Statul roman face jonglerii cu FMI, ca sa-si ascunda datoriile
Guvernul se lauda ca pe hartie a indeplinit toate conditiile impuse de FMI. In realitate, Ministerul de Finante apeleaza la tot felul de artificii tehnice, ca sa-si ascunda datoriile si sa se-ncadreze in tintele de deficit bugetar.
Firmele au de recuperat de la stat datorii de aproape doua miliarde de euro. Daca ar plati macar o zecime din ce datoreaza, Executivul n-ar mai indeplini criteriile pe care se lauda, ca le respecta.
Arieratele sunt datoriile pe care statul le are de achitat firmelor private. Pe intelesul tuturor, ministrul finantelor recunoaste public ca statul nu-si achita facturile pentru lucrarile comandate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dan Matei Agathon, purtator de cuvant Asociatia Patronatelor din Romania: "Una dintre cele mai puternice companii de constructii are de primit 1,2 miliarde de eruo lucrari efectuate, lucrari care sunt deja aprobate si neplatitie."
In primele sase luni statul a cheltuit cu 4,3 miliarde de euro mai mult decat a incasat si s-a incadrat la limita in tinta impusa de FMI. Banii s-au dus pe salarii si pensii.
Acum guvernul se lauda ca indeplineste tintele impuse de FMI pentru ca baga sub pres datoriile. Dar specialistii Fondului vor lua de aceasta data masuri, spun reprezentantii patronatelor.
Ministerul de Finante isi taie singur craca de sub picioare. Firmele care nu-si recupereaza datoriile sufera pierderi, dau oameni afara si pot intra in faliment. Sunt aceleasi firme care in alte conditii ar aduce venituri la bugetul de stat, platind taxe si impozite, daca nu si-ar inchide portile.
In timp ce guvernul amana datoriile catre firmele private, tine in spate zeci de companii de stat care ii aduc pierderi an de an.
Primele 45 de companii de stat valoareaza 10 miliarde de euro si au peste 200.000 de angajati, insa aduc pierderi anuale de 86 de milioane.
Prin comparatie, primele 45 de companii din mediul privat valoreaza de aproape cinci ori mai mult si au cu 50.000 de angajati mai putin. In plus aproape toate au terminat anul trecut pe plus, asa ca platesc impozite la stat.
Astazi statul a mai imprumutat 1,2 miliarde de euro de la banci. Ramane de vazut daca macar o parte din bani vor fi folosit pentru achitarea datoriilor catre firme.