Tarifele pentru servicii, utilitati si transport, mai mari cu 5%
Daca la alimente inca se mai da o lupta pe preturi intre lanturile de magazine si producatori, situatia este mult mai clara in privinta banilor pe care trebuie sa ii scoatem din buzunar pe facturi.
Se vor majora tarifele la servicii, utilitati si, pe alocuri, in transporturi, cu peste 5%.
In marile orase, regiile de transport in comun au anuntat ca vor pastra aceleasi preturi pentru biletele de calatorie.
In schimb, cine vrea sa mearga cu masina personala scoate mai multi bani din buzunar. La pompa, carburantii premium au depasit 5 lei pentru un litru, iar devalorizarea dolarului ar putea duce un litru de benzina in jurul valorii de 6 lei, spun analistii.
Si transportul scrisorilor s-a scumpit cu 5%, a anuntat Posta Romana, in timp ce singurele servicii care au preturi chiar mai mici decat pana acum sunt cele de turism.
In timp ce gazele si energia electrica s-au scumpit cu cativa bani, carburantii au preturi mai mari cu pana la 22 de bani pentru un litru.
O cincime din bugetul fiecarei familii se duce in fiecare luna pe gaze, energie electrica, telefonul mobil si carburanti. Toate acestea s-au scumpit de la 1 iulie cu 4,2%. Asta inseamna ca facturile in loc de 514 lei sunt 532.
Situatia sta diferit in transporturi. Companiile aeriene nu vor majora tarifele. Doar cea de cai ferate a luat deja decizia ajustarii la noul TVA.
Transportul in comun nu se scumpeste deocamdata. Regiile autonome din Bucuresti, Cluj, Timisoara, Constanta si Brasov au anuntat ca pretul biletelor va fi cel vechi. Pentru unele afaceri este mai important sa iti pastrezi clientii.