Tanasescu: Nu va fi nevoie de noi reduceri de salarii in sectorul bugetar
UPDATE: Negocierile in plina desfasurare dintre autoritatile romane si delegatia FMI arata ca nu va fi nevoie de noi reduceri de salarii in sectorul bugetar.
Declaratia a fost facuta de Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la Washington. Pana acum au existat temeri ca pentru a reduce deficitul bugetar de la 6,8 la suta anul acesta la 4,4 la suta anul viitor ar putea fi nevoie de o noua taiere a cheltuielilor salariale.
Reprezentantul nostru la FMI infirma, insa, aceasta eventualitate.
"Tinta de deficit stabilita pentru anul viitor este o tinta care poate sa fie atinsa atinsa in conditiile pe care le-am mentionat, fara alte reduceri sau fara alte masuri structurale in ceea ce privesc cheltuielile cu personalul", a mai spus Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.
Romania va inregistra o crestere economica "buna" anul viitor, dupa doi ani de recesiune, avansul PIB urmand sa fie sustinut de exporturi si consum, a mai declarat reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.
Masurile convenite cu FMI includ si disponibilizarea a cel putin 70.000 de persoane din sectorul bugetar pana la sfarsitul acestui an. Mihai Tanasescu este, insa, optimist in privinta anului viitor, si spune ca toate datele arata ca in 2011 vom reveni la o crestere economica "buna", dupa doi ani de recesiune. Care este cifra prognozata vom afla la incheierea actualei vizite a delegatiei FMI.
In plus, in opinia lui Tanasescu, nu vor fi probleme cu eliberarea urmatoarei transe de la FMI, de 900 de milioane de euro. Tanasescu a mai precizat ca discutiile pentru un nou parteneriat cu FMI si Comisia Europeana ar putea incepe la umatoarea misiune de evaluare a acordului actual, in luna octombrie. Reprezentantul Romaniei la FMI considera ca nu va fi necesar si un nou imprumut.
La inceputul acestei saptamani, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca este mai optimist decat unii analisti in pivinta evolutiei economiei in 2011 si ca este posibila o revenire pe crestere a PIB.
O misiune comuna a FMI si a Comisiei Europene se afla in perioada 26 iulie - 4 august la Bucuresti pentru o noua revizuire a acordului cu Romania, care va evalua modul in care Romania a indeplinit criteriile de performana stabilite pentru finele lunii iunie si in cadrul careia se discuta si despre un nou set de prognoze macroeconomice.
Franks, FMI: Romania a facut progrese, mai putin la pensii si salarizare
Vladescu: Taxele nu mai cresc nici anul acesta, nici in 2011