Statele Europei, afectate de razboiul ruso-ucrainian al gazelor
O situatie neplacuta! Suntem cu totii dependenti mai mult sau mai putin de gazele rusesti. Este vorba aici de cea mai mare parte a Europei. De pilda, Slovacia depinde 100% de gazele rusesti.
De-a lungul timpului furnizorii au exploatat din plin aceasta necesitate pentru a obtine un pret cat mai bun pentru marfa lor. Astfel, conflictul pe care il au cu Ucraina ar putea afecta tot continentul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De pilda Cehia foloseste in proportie de 75% gaz rusesc, Austria 59%, Italia 37% iar Germania 35%.
Ultima criza a gazelor a avut loc la inceputul anului 2006 cand Rusia a intrerupt pentru scurt timp livrarea catre Europa. Si atunci scandalul a plecat tot de la neintelegerile dintre rusi si ucraineni.
De ani buni statele europene cauta o alternativa la gazul rusesc. Asa a aparut proiectul Nabucco. In fapt, o conducta care ar urma sa aduca in Europa gaz din Asia Centrala si care ar tranzita si Romania. Rusii au reactionat insa imediat si vor sa puna pe picioare un alt proiect: South Stream. Un gazoduct care ar urma sa ajunga in Europa pe fundul Marii Negre, ocolind Ucraina. Ultima varianta a acestui proiect include pe lista tarilor care vor fi tranzitate si Romania.