Turistii fug de Elvetia din cauza aprecierii francului
E rau cand moneda tarii tale abia se taraste in urma valutelor forte, insa si cand e prea puternica s-ar putea sa nu-ti fie prea bine. Este si cazul francului elvetian, care a inceput sa le dea dureri de cap locuitorilor din Tara Cantoanelor.
Deoarece rata de schimb fata de euro sau dolar este foarte mare, turistii au inceput sa ocoleasca Elvetia, iar prima lovita este industria turismului.
Cand spui Saint Moritz, te gandesti automat la lux, staruri, capete incoronate si intrigi de spionaj. Toate bune si frumoase, dar nici aici banii nu mai curg ca altadata.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
La Saint Moritz sunt 88 de partii de schi. O noapte la hotel poate costa de la 300 la 18.000 de dolari, iar o sedinta de infrumusetare, in nenumaratele spa-uri sare frumusel de 100 de dolari.
In fiecare sezon, un sfert de milion de oameni se perinda prin statiune, lasand in urma lor un munte de bani demn de varfurile Alpilor. Problema e ca turistii straini nu mai sunt atat de generosi de cand francul elvetian s-a apreciat cu 15% fata de euro.
Ingrijorati ca ies prea multi bani din tara, bancherii din Elvetia au inceput negocieri intense cu guvernul federal, ca sa-i convinga pe politicieni sa deprecieze francul pana la un nivel acceptabil.