenția pentru Interprinderi Mici și Mijlocii Timișoara: „Nu știm ce mărci își aleg, fiecare beneficiar are libertatea să își aleagă echipamentul ce i se potrivește cel mai bine. Decontată va fi doar suma care i-a fost aprobată, chiar dacă achiziția este mult mai scumpă decât a prevăzut inițial.”
În noul program, beneficiarii „StartUp Nation” sunt obligați ca în proiect să folosească minimum 5% din sumă alocată pentru achiziția de echipamente nepoluante, iar aici intră și mașinile electrice. Nu există însă un prag maxim.
Marian Costea, consultant fonduri europene: „Mulți vor Tesla, alții vor alte mașini, este irelevant brandul, ideea este că da, se poate achiziționa o mașină.”
Specialiștii susțin că nu este indicat ca într-o afacere, mai ales una la început de drum, toți banii să fie investiți într-o mașină, ci mai degrabă în echipamente care vor duce la dezvoltarea ei.
Vlad Vela, consultant în afaceri: „Preferă să achiziționeze o mașină pentru imagine, caz în care nu este util. Mașina este și purtătoare de costuri dacă faci uber e posibil să fie o investiție, altfel nu este o investiție eficientă. Ar trebui să investești în activitatea pe care o desfășori.”
În programul „Start-Up Nation” au fost depuse peste 16.000 de dosare, din care vor fi în final finanțate 10.000 de afaceri. Peste 8.500 de beneficiari au semnat deja contractele.
În luna mai au fost înmatriculate peste 1.500 de mașini electrice, cu 50% mai mult decât în luna aprilie.